Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Χιλιάδες διαδηλωτών στο δρομολόγιο «Σύνταγμα – Κοιλάδα θανάτου»

100.000 επιβάτες στο εξπρές της οργής

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ζητά δικαίωση για το πρωτοφανές έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους νέα παιδιά και φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους λόγω της ανικανότητας και της παθογένειας της κρατικής μηχανής!

laothalassa

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 100.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν από τις 11 το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη «ματωμένη» κοιλάδα των Τεμπών, με κεντρικό σύνθημα τη λέξη «δολοφόνοι»!

koritsi

Οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου κατακλύστηκαν από διαδηλωτές, ενώ στο Σύνταγμα έφτασε μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων.

diadilosi

Με πρόσωπα σκυθρωπά και μάτια δακρυσμένα, γονείς, νεαροί, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κρατώντας μπαλόνια, πλακάτ και πανό που έγραφαν «Ηταν δολοφονία», «Στείλε όταν φτάσεις» ή «Μητέρα, κοιμήσου γιατί θα αργήσω», διαδήλωσαν για τα θύματα της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομικής τραγωδίας.

pano 2

Την… τιμητική τους είχαν, βεβαίως, ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και δημοσιογράφοι, που μετά τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών είτε έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα των Τεμπών είτε έσπευσαν με προκλητικές δηλώσεις να τοποθετηθούν για το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

poreia

Το χθεσινό ιστορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν αντιεξουσιαστές. Ολα άρχισαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από τη Βουλή και το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με εκείνους να απαντούν ρίχνοντας χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης. Η αναταραχή διήρκεσε λίγα λεπτά, όμως ήταν αρκετά για να διαλυθεί η ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές να μετακινηθούν προς την Πανεπιστημίου.

episodeia

Εν συνεχεία, οι ομάδες κουκουλοφόρων ανασυντάχθηκαν στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, όπου άγνωστοι άρχισαν πάλι να πετούν πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι αναρχικοί έριξαν στύλους, κατέστρεψαν πινακίδες, έσπασαν μάρμαρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, σπάζοντας τζάμια, ενώ στο στόχαστρό τους μπήκε και ένα φορτηγάκι που βρισκόταν παρκαρισμένο στην Παλιά Βουλή, το οποίο πυρπόλησαν.

alikaki
Αλικάκη

Τέλος, στόχος των κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. Την ώρα που οι αντιεξουσιαστές ανέβαιναν την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ορισμένοι εξ αυτών αποκόπηκαν από το μπλοκ τους και έσπασαν το μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια. Ως αργά χθες η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε επτά συλλήψεις και 13 προσαγωγές. Στην κατοχή των συλληφθέντων, που θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες, πέτρες, ρόπαλα και κουκούλες.

kakouris
Κακούρης

Καταλήψεις στην εκπαίδευση

Την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρισκόταν χθες σε απεργιακό κλοιό, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία στα Τέμπη, οι φοιτητές και οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, στη μνήμη των δεκάδων νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα.

karteros
Κατσούλης

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια. Τα κεντρικά συνθήματα των φοιτητικών συλλόγων, που ζητούν απαντήσεις αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, είναι «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασα ποτέ, εκδίκηση για σένα θα πάρουμε, μικρέ».

pantazaras
Πανταζάρας

Συνολικά οι σχολές που προχώρησαν σε καταλήψεις ήταν το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), η Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης,image00002 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παπαχαραλάμπους

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα εξοργισμένοι, δεδομένου ότι οι 12 από τους 57 νεκρούς της τραγωδίας φοιτούσαν εκεί.

stankoglou
Στάνκογλου

Ενδεικτικά, το Τμήμα Πληροφορικής, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, το Μαθηματικό και αλλά τμήματα τελούν υπό κατάληψη, με το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής Λάπρο Παπανικόπουλο να δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, λέγοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε ξανά να υπάρξουν νεκροί συμφοιτητές μας λόγω των προβλημάτων στα συστήματα μεταφοράς». Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία ανά την επικράτεια, επίσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των μαθητών για την τραγωδία των Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...