Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Μίμης Παπαϊωάννου – Ζωή σαν μυθιστόρημα – Από τη φτώχεια στην καταξίωση

Χτυπημένος από άνοια και κλεισμένος στο σπίτι του ο «Καζαντζίδης» των γηπέδων δεν είδε μέσα στο «σκοτάδι του» να ανάβουν τα φώτα στην «Αγια-Σοφιά»

Η οικογένεια της ΑΕΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί! Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο κορυφαίος των κορυφαίων, από το πρωί της Τετάρτης πέρασε στην αιωνιότητα… «Εφυγε» στα 81 του χρόνια. Για πάντα, όμως, θα είναι εκεί: στη δική του γωνιά στην «Αγια-Σοφιά», στον δικό του πυλώνα μέσα στο σπίτι του, και πάντα στις καρδιές όλων των ενωσιτών!

mimis1
Σηκώνοντας βαρύτιμο τρόπαιο με τη φανέλα της ΑΕΚ

  • Από τον Γιώργο Σηφάκη

Ο Μίμης της ΑΕΚ «έφυγε» ήρεμος έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, αν και την τελευταία πενταετία ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια η άνοια, που πήρε άσχημες διαστάσεις, τον υποχρέωσε να ζει ένα πραγματικό δράμα. Δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι και δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ΑΕΚ. Η απουσία του από τα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς» ήταν τεράστια, αλλά η κατάστασή του ήταν τέτοια, που κανένας από την οικογένειά του δεν ήθελε να τον ταλαιπωρήσει. Τα φώτα του νέου γηπέδου άναψαν, αλλά αυτός δεν τα είδε ποτέ! Ο Μίμης, εξάλλου, ήταν πάντα περήφανος και δεν θα άντεχε περίεργα βλέμματα πάνω του, ειδικά την περίοδο της κλονισμένης υγείας του…

Ο Μίμης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας. Μέσα στην Κατοχή. Σε μια φτωχή οικογένεια, με τέσσερα παιδιά, που οι γονείς δούλευαν όλη ημέρα στα χωράφια για να υπάρχει ένα πιάτο φαΐ… Από παιδική ηλικία, όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο στο χωριό, βρισκόταν είτε στα κτήματα να βοηθά τους γονείς του είτε να δουλεύει ως κουρέας για ένα χαρτζιλίκι. Μπορεί να μην έβγαλε το δημοτικό -άλλες εποχές-, όμως ο μικρός Μίμης ήταν πανέξυπνος, δουλευταράς και μεγάλο ταλέντο στην μπάλα. Αρχικά τον είχε δει και τον είχε ζητήσει ο ΠΑΟΚ, όμως δεν έγινε ποτέ αυτή η μεταγραφή. Μετά ήρθε η ΑΕΚ, την οποία και επέλεξε, γιατί είναι προσφυγικό σωματείο και έχει τον δικέφαλο αετό για έμβλημά της. Κάπως έτσι άρχισε να γράφεται η ιστορία του Μίμη με την ΑΕΚ.

agia sofia
Η «Αγια-Σοφιά»

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησε την «Ενωση» στην κατάκτηση του τίτλου, το 1963. Πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στη συμμετοχή στα προημιτελικά του πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του UEFA το 1977. Σφράγισε, μάλιστα, την τελευταία πρόκριση στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας, με ασύλληπτη κεφαλιά, το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ. Ο Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν, επίσης, πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα το 1964 και το 1966, ενώ με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές, πετυχαίνοντας 21 γκολ.

Η ζωή εκτός γηπέδων

Τη Μαίρη, τη γυναίκα που πορεύθηκε μαζί της στη ζωή, ο Μίμης τη γνώρισε λίγα χρόνια αφότου ήρθε στην Αθήνα για την ΑΕΚ. Από τις πρώτες του στιγμές στην πρωτεύουσα ακολούθησε μια ζωή… επαγγελματική, σε εποχές ερασιτεχνικές. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, δεν ξενυχτούσε. Ο πατέρας της γυναίκας του ήταν ταξιτζής. Ηξερε ότι είχε την άποψη πως οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν… καλά παιδιά. Ο Μίμης Παπαϊωάννου, όταν ζήτησε το χέρι της Μαίρης, είχε ρωτήσει τον πατέρα της αν πίστευε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι «κακά παιδιά». «Υπάρχουν και ταξιτζήδες κακά παιδιά…» ήταν η ντρίμπλα στον πεθερό του, κι έτσι τα βρήκαν μεταξύ τους…

mimis2
Με τη φανέλα της ΑΕΚ την εποχή που μεσουρανούσε

Τα ταλέντα δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρικά. Μέσα από τη γνωριμία με τον Στέλιο Καζαντζίδη αναδείχθηκαν η αγάπη του για το τραγούδι και η ικανότητά του σε αυτό. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε ο ύμνος της ΑΕΚ το 1971, σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και σε ερμηνεία του γίγαντα της «Ενωσης». Είναι ο ύμνος που τραγουδάει ο κόσμος εδώ και μισό αιώνα και που θα τον τραγουδήσει ξανά με δάκρυα στα μάτια στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή… Μάλιστα ήταν τέτοια η αγάπη του Παπαϊωάννου για τον Καζαντζίδη, που για χάρη του είχε πει «όχι» στην πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για μεταγραφή, προκειμένου να ταξιδέψει μαζί του στην περιοδεία στην Αμερική…

Στο μεταξύ, με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, η ΑΕΚ αναλαμβάνει τα πάντα για την κηδεία του μεγάλου και διαχρονικού αρχηγού και μύθου της, με τη μεγάλη οικογένεια του συλλόγου να απευθύνει το ύστατο «χαίρε» στον Παπαϊωάννου σήμερα 17 Μαρτίου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 9 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την «OPAP ARENA», στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

mimis kentrriki
Ο Παπαϊωάννου σε αγώνα παλαιμάχων με την ΑΕΚ

Το «αντίο» από την ενωσιτικη οικογένεια

Ηταν περίεργο το παιχνίδι της μοίρας… Ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου, ημέρα που ένας άλλος μεγάλος, ο Κώστας Νεστορίδης, είχε γενέθλια! Συγκλονισμένος ο «Νέστορας» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον χαμό του, είπε μέσω της σελίδας με το όνομά του στο facebook: «Η ειρωνεία της ζωής… σήμερα στα γενέθλιά μου να φύγεις από κοντά μας. Καλό ταξίδι, φίλε μου, αδελφέ μου, πατριώτη μου, συμπαίκτη μου… Καλή αντάμωση…»

nestoridis
Νεστορίδης

Η είδηση της απώλειάς του σκόρπισε θλίψη σε όλη την «κοινωνία» της ΑΕΚ, με το κλίμα στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο να είναι βαρύ. Ο Ματίας Αλμέιδα ανέφερε σε δήλωσή του πως η οικογένεια της ομάδας είναι πιο φτωχή: «Είμαστε λίγο καιρό στην ΑΕΚ, αλλά κατανοούμε πως από σήμερα η οικογένεια της ομάδας είναι πιο φτωχή, με την απώλεια μιας τεράστιας μορφής της ιστορίας του συλλόγου μας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Εκφράζουμε όλοι τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μίμη Παπαϊωάννου. Ολοι στην ομάδα θα κάνουμε τα πάντα για να φανούμε αντάξιοι της σπουδαίας του κληρονομιάς». «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι μετά τον θάνατο του Μίμη Παπαϊωάννου. Θα του αφιερώνουμε κάθε νίκη μας», ανέφερε στο μήνυμά του ο εκ των αρχηγών της ΑΕΚ Κώστας Γαλανόπουλος εκπροσωπώντας τους παίκτες της «Ενωσης».

almeida
Αλμέιδα

Το δικό της «αντίο» έστειλε μέσα από τα social media η ORIGINAL 21: «Με σεβασμό και ευλάβεια αποχαιρετάμε σήμερα τον μεγαλύτερο Ελληνα ποδοσφαιριστή του αιώνα, τον αρχηγό των αετών, τον μύθο της ΑΕΚΑΡΑΣ μας, τον τεράστιο Μίμη Παπαϊωάννου. Τον αξεπέραστο σε ταλέντο και ήθος “βλάχο”, που επί 17 ολόκληρα χρόνια ανέβασε την ΑΕΚΑΡΑ μας σε αιώνιες δόξες και χαρές, πολλαπλασιάζοντας τους ενωσίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σ’ ευχαριστούμε, τεράστιε Μίμη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ: «Θρηνούμε μαζί με όλη την ενωσίτικη οικογένεια την τεράστια απώλεια του αγαπημένου μας Μίμη Παπαϊωάννου. Του μεγάλου μας αρχηγού. Του μεγαλύτερου Ελληνα ποδοσφαιριστή της Ιστορίας. Καλό ταξίδι, αγαπημένε μας Μίμη».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...