Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Δίκη Πισπιρίγκου: Κατάθεση «φωτιά» του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη

Προκλητικές ερωτήσεις από Κούγια! «Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, αληθεύει αυτό;»

«Εκαψε» με την κατάθεσή του ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης τη Ρούλα Πισπιρίγκου, χθες, στη δίκη της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

pispirigkou 3

Οσα είπε ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για τη νοσηλεία του παιδιού στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου ήταν κόλαφος για την 34χρονη μητέρα και προκάλεσαν, όπως φάνηκε, την ενόχλησή της, ειδικά όταν ο έμπειρος γιατρός αναφέρθηκε στις υποψίες που είχε ότι η κατηγορουμένη μπορεί να έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου. Τη στιγμή εκείνη η 34χρονη ζήτησε από τους αστυνομικούς να βγει από τη δικαστική αίθουσα, στην οποία επανήλθε λίγο αργότερα.

pispirigkou 2
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα

Με την έναρξη της κατάθεσής του ο κ. Ηλιάδης παρέθεσε καρέ καρέ όλες τις ιατρικές ενέργειες που έκαναν ο ίδιος και η ομάδα του για να σταθεροποιήσουν την υγεία του κοριτσιού μετά την «ανεξήγητη και αιφνίδια» ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Αναφέρθηκε ακόμη στις δικές του κινήσεις, όταν πια είχε υποψιαστεί ότι η συμπεριφορά της μητέρας του κοριτσιού δεν ήταν φυσιολογική.

Patra pispirigkou daskalakis

«Περιμέναμε άλλες αντιδράσεις από τους γονείς και όχι αυτό που βλέπαμε, ειδικά σε αυτή τη μητέρα. Κάναμε μια συζήτηση μαζί της και προφανώς κατάλαβε ότι παρατηρούμε τη συμπεριφορά της. “Παγοκολόνα θα με βλέπετε, γιατί έχω περάσει πολλά” μας απάντησε» είπε ο κ. Ηλιάδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος χθες βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα, έπειτα από αρκετές ημέρες απουσίας.

«Ο πατέρας με ρωτούσε πάντα για την Τζωρτζίνα. Με ρωτούσε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το παιδί. Η μητέρα πιο πολύ με άκουγε, πάντα με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν είχε ποτέ την αγωνία του θρήνου που βλέπω πάντα σε όλους τους γονείς. Είχε μια αντίδραση που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας της κατάστασης. Σας θυμίζω ότι μιλούσαμε για μεγάλη πιθανότητα θανάτου, όταν ήρθε το παιδί σε εμάς».

tzortzina

Νωρίτερα ο έμπειρος γιατρός είχε αναφερθεί στις υποψίες που είχε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, αλλά και στις ενέργειες που έκανε, ώστε η κατηγορουμένη να εξεταστεί από ψυχίατρο. «Καμπανάκι ήταν οι δύο αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας και η ανακοπή της Τζωρτζίνας. Η πληροφορία που απέδιδε τον θάνατο της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια δεν με έπειθε. Μπήκε στο μυαλό μου το ενδεχόμενο του συνδρόμου» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πείτε μας, τι είναι αυτό το σύνδρομο;

Μάρτυρας: Ο φροντιστής του παιδιού, ο οποίος κατά 99% είναι η μητέρα, έχει γνώσεις ιατρικές. Εδώ η μητέρα έχει γνώσεις Νοσηλευτικής. Τα άτομα αυτά αρέσκονται να έχουν γνώσεις σε αυτόν τον τομέα. Συνήθως έχουν προβλήματα όσον αφορά τον ψυχικό τους κόσμο. Εγώ ήθελα να προστατέψω το παιδί, γιατί είναι κι αυτό ένα είδος κακοποίησης παιδιού. Οι φροντιστές κάνουν χωρίς να το καταλάβουν κακό στο παιδί και με συμπτώματα ασφυξίας. Υπήρξαν… κόκκινες σημαίες που με έκαναν να ταρακουνηθώ».

tzortzina patra 0

Ο ψυχίατρος

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, λόγω της υποψίας που είχε για τη μητέρα της Τζωρτζίνας απευθύνθηκε στην υπεύθυνη ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης Αγγελική Τσιόλα και εκείνη τον συμβούλεψε να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο γονιδιακός έλεγχος στην Τζωρτζίνα και να παραμένει κοντά στους γονείς της. Ωστόσο εκείνος, όπως είπε χθες, έκλεισε ραντεβού στη Ρούλα Πισπιρίγκου για να επισκεφθεί ψυχίατρο, αλλά ύστερα από αυτό το ραντεβού τόσο η 34χρονη όσο και ο πατέρας του κοριτσιού αντέδρασαν σχεδόν επιθετικά.

iliadis tzortzina

«Ο πατέρας μού είπε πως ο ψυχίατρος ρώτησε τη μητέρα αν είναι τρελή. Μου είπε “τι είναι αυτά;”. Μετά μου ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στενοχωρήθηκα» είπε ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε στο δικαστήριο ακόμη ένα περίεργο περιστατικό: «Μετά τη συζήτησή μας η κυρία Τσιόλα ήρθε στο γραφείο μου στην Εντατική, στο νοσοκομείο, και είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Οταν άνοιξε η πόρτα, μου είπε: “Κύριε Ηλιάδη, τα άκουσα όλα”. Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Πρόεδρος: Καταθέσατε ότι σας έκανε εντύπωση ότι ο πατέρας ρωτούσε συνέχεια για το παιδί, ενώ από τη μητέρα δεν βλέπατε ενδιαφέρον, αλλά, αντίθετα, σας ρωτούσε για άλλα παιδάκια…

Μάρτυρας: Πίσω από το γραφείο μου υπάρχουν φωτογραφίες με παιδάκια που έχουν περάσει πολύ δύσκολα και επέζησαν. Περίμενα από τη μητέρα να μου πει “τι θα γίνει με το παιδί μου, γιατρέ;”… Δεν υπήρχε εκ μέρους της αυτή η αγωνία που ένιωθα πάντα από τον πατέρα. Εκείνη με ρωτούσε για ένα συγκεκριμένο παιδάκι που είχε σοβαρά προβλήματα, αν θα μιλήσει και αν θα περπατήσει…

roula pispirigou

Ιδιαίτερα επιβαρυντική για την κατηγορούμενη μητέρα ήταν και η αναφορά του κ. Ηλιάδη στα βίντεο που του έστελνε αργότερα η Ρούλα Πισπιρίγκου με τα «επεισόδια σπασμών», τα οποία, κατά τα λεγόμενά της, εκδήλωνε το παιδί. «Τα μελέτησα πολλές ώρες αυτά τα βίντεο. Με κανέναν τρόπο δεν παρουσιάζουν επιληπτική κατάσταση ή σπασμούς» είπε ο εντατικολόγος και πρόσθεσε: «Δείχνουν ένα παιδί που κλαίει και υπάρχουν κάποιες εναλλαγές που μου έκαναν εντύπωση. Το μόνιτορ πίσω δείχνει ταχυκαρδία και υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Πώς γίνεται το παιδί στην κλινική να έχει επεισόδια, σύμφωνα με τη μητέρα, και να έρχεται στην Εντατική και να μη συμβαίνει τίποτα; Αυτό έγινε τρεις φορές…

Μάρτυρας: Σας είπα, είχα κόκκινες σημαίες. Μία από αυτές ήταν και αυτό. Οταν το παιδί είναι μακριά από τον φροντιστή και είναι καλά, είναι κόκκινη σημαία για τη διαταραχή Μινχάουζεν. Είχα μεγάλη αγωνία και έχω καταγράψει όλη την παραμονή του παιδιού στην Εντατική. Ηταν τόσο καλά και ήρεμο το παιδάκι εκεί… Μάλιστα ένα βράδυ κάλεσα με βιντεοκλήση τη μητέρα και τραγουδούσαμε με την Τζωρτζίνα.

patra roula pispirigkou

Επιπλέον, απαντώντας σε άλλη ερώτηση της εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Ηλιάδης εκτίμησε πως η μητέρα του παιδιού ενημέρωσε τους γιατρούς του Καραμανδάνειου για την ανακοπή του με καθυστέρηση δέκα λεπτών. Ερωτηθείς, τέλος, για την ουσία κεταμίνη, ο μάρτυρας ανέφερε πως χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα από τους γιατρούς, αλλά στα χέρια τους η χρήση της «είναι ασφαλής».

«Δεν είμαι κούριερ»

Οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα, όταν ερωτήσεις άρχισε να υποβάλλει στον μάρτυρα ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας. «Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, αληθεύει αυτό;» ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο συνήγορος στον εντατικολόγο, για να λάβει την εξής απάντηση: «Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα στο εξωτερικό. Είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ο,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και στους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους».

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παίδων και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

kougias 1
Αλέξης Κούγιας

Τέλος, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε χθες αίτημα να καταθέσουν στη δίκη η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης και η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα. Ζήτησε μάλιστα τα πρόσωπα αυτά να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί και διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 25 Απριλίου.

Κουτσαίνοντας στην αίθουσα λόγω χειρουργείου η Ρούλα

Κανονικά έδωσε το «παρών» στη δίκη της, που συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον μυστηριώδη θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Εντονα σχολιάστηκε το γεγονός ότι η προφυλακισμένη 34χρονη δυσκολευόταν να περπατήσει, αφού μπήκε στη δικαστική αίθουσα κουτσαίνοντας!

Το «μυστήριο» σχετικά με τη δυσκολία της Ρούλας Πισπιρίγκου να περπατήσει έλυσε λίγη ώρα αργότερα ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή «Το Πρωινό».

pispirigkou

Οπως είπε ο ποινικολόγος, ο λόγος που η εντολέας του μπήκε στη δικαστική αίθουσα κουτσαίνοντας ήταν μια χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα. Αποκάλυψε, δε, ότι η 34χρονη ταλαιπωρείται από σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, εξαιτίας του οποίου επιδεινώθηκε η υγεία της και κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί στην εν λόγω επέμβαση στο πόδι.

«Πήγε η ίδια στο νοσοκομείο προγραμματισμένα, καθώς υπάρχει ένα αυτοάνοσο θέμα. Μετάγεται από το ένα μέρος στο άλλο με απόλυτη μυστικότητα. Ενημερώθηκε χθες (σ.σ.: προχθές) το πρωί ότι θα πάει. Δεν γνωρίζω σε ποιο νοσοκομείο την πήγαν» είπε ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε: «Είχε επιδεινωθεί ακραία η κατάστασή της. Της έκαναν βιοψία στον μηρό μέσω εγχειρήσεως. Εχει ράμματα. Μακάρι να μην επαληθευτούν οι υποψίες των γιατρών, υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνηθεί πολύ σοβαρά».

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...