Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το παιχνίδι του στ(ρ)έμματος: Προεκλογικά έργα στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι

Ολα αυτά αφού γίναμε διεθνώς ρεζίλι με τα πασαλείμματα στην κηδεία του τέως, με τους γαλαζοαίματους να περπατάνε πάνω σε χαλίκια

Μετά τον διεθνή διασυρμό και το ρεζιλίκι με το εγκαταλειμμένο βασιλικό κτήμα, τα πασαλείμματα και το σε χρόνο dt λίφτινγκ της κακιάς ώρας για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπου οι εστεμμένοι των βασιλικών οικογενειών περπατούσαν πάνω σε χαλίκια και ξαπόσταιναν πάνω σε καμένα κούτσουρα, το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, άρχισαν επικοινωνιακό παιχνίδι, στέλνοντας μάλιστα δελτίο Τύπου και φωτογραφίες (που έβγαλαν οι άνθρωποι του υπουργείου) από τα 14 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 58.000.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ιστορικού πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

vasilika anaktora mendoni
Από την αυτοψία στο κτήμα Τατοΐου

Επρεπε να περάσει τόσος καιρός από την καταστροφική πυρκαγιά που απείλησε το κτήμα, να γίνουμε παγκοσμίως ρεζίλι (τι πρωτότυπο!), για να δείξει η Λίνα Μενδώνη την έγνοια της για την αποκατάσταση των ζημιών, με τα έργα να αφορούν εργασίες σε κτίρια, αλλά και τη διαχείριση των αντικειμένων και του αρχείου του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, τα οποία στις πυρκαγιές έτρεχαν άρον άρον να τα σώσουν από τον πύρινο εφιάλτη!

vasilika anaktora mendoni1
Ο χώρος του πωλητηρίου στο κτίριο μαγειρείων

Στάχτη στα μάτια

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αναφέρει, πιθανότατα για να ευχαριστήσει τους βασιλόφρονες αλλά και για να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την οργή για την κατάντια του πρώην βασιλικού κτήματος, ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού ανακτόρου.

vasilika anaktora mendoni2
Ο χώρος του αναψυκτηρίου στο κτίριο μαγειρείων

Ετσι, από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από το κτίριο και εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Στο κτίριο του παλαιού βουστασίου (στάβλου Γεωργίου Α΄) -που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών- έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος, ενώ το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης του νέου βουστασίου. Ικανοποιητικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των δικτύων υποδομών λειτουργικότητας.

teos vasiliki oikogeneia

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία έγκρισης οριστικών μελετών για άλλα κτίρια του κτήματος Τατοΐου (ιπποστάσιο, καταφύγιο, κτίριο φρουράς τάφων, δασονομείο, γαλακτοκομείο, κτίριο εποχικών εργατών), καθώς και η αποκατάσταση εννέα κτιρίων: της οικίας Sturm, της οικίας φροντιστή και της αποθήκης της, της οικίας αρχικηπουρού, του κτιρίου τηλεπικοινωνιών, του συγκροτήματος στάθμευσης 1 και 2, της οικίας των οδηγών 1 και 2. Εως τώρα έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του συγκροτήματος στάθμευσης, όπως και πρόδρομες εργασίες στα κτίρια της οικίας φροντιστή και τηλεπικοινωνιών. Επίσης εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προσωπικού.

vasilika anaktora mendoni4
Η οικία αρχικηπουρού και το κέντρο πληροφόρησης στο Τατόι

Να, λοιπόν, που τρέχει και… δεν φτάνει η κυρία υπουργός για να αφήσει στο τέλος της θητείας της, επιτέλους, ένα έργο, καθώς σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτιρίων. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία -ανάκτορο, παλαιό και νέο βουστάσιο-, με την προοπτική άλλων δύο (οικία Sturm και κτίριο τηλεπικοινωνιών). Σε αυτά τα πέντε κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (παλαιό βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας, εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (νέο βουστάσιο), έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του.

vasilika anaktora mendoni6
Στον χώρο συντήρησης χαρτώου υλικού

vasilika anaktora mendoni7
Στον χώρο συντήρησης μικροτεχνίας

Το ιστορικό του κτήματος

Το κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Α’ το 1872. Το 1886 ολοκληρώθηκε το ανάκτορο και το 1890 οι κήποι.

vasilika anaktora mendoni5

Η διαμόρφωση των κήπων γύρω από το ανάκτορο, καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Λουδοβίκου Μίντερ, Δανού δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του κτήματος (1873-1892). To 1916 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, από την οποία διασώθηκαν το νέο ανάκτορο και οι κήποι.

vasilika anaktora mendoni8
Από την αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο ανάκτορο

Το διάστημα 1924-1926 εφαρμόστηκε δεκαετές πρόγραμμα της Ανωτέρας Δασολογικής και Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής για τη διαχείριση των κήπων. Τη δεκαετία του 1950 έγινε η προσθήκη της πισίνας στο επίπεδο του Grotto. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε 42.000 στρέμματα, αλλά και πολλά κτίρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...