Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Βασιλιάς με την Καμίλα «κορόνα» στο κεφάλι του

Λεπτό προς λεπτό η σημερινή ενθρόνιση του Καρόλου

Περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν παγκοσμίως την τηλεοπτική μετάδοση της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Για να γνωρίζουν από πριν τι πρόκειται να παρακολουθήσουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων λεπτό προς λεπτό.

08.00 ώρα Ελλάδας: θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής όπου θα περάσει η πομπή, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετήσουν τον βασιλιά και τη σύζυγό του στη διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Ουέστμινστερ.

09.15-10.30 οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το Κοινοβούλιο, στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

stepsi karolou kentriki 1

11.00 οι ιερείς και η χορωδία θα πάρουν τη θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11.30-12.45 αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα απουσιάζει η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Μεταξύ άλλων, εντός του ναού θα βρεθούν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοί του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

11.45 το ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12.20 η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα ξεκινά από το παλάτι για το Αβαείο.

12.53 ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

13.00 ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του θα μπουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και θα αρχίσει το τελετουργικό.

14.00 στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1661 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

15.00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η πομπή της στέψης από το Αβαείο προς το παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτήν την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

15.33 ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της κεντρικής πύλης.

15.45 ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους κήπους του παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

stepsi karolou1 1

16.15 ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετήσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οσο φαντασμαγορική μπορεί να είναι η σημερινή στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, άλλο τόσο πολύπλοκη μπορεί να φανεί στα μάτια των πιο πολλών, καθώς ιστορικά σύμβολα της βρετανικής μοναρχίας θα εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο για να πάρουν τη θέση τους πάνω στον νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τι πρόκειται να δει κατά τη διάρκεια της τελετής, που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1066 μ.Χ. και θα γίνει υπό τους ήχους βυζαντινής μουσικής ύστερα από απαίτηση του Καρόλου, σας παρουσιάζουμε ένα ένα τα σύμβολα της στέψης.

Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο Ρόμπερτ Βίνερ το 1661. Ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά και έχει ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο και 444 πέτρες. Αν και δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μεσαιωνικού σχεδίου, ακολουθεί το πρωτότυπο, έχοντας τέσσερις σταυρούς-pattée, τέσσερις fleurs-de-lis και δύο καμάρες. Αποτελείται από ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζια και τουρμαλίνες.

stema

Ωστόσο, μετά τη στέψη του ο Κάρολος θα αποχωρήσει από το Αβαείο του Ουέστμινστερ φορώντας το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα ή στέμμα του κράτους. Πρόκειται για το στέμμα το οποίο θα χρησιμοποιεί σε επίσημες τελετουργικές περιστάσεις, όπως το Κρατικό Ανοιγμα του Κοινοβουλίου, με τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, να αστειεύεται συχνά ότι ήταν το «καπέλο του κόμματός» της.

Η Καμίλα, από την άλλη, θα στεφτεί βασίλισσα με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως τα διαμάντια Κάλιναν III, IV και V, που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια.

skiptra

Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο. Μπορεί να το ξεχωρίσει κανείς με ευκολία στην τηλεοπτική του οθόνη, καθώς θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού. Το ασημένιο επίχρυσο κουτάλι στέψης είναι το παλαιότερο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην τελετή στέψης, έχοντας καταγραφεί για πρώτη φορά το 1349 μεταξύ των εμβλημάτων του Αγίου Εδουάρδου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και είναι το μόνο κομμάτι του έργου των βασιλικών χρυσοχόων που επιβίωσε από τον δωδέκατο αιώνα.

Η σφαίρα του μονάρχη κατασκευάστηκε από χρυσό τον 17ο αιώνα και συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο. Χωρίζεται σε τρία τμήματα με ζώνες κοσμημάτων για καθεμία από τις τρεις ηπείρους που ήταν γνωστές στη μεσαιωνική περίοδο.

Υπερασπιστής της πίστης

Το ξίφος της εγκόσμιας δικαιοσύνης, που απεικονίζει τον ρόλο του μονάρχη ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, το ξίφος της πνευματικής δικαιοσύνης, που σημαίνει τον μονάρχη ως υπερασπιστή της πίστης, και το ξίφος του ελέους ή Curtana, το οποίο έχει μια αμβλυμμένη άκρη, συμβολίζοντας το έλεος του κυρίαρχου. Τα σπαθιά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Α’ το 1626.

stepsi karolou 1

Το δαχτυλίδι του μονάρχη (sovereign’s ring) είναι σύμβολο βασιλικής αξιοπρέπειας, το οποίο δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’ το 1831 και όλοι οι ηγεμόνες από τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ και μετά το έχουν χρησιμοποιήσει στις τελετές ενθρόνισής τους. Τέλος, ο Κάρολος θα κρατήσει κατά τη στέψη του το σκήπτρο του μονάρχη με σταυρό και το σκήπτρο του μονάρχη με το περιστέρι, που είναι σύμβολα της βρετανικής μοναρχίας.

Το τελετουργικο με τον πιστο πριγκιπα Ουίλιαμ

Στα βάθη των αιώνων και στην εποχή των ιπποτών έχει τις ρίζες της η κίνηση που θα κάνει σήμερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μπροστά στον πατέρα του Κάρολο. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα γονατίσει και θα ορκιστεί αληθινή πίστη στον νεοεστεμμένο βασιλιά, κίνηση που πρώτη φορά μπορεί να κάνουν από τα σπίτια τους ή μπροστά στις κάμερες των κινητών τους εκατομμύρια υπήκοοι του Καρόλου.

kiet william

«Εγώ, ο Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ορκίζομαι πίστη σε σένα και αφοσίωση, και την αλήθεια που θα σου φέρω ως ανθυπασπιστής στη ζωή και μέλος του σώματος. Ορκίζομαι, Θεέ μου» θα προφέρει με επισημότητα ο γονατιστός πρίγκιπας Ουίλιαμ, ενώ θα έχει τις παλάμες του ανάμεσα στα χέρια του πατέρα του. Ο Ουίλιαμ θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ελληνικής καταγωγής παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος το 1953 έδωσε τον όρκο που είναι γνωστός ως «Φόρος τιμής στο βασιλικό αίμα» στη βασίλισσα Ελισάβετ αμέσως μετά τη στέψη της. Ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου θα είναι ο μοναδικός που θα γονατίσει μπροστά στον νέο βασιλιά, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι, αντί για τα πριγκιπικά του καθήκοντα, επέλεξε να ζήσει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Νοερά στο πλευρό του πρίγκιπα Ουίλιαμ θα βρίσκονται όσοι από τα εκατομμύρια υπηκόους του Καρόλου από άκρη σε άκρη του πλανήτη το επιθυμούν. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, όπως ανακοινώθηκε, έχουν την ευκαιρία να δώσουν ζωντανά από το σπίτι, τον δρόμο ή με live streaming στο κινητό τους όρκο αληθινής πίστης, λέγοντας: «Ορκίζομαι αληθινή πίστη στην αυτού εξοχότητά σας και στους διαδόχους σας σύμφωνα με τον νόμο. Μάρτυς μου ο Θεός».

Παρουσια δυο ωρων για τον «εξοριστο» Χαρι

Σε αναμμένα κάρβουνα θα κάθεται ο πρίγκιπας Χάρι στη στέψη του πατέρα του, βασιλιά Καρόλου, καθώς δεν θα βλέπει την ώρα να πάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Επισήμως θα κάνει ταξίδι «αστραπή» για να προλάβει το πάρτι γενεθλίων του γιου του Αρτσι. Οι κακές γλώσσες όμως λένε πως πήρε βαριά το γεγονός ότι το παλάτι τού φέρεται σαν να είναι αποπαίδι και τον απέκλεισε από τις περισσότερες εκδηλώσεις.

harry megkan

Οπως αναφέρει η «The Sun», μόλις δύο ώρες μετά τη στέψη του βασιλιά ο Χάρι θα βρίσκεται στο αεροπλάνο με προορισμό την Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η τελετή της στέψης στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ολοκληρώνεται στις 15.00 ώρα Ελλάδας και στις 17.00 ο Χάρι θα πετάει ήδη με προορισμό την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη «New York Post», ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και της «θλιμμένης πριγκίπισσας» Νταϊάνα θα ταξιδέψει με εμπορική πτήση, και όχι με ιδιωτικό αεροπλάνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά την ενθρόνιση του Καρόλου ο Χάρι πρέπει να φύγει «σφαίρα» για το αεροδρόμιο για να προλάβει την πτήση. Ολο το ταξίδι του αυτοεξόριστου πρίγκιπα, δε, από τις ΗΠΑ στη Βρετανία και πάλι πίσω θα διαρκέσει μόλις 24 ώρες.

Ο λόγος της βιασύνης του Χάρι, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, είναι ότι «θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει πίσω (στις ΗΠΑ) εγκαίρως για τα γενέθλια του Αρτσι», που το Σάββατο γίνεται τεσσάρων ετών. Εκεί θα τον περιμένουν η Μέγκαν με τα δυο τους παιδιά, που δεν θα τον συνοδέψουν στο Λονδίνο.

Ξέφρενο πάρτι με σταρ

Με σταρ του βεληνεκούς του Τομ Κρουζ, του Λάιονελ Ρίτσι και της Κέιτι Πέρι θα γεμίσει η περιβόητη «μεγαλύτερη πίστα στη βρετανική ιστορία» την Κυριακή, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

katy perry

Οι σταρ που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα μεταξύ των συμμετεχόντων στη συναυλία της στέψης, στους χώρους του κάστρου του Ουίνδσορ την επομένη μέρα της ιστορικής τελετής, είναι ο ηθοποιός του «Top Gun» Τομ Κρουζ, η αρχηγός των Pussycat Dolls Νικόλ Σέρζινγκερ και ο Γουίνι το Αρκουδάκι.

tom cruise

Και οι τρεις έχουν παρακολουθήσει προηγούμενες βασιλικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το Variety. Ο Κρουζ ήταν καλεσμένος στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, ο Γουίνι προσκλήθηκε σε ένα παιδικό πάρτι στον κήπο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για την 80ή επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2006 και η Σέρζινγκερ συμμετείχε σε διαγωνισμό προς τιμήν του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ πέρυσι. Μεταξύ πολλών άλλων, στη συναυλία παίρνουν μέρος ο dj Pete Tong, ο πιανίστας Lang Lang, οι τραγουδιστές Τομ Τζόουνς, Λάιονελ Ρίτσι, Στιβ Γουίνγουντ, Κέιτι Πέρι και Παλόμα Φέιθ.

lionel richie

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...