Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Βάσω Κόλλια: Το νέο στοίχημα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών

Η νεοεκλεγείσα βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ορκωμοσία της

H νεοεκλεγείσα βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. Βάσω Κόλλια, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ορκωμοσία της με σύνθημα «No αυτοδυναμία, no party» αφήνει τα πάρτι και τις γιορτές για την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όταν -«με το καλό»- το κόμμα της καταφέρει να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η Βάσω Κόλλια, που έχει υπηρετήσει την πολιτική από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας αλλά και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας, παλαιότερα, αλλά και από το εσωτερικό του κόμματος, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, κάτι που το ήθελε πολύ.

«Στην ορκωμοσία ένιωσα συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση» αναφέρει στην «Espresso» η βουλευτής Βάσω Κόλλια. Ανοίγοντας την καρδιά της, στη συνέντευξή μας επιμένει ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό της δύο πράγματα τη γοήτευαν: η πολιτική και η αστρονομία. Τελικά, την κέρδισε η πολιτική!

vaso kollia1
Η Βάσω Κόλλια με την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου με την οποία υπήρξε πολύ στενές φίλες

Η Βάσω Κόλλια θεωρεί ότι γι’ αυτήν τη Βουλή «ξημέρωσε μια όμορφη μέρα», γιατί υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις εκλογές ενισχυμένη εκπροσώπηση των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό τη χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί έχει αγωνιστεί πολύ για τα δικαιώματα των γυναικών. Η βουλευτής Ανατολικής Αττικής μοιράστηκε τη χαρά της εκλογής της με τη μητέρα της, τις αδελφές της, τα ανίψια της, που τα λατρεύει, τον Δημήτρη και την Ελενα, αλλά και με τη Σάντι, το σκυλάκι της και μέλος της οικογένειάς της, όπως χαρακτηριστικά μας λέει.

Κόπος ετών δικαιώθηκε; Ποια τα συναισθήματα στην ορκωμοσία για ένα «πρωτάκι»;

Δεν σας κρύβω ότι η εκλογή μου ως εκπροσώπου των πολιτών της Ανατολικής Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μού προκαλεί μια συναισθηματική φόρτιση, την οποία εν μέρει δικαιολογώ στον εαυτό μου, αλλά κατά βάση θέλω να την αποφύγω. Οπως είπα στην οικογένειά μου αλλά και στους συνεργάτες μου, πρωτίστως αυτή η εκλογή αποτελεί μια προσωπική δικαίωση, αφού επιβραβεύει και επισφραγίζει τη σταθερή και προσηλωμένη μου παρουσία και πορεία στον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά και της εκλογικής μου περιφέρειας. Από την άλλη, δεν μου επιτρέπει σχεδόν κανένα περιθώριο να αντιδράσω με συναισθηματισμό. Είμαι απόλυτα ευθυγραμμισμένη στο δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υπαγορεύει την υποχρέωση όλων μας για σκληρή δουλειά και αγώνα εν όψει τόσο της 25ης Ιουνίου όσο και γενικότερα για το καλό του τόπου. Στην ορκωμοσία οφείλω να σας παραδεχτώ όμως ότι, όσο και πειθαρχημένος και να είσαι, δεν γίνεται να μη νιώσεις συγκίνηση και συναισθηματική ένταση. Πέρασαν από μπροστά μου στιγμές μιας ολόκληρης ζωής και πρόσωπα αγαπημένα, που υπάρχουν, αλλά και κάποια που δεν υπάρχουν στη ζωή. Εγινε κάποια στιγμή μέσα στη Βουλή μια αναδρομή στο μυαλό μου, με ένα «φιλμ» από στιγμές που ξεκίνησαν από την παιδική μου ηλικία, ακολούθησαν τα νεανικά χρόνια, οι σπουδές και οι επαγγελματικοί και πολιτικοί σταθμοί της ζωής μου, και κατέληξαν στα συγχαρητήρια, στις ευχές και στη χαρά της 21ης Μαΐου για την εκλογή μου με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.

Γιατί η Βάσω να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην πολιτική; Τι θέλει να κάνει εκεί;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δύο πράγματα με πάθιαζαν και με γοήτευαν πάρα πολύ: η πολιτική και η αστρονομία. Με κέρδισε η πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παραιτήθηκα από την αγάπη για τη μελέτη και την εξερεύνηση του σύμπαντος και των πλανητών. Παράλληλα με τις σπουδές μου στις Πολιτικές Επιστήμες και τη μακρά μου εξειδίκευση σε θέματα διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκής πολιτικής, η αστρονομία εξακολουθούσε να αποτελεί έναν φάρο και οδηγό στα βήματα της ζωής μου. Βλέπετε, αυτό το «μαγικό» ταξίδι στο άγνωστο και η ερμηνεία των φυσικών φαινομένων αποτελούν πηγή έμπνευσης και για την πολιτική. Στην πολιτική χρειάζεται και φαντασία, εκτός από ρεαλισμό. Χρειάζεται και η ρομαντική προσέγγιση της πραγματικότητας, εκτός από τη σκληρή, υπολογιστική αντίληψη ενός τεχνοκράτη πολιτικού. Και σε αυτήν τη φράση περικλείεται η δική μου επιθυμία. Το πέρασμά μου από την πολιτική θέλω να αφήσει με το έργο μου το δικό μου αποτύπωμα στον κόσμο.

Υπήρξαν αντιπαραθέσεις και πισώπλατα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα πολύ καλό κλίμα πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των υποψηφίων. Δεν είχαμε έριδες και διαξιφισμούς μεταξύ μας. Ούτε καν ένταση. Δυστυχώς, βέβαια, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επί σειρά μηνών δέχεται ανήθικες, φανερές και κρυφές, πολιτικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο, όπου αρκετές φορές σκεφτόμουν πώς μπορεί να νιώθει αυτός ο άνθρωπος με όσα ακούει και διαβάζει εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του. Χαίρομαι, όμως, που ο ελληνικός λαός όχι μόνο εντόπισε, αλλά καταδίκασε με την ψήφο του όλη αυτήν την τοξικότητα και την προπαγάνδα μίσους εναντίον του πρωθυπουργού, της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της.

Ποιοι άνθρωποι χάρηκαν πολύ για την εκλογή σας;

Αυτοί που αγαπούν τη Βάσω Κόλλια. Είμαι βεβαία ότι για την εκλογή μου πανηγύρισαν όλοι οι ψηφοφόροι μου, τους οποίους θέλω ακόμα μία φορά να τους ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους στο πρόσωπό μου. Αυτό το αποτέλεσμα δεν προήλθε ξαφνικά και δεν είναι απρόσωπο. Η σχέση μου με τους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους είναι προσωπική και δομήθηκε σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είμαι σε θέση να ξέρω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι χάρηκαν για την εκλογή μου και μπορώ να νιώθω την αγάπη τους. Αλλωστε, μέχρι και σήμερα δέχομαι ασταμάτητα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και μηνύματα, που πολλές φορές δεν προλαβαίνω να απαντήσω, διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον.

Εσείς έχετε αγωνιστεί για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι αυτή η Βουλή βρίθει γυναικών;

Ξημέρωσε μια όμορφη, νέα μέρα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη Βουλή και την κοινωνία μας. Η ενισχυμένη εκπροσώπηση των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από όλα τα κόμματα δικαιώνει τους αγώνες τόσων γυναικών, τόσων γενεών αλλά και τόσων ανθρώπων που ενστερνίζονται τον φεμινισμό και την ισότητα των φύλων. Οπως πολύ σωστά είπατε, έχω πολλά χρόνια που παλεύω για τα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες και την ίση συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις και κέντρα εξουσίας. Είμαι από εκείνες που έβαλαν το λιθαράκι τους στο να χτιστεί αυτό το τείχος, όπου προσκρούουν τα στερεότυπα και οδηγούν στην απομόνωση ή στον αποκλεισμό των γυναικών. Με την εκλογή τόσων γυναικών πράγματι έγινε ακόμα ένα μεγάλο βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

vaso kollia
Η Βάσω Κόλλια με τις αδελφές της και τα ανίψια της

Το ότι όμως η γυναικεία παρουσία στο Κοινοβούλιο πολλές φορές εξαντλείται δημοσίως στο «τι φοράει», «εάν είναι ωραία» ή «με ποιον κάνει παρέα» σας φαίνεται μέρος του παιχνιδιού ή οι γυναίκες έχουν να… απολογηθούν για περισσότερα από ό,τι οι άνδρες;

Αναντίρρητα ζούμε σε πατριαρχικές κοινωνίες. Ο σεξισμός, η κακοποίηση, η συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης και πολλές φορές η κατάφωρη και απροκάλυπτη αδικία των γυναικών για όλες μας είναι εν μέρει ή συνολικά η καθημερινότητά μας. Πολλές γυναίκες προσέχουν πως θα ντυθούν ή θα βαφτούν στον εργασιακό τους χώρο ή ακόμα και στην καθημερινότητά τους για να μην πέσουν θύματα σεξισμού ή χλευασμού ή αποκλεισμού ή απαξίωσης. Ναι, είναι αλήθεια ότι η εικόνα μας μπορεί να επισκιάσει οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο και η συμπεριφορά μας, μια αντίδρασή μας ή ακόμα και μια άτυχη στιγμή μας. Ζούμε σε ένα άκρως απαιτητικό περιβάλλον και πολλές φορές η κοινωνία γίνεται εχθρική απέναντί μας χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ολα αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνο με την εκπαίδευση των νέων γενιών που έρχονται. Να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται το γυναικείο φύλο.

Πώς γιορτάσατε την εκλογή σας ή το πάρτι θα γίνει μετά την 25η;

Θα μου επιτρέψετε να επιστρατεύσω το χιούμορ μου και να σας απαντήσω αυθόρμητα, κλέβοντας μια ατάκα από μια παλιά διαφήμιση: no αυτοδυναμία, no πάρτι. Οπως σας είπα και πριν, είμαι υπέρμαχος της σκληρής δουλειάς, που μόνο μέσα από αυτή μπορείς να φέρεις αλλαγές και να επιτύχεις αποτέλεσμα. Αλλωστε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα, κανένα από τα αποτελέσματα δεν προσμετρώνται και όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή». Χρειάζεται αδιάκοπος και μεγάλος αγώνας για να μπορέσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου να επαναβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Για να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να εξασφαλίσουμε μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα μας επιτρέψει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας.

Έχετε φίλους από άλλα κόμματα;

Σαφέστατα και έχω φίλους που είναι μέλη, ψηφοφόροι ή στελέχη άλλων κομμάτων. Σαφώς και συζητάμε, διαφωνούμε και συμφωνούμε μεταξύ μας. Δεν είναι ταμπού να έχουμε φίλους που δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο και, ευτυχώς, τελείωσε η εποχή όπου είχαμε τα «μπλε», τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» καφενεία στα χωριά ή στις πάνω και κάτω πλατείες. Ξεκάθαρα όμως θέλω επίσης να σας τονίσω ότι, όσο διαλλακτική και δεκτική είμαι με το διαφορετικό, άλλο τόσο απόλυτα κάθετη είμαι με οτιδήποτε κινείται ή φλερτάρει με ιδεολογίες και απόψεις απέναντι από το δημοκρατικό τόξο και το πλαίσιο αρχών και λειτουργίας του. Τα άκρα με οδηγούν στον αποκλεισμό και στην ξεκάθαρη αντίθεσή μου με αυτά.

vaso kollia kentrikiES

Με ποιον μοιραστήκατε τη χαρά της εκλογής σας;

Η αγάπη του κόσμου με «αγκάλιασε» και μου έδωσε μεγάλη χαρά. Οπως όλοι μας όμως, έτσι και εγώ ήθελα, έστω και λίγο, αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή να την απολαύσω και να τη μοιραστώ με την οικογένειά μου, που στάθηκε αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλο αυτό το διάστημα που διήρκησε ο προεκλογικός αγώνας. Οπότε, ανθρώπινα μιλώντας, σας εκμυστηρεύομαι ότι τη χαρά της εκλογής την ένιωσα και τη μοιράστηκα με τη μητέρα μου, τις αδερφές μου και τα δύο μου ανίψια, τον Δημήτρη και την Ελενα. Και, βέβαια, με τη Σάντι, το μικρό σκυλάκι μας, που, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας. Ιδιαίτερη στιγμή όμως ήταν και αυτή η μικρή στιγμή χαράς, όταν σίγουροι όλοι μας για την εκλογή μου, εγώ και οι συνεργάτες μου, που ήταν όλοι εθελοντές και τους θεωρώ και αυτούς οικογένειά μου, αγκαλιαστήκαμε σαν μια ομάδα ενωμένη. Γιατί να είστε σίγουρη, κυρία Μπενέκου, πως ισχύει το ρητό «οι παρέες γράφουν Ιστορία».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...