Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Νόνικα Γαληνέα: Το γράμμα που άφησε πίσω της – Αυτή ήταν η τελευταία της επιθυμία

Η «Espresso» φέρνει στο φως το γράμμα που άφησε πίσω της η μεγάλη ηθοποιός

Η μεγάλη καρδιά της Νόνικας Γαληνέα σταμάτησε να χτυπά.

Μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες όσον αφορά τη φιλανθρωπική προσφορά, που κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τον θάνατό της, έφυγε αθόρυβα την Παρασκευή τα ξημερώματα, σκορπώντας θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

201304101022320.1622 GALINEA ME TIS KORES TIS 09042013

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Πίσω της αφήνει ένα πλούσιο σε θεατρικά έργα όνομα αλλά και φιλανθρωπίες που θα σφραγίσουν για πάντα την υστεροφημία της. Σήμερα η «Espresso», ως ένδειξη τιμής για το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία κυρία της υποκριτικής τέχνης, αποκαλύπτει όσα η ίδια είχε εκμυστηρευτεί λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή στην επιστήθια φίλη της Άννα Φόνσου, η οποία για πρώτη φορά ανοίγει το Σπίτι του Ηθοποιού και αποκαλύπτει τον θησαυρό που χάρισε στο ίδρυμα.

photo8

Ήταν Παρασκευή 2 Ιουνίου, όταν με το πρώτο φως της ημέρας τα κακά μαντάτα άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» γαλήνια, χωρίς να έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής της η Νόνικα Γαληνέα επισκεπτόταν πολύ συχνά μεγάλο θεραπευτήριο των Αθηνών προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες ώστε να ανέβει ο αιματοκρίτης της, καθώς ήταν πολύ χαμηλός. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει πως θα φύγει τόσο ξαφνικά. Τόσο απρόσμενα, που δεν πρόλαβε να πει αντίο ούτε στους πιο κοντινούς της ανθρώπους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso» και πολύ κοντινό της πρόσωπο, η μεγάλη κυρία του θεάτρου παραπονούνταν ότι είχε αστάθεια και ότι πρήζονταν τα πόδια της. Παρόλο που έκανε όλες τις ιατρικές εξετάσεις, δεν βρέθηκε το παραμικρό ανησυχητικό στοιχείο. Απλά έπρεπε να ανέβει ο αιματοκρίτης της.

Φ5

Ολους αυτούς τους μήνες από το πλευρό της δεν έλειψαν και οι τρεις κόρες της, οι οποίες στάθηκαν σαν βράχος στην πολυαγαπημένη τους μάνα, που η ίδια πολλές φορές αναφωνούσε: «Τα παιδιά μου ίσον ο Θεός μου».

Εκεί στο πλευρό της και η επί 40 χρόνια επιστήθια φίλη της και πρόεδρος του ιδρύματος Το Σπίτι του Ηθοποιού Αννα Φόνσου. «Για μένα η Νόνικα ήταν φίλη ζωής. Ήταν αυτό που λέμε “οικογένεια”» λέει αποκλειστικά στην «Espresso» και ξεσπάει σε κλάματα.

GALINEA FONSOU 1

Δευτέρα, πρωί του Αγίου Πνεύματος, η Αννα Φόνσου, αν και καταβεβλημένη από την τραγική είδηση του θανάτου της φίλης της, μας υποδέχτηκε στο Σπίτι του Ηθοποιού. «Θέλω να σας δείξω τι ήταν για όλους εμάς εδώ η Νόνικα. Ήταν η μάνα, η κόρη, ο πατέρας, τα πάντα για εμάς», μας λέει δείχνοντάς μας μερικά από τα κειμήλια που έχει χαρίσει στο ίδρυμα.

nonika galinea12312

Ενα πανάκριβο κόκκινο φόρεμα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ισόγειο του ιδρύματος, ανάμεσα σε άλλα προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων του θεάτρου. Ανεβαίνοντας τις σκάλες του ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας, στον 1ο όροφο, σε ειδικό χώρο, φιλοξενείται μια πανάκριβη τραπεζαρία, σκαλιστή, την οποία η Νόνικα έστειλε από το Λονδίνο μαζί με πλήθος άλλων αντικειμένων προκειμένου να βοηθήσει το έργο της φίλης της Αννας Φόνσου.

GALINEA FONSOU 2

«Η Νόνικα πάντα μας εξέπληττε εμάς εδώ. Σκεφτείτε πόσο κοντά ήταν σε εμάς, που έστειλε όλα τα έπιπλα που είχε στο σπίτι της στο Λονδίνο με ειδική πτήση για να τα φυλάξουμε και να τα εκθέσουμε» λέει με δάκρυα στα μάτια η Αννα Φόνσου, η οποία στο γραφείο της έχει και έναν πανάκριβο καναπέ από δέρμα.GALINEA FONSOU 3

Ωστόσο, η μεγάλη κυρία του θεάτρου δεν έμενε μόνο σε αυτά, αλλά έκανε ακόμα πιο σπουδαίες φιλανθρωπίες. Ηταν μία από τις μεγάλες χορηγούς στο ίδρυμα χωρίς να το γνωρίζει κανείς. «Δεν ήθελε ποτέ να μιλάει για όσα κάνει εδώ. Ισως δεν πρέπει να τα πω ούτε και εγώ» μας λέει συγκινημένη η Αννα Φόνσου.

photo7

Εδώ και χρόνια φρόντιζε ώστε να μη μένει κανένας απλήρωτος λογαριασμός από τα πάγια έξοδα του ιδρύματος, φρόντιζε να μαθαίνει αν υπάρχουν συνάδελφοί της άποροι, που τους έστελνε φαγητά αλλά και χρήματα, ενώ κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε όλους τους φιλοξενούμενους στο Σπίτι του Ηθοποιού -25 στον αριθμό- έστελνε από ένα φακελάκι όπου μέσα είχε χρήματα για να περάσουν όμορφες γιορτές.

Ο ξαφνικός θάνατος της Νόνικας Γαληνέα… έπιασε στον ύπνο ακόμα και την καλύτερη φίλη της Αννα Φόνσου, αλλά η ίδια η Νόνικα είχε προβλέψει τι πρέπει να γίνει μετά τον θάνατό της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», η Νόνικα Γαληνέα εδώ και καιρό με σημάδια προσπαθούσε να πληροφορήσει τους κοντινούς της ανθρώπους πως φτάνει στο τέλος της. nonika galinea12388

Δεν είχε τη ματαιοδοξία ότι μένουμε για πάντα άτρωτοι, ακόμα κι αν το όνομά της έχει ήδη περάσει στη σφαίρα του μύθου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Espresso», η μεγάλη κυρία του θεάτρου άφησε πίσω της ένα γράμμα, στο οποίο έλεγε πώς θέλει να γίνει η κηδεία της. Εγραφε ποιος θέλει να απαγγείλει τον επικήδειό της, ορίζοντας την αγαπημένη της φίλη Αννα Φόνσου ως τη μοναδική που θα μιλήσει την ημέρα της κηδείας της.

nonika galinea12160

Επίσης, μέσα στις τελευταίες επιθυμίες της ανέφερε πως αντί στεφάνων όλα τα χρήματα να πάνε στο Σπίτι του Ηθοποιού. Ομως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι πως οι δύο γυναίκες ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 85α γενέθλιά της σε λίγες ημέρες. Η πρόεδρος του ιδρύματος και καλή της φίλη βρέθηκε στο σπίτι της στην Κηφισιά για να οργανώσουν την ημέρα εκείνη. Θα πραγματοποιούνταν στον εξωτερικό χώρο του Σπιτιού του Ηθοποιού.

nonika galinea12084 Οταν η Αννα τη ρώτησε «Νόνικα, τι θες να γράφει πάνω η τούρτα;», η μεγάλη κυρία του θεάτρου της απάντησε «γράψε: “ίσως αυτά να είναι και τα τελευταία μου γενέθλια”». Η Αννα Φόνσου παγώνει στο άκουσμα αυτό και τη μαλώνει: «Σε παρακαλώ, τι πράγματα είναι αυτά; Πες μου ειλικρινά τι θες να γράψουμε…» την ξαναρωτάει, με τη Γαληνέα να της αποκρίνεται: «Οταν περάσουν τα χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι τα τελευταία σου γενέθλια», κάνοντας τις δύο γυναίκες να πέσουν η μία στην αγκαλιά της άλλης και να κλαίνε σαν μικρά παιδιά από συγκίνηση.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...