Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το «αντράκι» της πολιτικής που θέλει και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

«Η Πλεύση Ελευθερίας όχι μόνο θα μπει στη Βουλή αλλά θα καταφέρει να διπλασιάσει τις δυνάμεις της»

Ενα «αντράκι» και η «μόνη που φοράει παντελόνια»! Αυτό είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους ψηφοφόρους της, τους υποψήφιους βουλευτές, τα στελέχη της και όσους την αγαπούν. Κι όταν της λένε «τιμάς τα παντελόνια», εκείνη απαντάει «και τα φουστάνια έχουν τιμή».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μιλάει σήμερα στην «Espresso», το «αντράκι της πολιτικής», είναι η μόνη γυναίκα στην ηγεσία ελληνικού πολιτικού κόμματος και, όπως λέει η ίδια, όχι μόνο θα μπει στο Κοινοβούλιο το κόμμα της, αλλά θα διπλασιάσει και τα ποσοστά του. Την ίδια στιγμή πιστεύει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα φοβάται την Πλεύση Ελευθερίας και κανένα από τα συστημικά κόμματα δεν τη θέλει στη Βουλή. Μιλώντας δε για τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που βρίσκεται σε αποδρομή, με αποκλειστική ευθύνη του αρχηγού του. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του 2023 παρουσιάζεται φωτεινή και χρωματιστή. Ομως δεν άλλαξε όπως όλοι νομίζουμε, αλλά απλά μας άφησε να τη δούμε όπως αληθινά είναι, κάτι που στο παρελθόν απέφευγε. Ετσι λέει, άλλωστε, η ίδια στη συνέντευξή μας.

1685032801192blob

Παλιά, λόγω του φοβερού bullying, του πολέμου λάσπης και των ακραίων κακοποιητικών συμπεριφορών που δεχόταν σωρηδόν και μέσα στο ίδιο της το κόμμα, ήταν κλεισμένη στο καβούκι της. Από τότε όμως που αποφάσισε να ακούσει τις προτροπές του Διαμαντή της, ο οποίος της έλεγε «δείξε την πραγματική Ζωή. Το χαμόγελό σου, αυτό που βλέπει όποιος σε γνωρίζει από κοντά», η επικεφαλής της Πλεύσης έγινε άλλος άνθρωπος, τουλάχιστον δημόσια.

Ο ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης, ενεργό μέλος του κόμματος και συνοδοιπόρος της, δεν μπορεί παρά να φέρει κι εκείνος μεγάλη ευθύνη για την «άλλη Ζωή» που βλέπουμε σήμερα. Η ίδια δηλώνει επίμονη, εργατική, ευαίσθητη, εμπιστεύεται τυφλά τους ανθρώπους και το μόνο που δεν πετυχαίνει είναι να τιθασεύσει το… 24ωρό της! Με αυτά τα όπλα, όμως, η σημερινή Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα που στέλνει μέσω της «Espresso» στους ψηφοφόρους της.

Θα μπει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή;

Η αγάπη και η στήριξη που παίρνουμε από τον κόσμο όλο αυτό το διάστημα έχουν τα χαρακτηριστικά ενός ζωντανού ρεύματος που συνεχώς δυναμώνει. Πιστεύω ότι η Πλεύση Ελευθερίας όχι μόνο θα μπει στη Βουλή, αλλά και θα πάρει ισχυρό ποσοστό εμπιστοσύνης από την κοινωνία. Την εμπιστοσύνη αυτή εισπράττω καθημερινά από τους πολίτες που μου τηλεφωνούν, μου στέλνουν μηνύματα ή τους συναντώ, γιατί είμαι σε άμεση επαφή μαζί τους. Εμείς από το βράδυ των πρώτων εκλογών βάλαμε στόχο να διπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας και τα μηνύματα που παίρνουμε μας δίνουν μεγάλη αισιοδοξία.

Ποιοι φοβούνται την είσοδό σας στη Βουλή και γιατί;

Ολο το παλιό πολιτικό σύστημα φοβάται. Κανένα από τα συστημικά κόμματα, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν θέλει στη Βουλή μια δύναμη όπως η Πλεύση Ελευθερίας, πραγματικά αντισυστημική, που θα ασκήσει σθεναρή αντιπολίτευση, που θα υπερασπιστεί τους πολίτες, που δεν θα χαριστεί σε κανέναν, που δεν θα υποχωρήσει, δεν θα υπαναχωρήσει και δεν θα προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κανείς δεν θέλει την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, γιατί το παράδειγμά μας θα αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς κι ότι τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε.

15
Σε παιδική ηλικία στην αγκαλιά του πατέρα της Νίκου Κωνσταντόπουλου

Τι σκέψεις κάνετε για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ήττα του; Μειονεκτεί ο ίδιος ως αρχηγός, φταίνε οι παλιές κυβερνητικές του αμαρτίες ή φταίει η σύνθεση του κόμματός του;

Δεν με απασχολεί καθόλου το ζήτημα των εσωτερικών και της ηγεσίας ενός κόμματος που βρίσκεται σε αποδρομή. Ο λόγος της εκλογικής κατάρρευσής του είναι ότι δεν υπερασπίστηκε τον κόσμο ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση. Και αυτό ο κόσμος το κατάλαβε, το βίωσε.

Η Πλεύση Ελευθερίας βγήκε πρώτη σε δύναμη στο χωριό Πριόλιθος Καλαβρύτων. Τι σχέση έχετε με αυτό το χωριό;

Ο Πριόλιθος είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά των Καλαβρύτων. Πριν από ενάμιση χρόνο με προσκάλεσε να μιλήσω στην επέτειο της σφαγής ο πρόεδρος του Πριολίθου, λόγω της διαρκούς δράσης μου όλα αυτά τα χρόνια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Μίλησα στους κατοίκους του χωριού και στους παριστάμενους εν μέσω χιονοθύελλας, από καρδιάς, για το χρέος μας να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που εκτελέσθηκαν και εξοντώθηκαν, για την αντίσταση του λαού μας. Εκτοτε διατηρώ μια πολύ ζωντανή, ζεστή σχέση με τους κατοίκους και έχω επισκεφθεί το χωριό αρκετές φορές, ενώ υποψήφιός μας στην Αχαΐα, τρίτος στη λίστα που καταρτίσαμε, είναι ένας εξαιρετικός νέος άνθρωπος, ο Γιάννης Μπουρδής, γιος του προέδρου Πριολίθου.

Ο μπαμπάς και η μαμά τι λένε για τις επιλογές σας;

Οι γονείς μου ήταν πάντοτε περήφανοι για εμένα και, όσο κι αν αγωνιούσαν, ποτέ δεν παρενέβαιναν στις επιλογές μου. Από μικρή απόλαυσα μεγάλη εμπιστοσύνη και μεγάλη ελευθερία, κι αυτό με διαμόρφωσε, όπως και το παράδειγμά τους. Ανθρωποι με ηθική πυξίδα, αγωνιστικότητα, ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια, άνθρωποι της προσφοράς και της δουλειάς. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο με στηρίζουν πολιτικά, ηθικά, ανθρώπινα, με κάθε τρόπο. Ηταν μεγάλη συγκίνηση να τους βλέπω στην πρώτη σειρά στην προεκλογική μου ομιλία, στο Πάρκο Ελευθερίας. Και μεγάλη η δύναμη που αντλώ όταν μου λένε ότι με καμαρώνουν. Φυσικά, με μαλώνουν κιόλας, κυρίως για να προσέχω τον εαυτό μου.

5 2
Με τον σύντροφό της ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση

Πώς θα επιλέξετε τους βουλευτές σας εάν μπείτε στη Βουλή; Με σειρά θα εκλεγούν;

Το εκλογικό σύστημα της λίστας με το οποίο γίνονται αυτές οι εκλογές προβλέπει ότι ο αρχηγός του κόμματος διαμορφώνει και επιλέγει με λίστα προτεραιότητας τους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα στη Βουλή. Εκανα την επιλογή των επικεφαλής, αλλά και των επόμενων προσώπων σε κάθε λίστα με γνώμονα τα χαρακτηριστικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συγκροτηθεί και θα είναι η πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας: Ανθρωποι που έχουν δώσει αγώνες και έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της Πλεύσης Ελευθερίας, άνθρωποι ακέραιοι, με ικανότητες, με ηθική πυξίδα και εντιμότητα, άνθρωποι από την κοινωνία, τους χώρους των γραμμάτων, του πολιτισμού, των κινημάτων, που θα συγκροτήσουν, ως σύνολο και σε συνεργασία, μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πραγματικά ζωντανή, ενεργή, διαφορετική, με άποψη, με θέσεις, με ιδέες, με παρεμβάσεις, με δημιουργικότητα, με πολλή δουλειά και με σθεναρή υπεράσπιση των δικαίων της χώρας και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και των ανθρώπων.

Γυναίκα αρχηγός κόμματος. Πώς είναι αυτή η ηγεσία;

Εδώ και καιρό είμαι η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος και η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος που συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου. Η σπανιότητα της γυναικείας ηγεσίας στην πολιτική ζωή σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε στο πεδίο της ισότητας των φύλων, της εξάλειψης των διακρίσεων, αλλά και της συνολικής ανάδειξης των γυναικών. Οσα συνέβησαν στο προηγούμενο διάστημα με το debate μόνο για άνδρες, στο οποίο δεν συζητήθηκε κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η έμφυλη βία, η κακοποίηση γυναικών και παιδιών, οι γυναικοκτονίες, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να ακουστεί η γυναικεία φωνή, αλλά και να αντιμετωπιστούν μεγάλα κοινωνικά θέματα και να μη χρησιμοποιούνται μόνο στα λόγια.

Η Ζωή ομόρφυνε, έβαλε χρώμα στη ζωή της, ακόμη και στα ρούχα, και άλλαξε. Εχω δίκιο; Κι αν ναι, πού οφείλεται όλο αυτό;

Δεν άλλαξα, απλώς με είδατε καλύτερα. Κι ίσως σας άφησα κι εγώ να με δείτε καλύτερα. Οπως με βλέπουν και με ξέρουν οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου. Ο Διαμαντής σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, επέμεινε πολύ στο να φανεί περισσότερο ο εαυτός μου. «Να βλέπει ο κόσμος την πραγματική Ζωή, το χαμόγελό σου, αυτό που βλέπει όποιος σε γνωρίζει από κοντά» μου λέει εδώ και χρόνια.

Η περίοδος που ήσασταν πρόεδρος της Βουλής ήταν νομίζω και μια «πιο γκρίζα» περίοδος για εσάς. Ησασταν άλλος άνθρωπος τότε. Τι συνέβαινε τότε μέσα σας;

Η περίοδος εκείνη ήταν περίοδος πολύ μεγάλης έντασης και φοβερού bullying σε βάρος μου. Εγώ προσπαθούσα με κάθε τρόπο να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και τη δημοκρατική εντολή των πολιτών και δεχόμουν πόλεμο από παντού: πόλεμο λάσπης και ακραία κακοποιητικές συμπεριφορές, όχι μόνο από πολιτικούς αντιπάλους και media, αλλά και μέσα και από το ίδιο το κόμμα στο οποίο ανήκα. Δεν ήμουν άλλος άνθρωπος, ήμουν ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος. Απλώς σε άλλες συνθήκες, όπου έπρεπε να υπερασπιστώ την κοινωνία, τους ανθρώπους, τη χώρα, τη δημοκρατία, με τίμημα τον κανιβαλισμό που βίωνα. Σημασία έχει ότι άντεξα. Κι ότι δεν πρόδωσα ποτέ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που θυμούνται πολύ καλά τον αγώνα που έδωσα τότε για εκείνους.

Ο Διαμαντής πώς και πού βοήθησε, και βοηθάει στις εκλογές;

Ο Διαμαντής είναι εξαρχής ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Πλεύσης Ελευθερίας. Από την πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε μαζί πάρα πολλά από όσα σήμερα αγκαλιάζει ο κόσμος. Εχει εμπνευστεί και έχει υλοποιήσει πολλές σημαντικές δημιουργικές, κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και επιστρατεύει κάθε φορά όλη του την επινοητικότητα και το ταλέντο, που δίνει ξεχωριστή διάσταση και χαρακτήρα στο κίνημά μας. Ως ένας άνθρωπος τόσο ενεργός καλλιτεχνικά, με θεατρικές παραστάσεις, παραγωγές και με την πρόσφατη συμμετοχή του σε μια πολύ σημαντική διεθνή παραγωγή, έχει πολλά ακόμη να δώσει σε αυτό που η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να συγκροτήσει κινηματικά, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του πολιτισμού.

Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε; Ποια τα συν και τα πλην της προσωπικότητάς σας;

Στα συν ότι είμαι επίμονη, εργατική, ευαίσθητη, συνεπής κι έχω πάθος για αυτό που κάνω και πίστη και αγάπη για τους ανθρώπους. Στα πλην ότι δεν έχω καταφέρει να δαμάσω τον χρόνο, να κάνω το 24ωρο 48ωρο και έτσι πολλές φορές καθυστερώ. Στα πλην, επίσης, η υπερβολική εμπιστοσύνη, όταν αυτή ματαιώνεται. Ομως προτιμώ να προσεγγίζω τους ανθρώπους με το τεκμήριο της εμπιστοσύνης κι όχι με το τεκμήριο της καχυποψίας.

Ως γυναίκα φροντίζετε τον εαυτό σας και πώς; Σας έχει συμβεί ποτέ μπούλινγκ για οτιδήποτε ή επειδή είστε «αντράκι» σάς φοβούνται;

Προσπαθώ όσο μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου, αν και τον αφήνω τελευταίο. Από bullying είναι γνωστό ότι έχω εισπράξει αρκετό, όπως είναι γνωστό ότι δεν το άφησα αναπάντητο, ούτε το έβαλα κάτω.

Σας αρέσει, σας ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «αντράκι»;

Εισπράττω πολλούς τέτοιους χαρακτηρισμούς: «Αντράκι», «η μόνη που φοράει παντελόνια», «η μόνη που τίμησε τα παντελόνια της» κ.λπ. Καμιά φορά κάνω πλάκα και απαντώ: «Και τα φουστάνια έχουν τιμή». Η αξιοπρέπεια, η ντομπροσύνη, η ευθύτητα, η συνέπεια, η μαχητικότητα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά θέμα ανθρώπου. Με τιμά ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει χαραχθεί ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος που τήρησε τον λόγο του και που δεν τον πρόδωσε ούτε θα τον προδώσει.

Πώς σας φαντάζεστε δέκα χρόνια μετά; Με ποια ζωή θα είστε ευτυχισμένη;

Δεν με συγκινεί να φαντάζομαι τον εαυτό μου κάπως, σε πέντε ή 10 ή 20 χρόνια. Με συγκινεί και με κινητοποιεί το τι θέλω να κάνω, τι ονειρεύομαι. Θέλω να αλλάξω τον κόσμο, να τον αλλάξουμε μαζί με όλους τους ανθρώπους που ονειρεύονται τον κόσμο διαφορετικό. Και αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ. Ξεκινώντας από τη χώρα μας και πορευόμενη με αγάπη. Αυτό είναι και το προσκλητήριο της Πλεύσης Ελευθερίας, να αλλάξουμε τον κόσμο, με αγάπη.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...