Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Ξέσπασε κατά της Πολιτείας ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης

«Ανύπαρκτος σχεδιασμός, διεθνώς ρεζίλι»! Πώς σχολίασε την απομάκρυνση τουριστών σε καρότσες

Καταπέλτης είναι ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος ξεσκεπάζει μέσα από καταιγισμό αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα τη γύμνια της Πολιτείας στην αντιπυρική θωράκιση και στον σχεδιασμό της πυρόσβεσης.

Ο εμπειρότατος αξιωματικός στο θέμα των πυρκαγιών και νομικός-δικαστικός πραγματογνώμονας κάνει λόγο για ανύπαρκτο μηχανισμό που δεν μπορεί να ελέγξει καμία πυρκαγιά μεγάλης έκτασης. «Αναποτελεσματική η πυροπροστασία της χώρας από έναν Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανύπαρκτο και στην καλύτερη περίπτωση με ερασιτεχνισμό, χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία (Λουτράκι)» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Γκουρμπάτσης.

antistratigos2407
Ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Νωρίτερα ο ίδιος είχε στηλιτεύσει τις εικόνες των τουριστών που απομακρύνονταν από τις φλόγες ακόμα και σε καρότσες. «Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο. Διεθνώς ρεζίλι! Εκκενώσεις μέσω του 112 Greece της ΓΓΠΠ των τουριστών και λοιπών επισκεπτών και κατοίκων από τις απειλούμενες περιοχές χωρίς το επιβαλλόμενο από το θεσμικό πλαίσιο ειδικό σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης. Χαρακτηριστική η εικόνα!» έγραψε ο αντιστράτηγος ε.α. Για τη μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών, σχολίασε: «Η μετακίνηση των 19.000 ατόμων, όπως αναφέρεται στο πιο κάτω δημοσίευμα, χωρίς ειδικό προς τούτο σχέδιο, δεν εντάσσεται στην έννοια του οικείου θεσμού και δεν θεωρείται κατά νόμο οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας απειλούμενου ή εξελισσόμενου κινδύνου».

«Δεν μάθαμε»

Σε άλλο tweet ο κ. Γκουρμπάτσης έγραφε χθες: «Σήμερα 23 Ιουλίου 2023, πέντε χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έως τις καταστροφικές του 2021 αλλά και τις πρόσφατες σε Αττικοβοιωτία και Ρόδο, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Καήκαμε, καταστραφήκαμε-πάθαμε και δεν μάθαμε!».

rodos touristes2407

Σημειώνεται ότι και για τις πυρκαγιές σε Σαρωνίδα και Μάνδρα ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. «Φοβάμαι ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης ταυτόχρονων σοβαρών συμβάντων» είχε πει χαρακτηριστικά επικρίνοντας το σχέδιο αεροπυρόσβεσης. Σκληρή κριτική άσκησε σε δηλώσεις του και ένας από τους εθελοντές που βρίσκονται στη μάχη της πυρόσβεσης.

Ο εθελοντής Μιχάλης Πλιάγκος, που επιχειρεί έξω από το χωριό Λάερμα στη Ρόδο, περιγράφει: «Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος, δεν υπάρχει συντονισμός». Συμπληρώνει δε πως οι εθελοντές κρατάνε το νησί: «Αν δεν ήταν αυτοί και ο κόσμος, θα είχε καεί ολόκληρο… Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι σε καμία περίπτωση σε ύφεση, δεν ξέρουν τι τους γίνεται… Δεν υπάρχει καθόλου συντονισμός, εμείς πάμε στον αυτόματο, πάμε με τις οδηγίες των ανθρώπων από τα χωριά».

rodos touristes24071

Στην ίδια γραμμή και ο εθελοντής Ηλίας Κυριάκου, ο οποίος περιέγραψε σε δηλώσεις του μια χαοτική κατάσταση: «Επικρατεί χάος και χαμός. Ισως είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά ακόμα είναι εκτός ελέγχου. Ο αέρας δεν έχει σταματήσει, έχει καεί ολόκληρη μια τουριστική περιοχή. Βγάλαμε τον κόσμο στην παραλία, τους πήραν με βάρκες, κάποιους τους μετακίνησαν με λεωφορεία στο Γεννάδι και μετά τους μετακίνησαν ξανά με βάρκες. Το βράδυ έβαλε τρελό αέρα, η φωτιά πήγαινε σαν τρελή. Είναι κρίμα που βλέπεις να καίγονται ζώα μπροστά σου και δεν μπορείς να τα βοηθήσεις. Συχνά οι άνθρωποι έχουμε και μια ευθύνη της κατάστασης. Δεν είχε καθαρίσει κανείς τις αυλές του, στα χωράφια γινόταν χαμός με αγριόχορτα και η φωτιά προχωράει τόσο γρήγορα και περιμένουν όλοι τελευταία στιγμή να κάνουν κάτι. Την τελευταία στιγμή είναι αργά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...