Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Κακοκαιρία «Daniel»: Διαλυμένο κράτος, αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι στο έλεος του Θεού

Εικόνες αποκάλυψης

Πρωτόγνωρες και συνάμα τρομακτικές καταστάσεις βίωσαν χθες οι κάτοικοι του Παλαμά, του Βλοχού, του Κουτσόχερου, του Ριζοβουνίου, της Μεταμόρφωσης και άλλων χωριών της Καρδίτσας, που μετατράπηκαν σε απέραντες… λίμνες μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

kakokairia daniel080935
Το χωριό Μεταφόρφωση… εξαφανίστηκε

Βλέποντας τα ορμητικά λασπόνερα να «καταπίνουν» τα σπίτια τους, γονείς με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι με τα εγγόνια τους έψαχναν εναγωνίως κάποιο υπερυψωμένο σημείο, όπου θα ήταν ασφαλείς, σκαρφαλώνοντας ακόμα και πάνω στις στέγες ή πάνω στα περβάζια! Το πανελλήνιο, με κομμένη την ανάσα, παρακολούθησε έναν παππού και τα εγγονάκια του να ανεβαίνουν στο περβάζι της κουζίνας του σπιτιού τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα «φουσκωμένα» νερά που κατέβαιναν μανιασμένα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σφίξιμο στο στομάχι προκάλεσαν τα τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν έναν πατέρα να σπρώχνει μέσα στα λασπόνερα ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης, πάνω στο οποίο είχε ανεβάσει τα δύο παιδιά του και το σκυλάκι τους, προκειμένου να τα σώσει μετά τη βιβλική θεομηνία!

kakokairia daniel080931
Πατέρας μεταφέρει με φουσκωτό στρώμα τα παιδιά του και το σκυλάκι του

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι απηύθυναν σπαραχτικές εκκλήσεις για βοήθεια, ζητώντας ελικόπτερα, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν ασφαλείς από τις περιοχές όπου βρίσκονταν, έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία. Η κυρία Δέσποινα μετέφερε την κραυγή αγωνίας μιας συναδέλφου της, μητέρας δύο παιδιών, ηλικίας 6 μηνών και 6 ετών, το σπίτι της οποίας πλημμύρισε, λέγοντας: «Ηταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα».

Κάτοικος του Βλοχού ανέφερε ότι στο χωριό παρέμεναν 400 κάτοικοι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να φύγουν. «Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνονται ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους» είπε αρχικά η κυρία Γιώτα και πρόσθεσε: «Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα». Ο κ. Τάσος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων του Παλαμά όταν, γύρω στις 03.40 χθες τα ορμητικά λασπόνερα άρχισαν να εισβάλλουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να εγκλωβιστούν σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Γκρεμίζονται κατασκευές

«Από τις 03.40 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μια ψηλή οικοδομή, έχω ενάμισι μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει! Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους.

kakokairia daniel080934
Ανθρωποι και αυτοκίνητα βουτηγμένοι στις λάσπες

Ξεκινήσανε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτήν τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί» είπε εμφανώς ταραγμένος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ρεύμα, έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές». Αλλη κάτοικος απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια: «Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά, κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε τρία άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε! Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο».

Οι πρώτοι επτά απεγκλωβισθέντες που μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, οι οποίοι χρειάστηκαν τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν μέσα από το νερό στην Αγία Τριάδα, περιέγραψαν σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη, που προκαλούν τρόμο.

«Το νερό ήταν στα δύο μέτρα, ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε από τη σκεπή. Πολύ νερό, σκέτη καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες. Aλλος διασωθείς από το χωριό Αγία Τριάδα τόνισε: «Χαμός, δεν έχει μείνει τίποτα. Hρθε το ελικόπτερο και μας πήρε. Είχαμε πάει στο σπίτι του ξαδέλφου της γυναίκας μου και καθίσαμε επάνω. Την αποθήκη τη δική μου και τα παράθυρα τα πέρασε το νερό».

Ανελέητο σφυροκόπημα

Το μέγεθος της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας είναι ασύλληπτο, αφού έχουν σχεδόν αφανιστεί μετά το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας. Στη Μεταμόρφωση τα λασπόνερα κάλυψαν όλα τα σπίτια του οικισμού, από τα οποία δεν διακρίνεται πλέον κάτι άλλο πέρα από τις στέγες, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη.

kakokairia daniel080932
Παραμένουν πλημμυρισμένοι κεντρικοί δρόμοι

Εκεί, ένας 80χρονος, χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο, πήρε μια παλιά σιδερένια βάρκα ποταμών και άρχισε να ψάχνει συγχωριανούς του στις σκεπές των σπιτιών της περιοχής! Μέσα σε όλα αυτά τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο που απεικονίζει τη στιγμή της κατάρρευσης ενός σπιτιού στον πολύπαθο Παλαμά. Επίσης, στο Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές.

Εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που πλημμύρισε τα πάντα στην Αργιθέα, αποκόπηκε η οδική σύνδεση της δυτικής Αργιθέας με το Μουζάκι, στη γέφυρα του Αργύρη. Τέλος, στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

Ρίγη συγκίνησης από τις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές χθες στην Αστρίτσα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ και ένας 49χρονος κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού προστέθηκε στη «μαύρη» λίστα των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel», που έδειξε για τρίτη ημέρα χθες τα δόντια της σε πολλές περιοχές της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους έξι!

Οι δύο άτυχες γυναίκες εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι τους και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Ο 49χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος είχε φύγει νωρίς προχθές το πρωί από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του και έκτοτε είχαν χαθεί τα ίχνη του, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά που παρέσυρε ο τεράστιος όγκος νερού που έπνιξε στη λάσπη ολόκληρα χωριά, επαληθεύοντας τους χειρότερους φόβους των οικείων του.

Την ίδια ώρα, χθες αγνοούνταν τουλάχιστον έξι άτομα στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ενώ σε εξέλιξη ήταν το θρίλερ με την εξαφάνιση ενός νιόπαντρου ζευγαριού Αυστριακών, που έκανε διακοπές στο Πήλιο και το οποίο είχε σταματήσει να δίνει σημεία ζωής από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας!

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Daniel», ως αργά το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα 885 διασώσεις και απεγκλωβισμοί ανθρώπων. Οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές στην Καρδίτσα άρχισαν το μεσημέρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έως τότε στην περιοχή δεν επέτρεπαν την ασφαλή πτήση των ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να μη δίνεται το «πράσινο φως» από το ΕΚΣΕΔ.

Την ίδια ώρα, κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με τα πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων» δυσκολεύονταν να επιχειρήσουν εξαιτίας του γεγονότος ότι η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία έφτανε τα 6 μέτρα!

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η επιχείρηση διάσωσης ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, η οποία μετατράπηκε σε μια απέραντη… λίμνη εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων! Νωρίτερα, ένας διασώστης που επέβαινε σε ελικόπτερο Super Puma είχε κατέβει με ειδικό σχοινί σε σημείο όπου βρισκόταν μια γυναίκα μέσα στο νερό και, αφού την έδεσε πάνω του, την ανέβασε στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, εκτός από το Super Puma έρευνας και διάσωσης, στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα Βell της Πυροσβεστικής και ένα Super Puma των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνόταν προς το χωριό Αστρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, έναν στο χωριό Αγία Τριάδα και έναν στη Μεταμόρφωση. Παράλληλα, επρόκειτο να επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

kakokairia daniel08093
Κάτοικοι πάνω σε στέγες σπιτιών

Χθες, 20 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αγιά Τριάδα, 40 άτομα παρέμεναν σε σπίτια στα Μεγάλα Καλύβια και ακόμα τέσσερα στα Καλογριανά περιμένοντας βοήθεια. Περίπου 70 άτομα είχαν εγκλωβιστεί από το μεσημέρι της Τρίτης στο διώροφο κοινοτικό γραφείο της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, που αριθμεί συνολικά 300 άτομα!

Προβλήματα υγείας

Κάτοικος του χωριού που βρισκόταν μαζί με άλλους στην ταράτσα του κοινοτικού γραφείου μετέφερε τις δραματικές στιγμές, λέγοντας ότι δεν έχει νέα για δύο κατοίκους, έναν νεαρό και τη μητέρα του. Παράλληλα, τόνισε πως ανάμεσα στους 70 εγκλωβισμένους υπήρχαν και άνθρωποι με προβλήματα υγείας.

Επίσης, στη Σοφιάδα Δομοκού παρέμεναν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι, ενώ ακόμα 40 περίμεναν για βοήθεια μέσα στα σπίτια τους στα Πετρίλια. Στο χωριό Κόμμα, νότια της Λαμίας, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112, ωστόσο λίγοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Βόλος θυμίζει πόλη που έχει πληγεί από εχθρικούς πυραύλους!

Δεν το χωρά ανθρώπινος νους πώς μπορεί η μανία της φύσης να καταστρέψει ολοκληρωτικά το μεγαλύτερο μέρος του νομού της Μαγνησίας μέσα σε λίγα 24ωρα. Αυτό που συμβαίνει στον Βόλο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν τον έπληγαν ασταμάτητα εχθρικοί πύραυλοι.

Ο Βόλος είναι μια λίμνη λάσπης. Οπου και να στρέψεις το βλέμμα σου χαλάσματα και καταστροφή. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, περιουσίες, υποδομές, δρόμοι, πλατείες χάθηκαν οριστικά. Τεράστιες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες. Ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης η στάθμη των λασπόνερων έφτασε στους πρώτους ορόφους, οτιδήποτε κάτω από αυτό το ύψος δεν είναι ορατό.

Δεν άντεξε η γέφυρα

Ακόμα και μια προσπάθεια απογραφής των καταστροφών φαντάζει αδύνατη. Και χθες ηχούσε το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα Κάτω Λεχώνια. Κατέρρευσε η γέφυρα του Βρύχωνα, η οποία έχει ιδιαίτερα νευραλγική σημασία, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου – Αγριάς – Νοτίου Πηλίου και έτσι αποκόβεται κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας. Ακόμα μία γέφυρα κατέρρευσε το πρωί της Πέμπτης στον Ξηριά Αλμυρού στον Βόλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γέφυρα δεν άντεξε την πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από την Οθρυ.

Επίσης, με 112 έγινε υπενθύμιση χθες το πρωί πως σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι ζητούν εναγωνίως νερό, μηχανήματα να ανοίξουν τους δρόμους για να βρουν τροφή και φάρμακα. Δεκάδες πλημμυροπαθείς μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Νέα Ιωνία.

Πρόχειρη λύση να υδροδοτηθεί από πισίνες βρέθηκε για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Αποφασίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου να υδροδοτηθεί με νερό από τις πισίνες όλων των κολυμβητηρίων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της αιμοκάθαρσης και των χημειοθεραπειών.

kakokairia daniel080933
Στιγμιότυπο από διάσωση ηλικιωμένων

Μια κάτοικος στον Αγιο Ιωάννη Βόλου μίλησε στο Open για τις δύσκολες στιγμές που περνά. «Καταστραφήκαμε τελείως. Καταστραφήκαμε. Δεν έχω χρήματα πάνω μου, ρούχα, παπούτσια… Από το πρωί έτσι είμαι» είπε αρχικά η ταλαιπωρημένη γυναίκα. «Το σπίτι μου είναι γεμάτο με νερό. Τα ρούχα μου, τα κρεβάτια μου, όλα τελείως κατεστραμμένα. Δεν υπάρχει τίποτα, από το παράθυρο μπαίνω και βγαίνω». Στη συνέχεια, η κυρία Κατερίνα μίλησε για το πώς σώθηκε το έξι ετών εγγόνι της από τον ορμητικό χείμαρρο, την τελευταία στιγμή. «Το πέρασε η κόρη μου κολυμπώντας από το παράθυρο και το πήγαμε πέρα να σωθεί. Το νερό ανέβαινε συνέχεια πάνω, το είδαμε, εγώ πήρα τα ζώα και το παιδί έφυγε από εκεί» κατέληξε.

Και μέσα σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα βρίσκουν ευκαιρία και τα ανθρωποειδή. Σύμφωνα με καταγγελίες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, κάποιοι άλλοι κάνουν… πλιάτσικο στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα! «Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε τις περιουσίες μας κι άλλοι λεηλατούν τα αμάξια μας» αναφέρει και προσθέτει: «Τι να κάνουμε, να φυλάμε σκοπιά όλο το βράδυ μέσα στις λάσπες; Ο καθένας είναι μόνος του, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας αξίας και σημασίας, όπως στο Διμήνι και στο αρχαίο θέατρο, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα επλήγησαν έχοντας ανυπολόγιστες ζημιές, αφού καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...