Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Εντοπίσαμε στη Μεταμόρφωση Λάρισας το ζευγάρι που έκανε όλη την Ελλάδα να αγωνιά!

Οι ναυαγοί της σοφίτας στον «Τιτανικό» της Θεσσαλίας

«Τελειώσαμε ως λαός εμείς οι Θεσσαλοί. Δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να μεταναστεύσουμε σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα». Με αυτά τα λόγια και με δάκρυα στα μάτια, οι πρώτοι κάτοικοι από το χωριό Μεταμόρφωση του Δήμου Παλαμά, που χάθηκε κάτω από τις λάσπες, έφτασαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους, εννιά ημέρες μετά τη βιβλική καταστροφή του «Daniel».

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα
  • Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς

Τα δύο παλικάρια που πήγαν πρώτα στο χωριό Μεταμόρφωση και συναντήσαμε κρατούσαν στα χέρια τους τα κυνηγετικά όπλα που είχαν κρύψει στα σπίτια τους.

zevgari larisa17093
Οι δύο «άγγελοι σωτήρες» του ζεύγους Πλατιά

Κολύμπησαν μέσα στα λασπόνερα προκειμένου να τα πάρουν, για να μην πέσουν στα χέρια όσων κάνουν πλιάτσικο. Είναι αυτοί που προσπαθούσαν να δώσουν τρόφιμα και νερό στο ζευγάρι της σοφίτας που επέζησε μέσα στα λασπόνερα του χωριού όλες αυτές τις ημέρες.

Καρέ καρέ

Η «Espresso» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον «Τιτανικό» της Θεσσαλίας, καταγράφοντας καρέ καρέ όλα όσα συνέβησαν. Με τον φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Ρασσιά και βοηθό τον Πέτρο Ευσταθόπουλο κατορθώσαμε και φτάσαμε και στα πλημμυρισμένα χωριά.

zevgari larisa170931
Ο κύριος Κωνσταντινος και η κυρία Μαρία πατούν… στέρεο έδαφος και αντικρίζουν το φως της ημέρας έπειτα από δέκα ολόκληρες ημέρες

Στα λασπόνερα

Ημέρα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Ολες αυτές τις ημέρες, έξι χωριά είναι ολοκληρωτικά χαμένα κάτω από τα λασπόνερα. Το νερό βρίσκεται έως και τα κεραμίδια. Στη Μεταμόρφωση Λάρισας, άνθρωποι κάθε ηλικίας κάθονται στο ανάχωμα απέναντι από το χωριό και περιμένουν να πέσουν τα νερά, ώστε να πάνε στα σπίτια τους και να περισώσουν ό,τι δεν θάφτηκε στη λάσπη!

zevgari larisa170932
Η στιγμή που το ζεύγος Πλατιά ξεπροβάλλει από το ξέφωτο

Τα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα μιλούσαν για το μοναδικό ζευγάρι που ζούσε στο συγκεκριμένο χωριό, πάνω σε μια σοφίτα. Ενα ζευγάρι που έκανε το πανελλήνιο να αγωνιά για την τύχη του. Μια βάρκα κάθε δύο μέρες προσπαθούσε να τους φέρει νερό και τροφή για να αντέξουν. Από μακριά, ένας ασπρομάλλης μεσόκοπος κύριος μαζί με μια γυναίκα κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι οι ναυαγοί της σοφίτας που άντεξαν όλες αυτές τις ημέρες μέσα στον βούρκο. Δεν γνωρίζαμε την ταυτότητά τους. Ο ασπρομάλλης άντρας προσπαθεί να κρατηθεί από την κούραση πάνω σε ένα ξύλο. Η πολυήμερη ταλαιπωρία τον έχει γονατίσει.

zevgari larisa170934
Ο φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς αποτυπώνει με τον φακό του τη συνάντηση του ρεπόρτερ της «Espresso» Νίκου Νικόλιζα με τον «ναυαγό της σοφίτας». Στο βάθος διακρίνεται το βυθισμένο στις λάσπες αυτοκίνητο της οικογένειας Πλατιά

Τους ρωτάμε τι συμβαίνει στο χωριό. Χαμογελούν εξουθενωμένοι. «Είμαστε εμείς που ζούσαμε στη σοφίτα του πλημμυρισμένου χωριού» μας λέει και μας συστήνεται. «Λέγομαι Κώστας Πλατιάς. Ολες τις ημέρες ήμασταν μέσα. Ζούσαμε μέσα στη σοφίτα εγώ και η σύζυγός μου» λέει συγκινημένος, αντικρίζοντας ύστερα από καιρό το φως της ημέρας. Τον ρωτάμε πώς επιβίωναν.

Ελάχιστες προμήθειες

«Στην αρχή, όταν το ποτάμι άρχισε να φουσκώνει, πήραμε το αυτοκίνητο για να φύγουμε. Είναι το αυτοκίνητο που δείχνετε όλα τα ΜΜΕ και είναι πεσμένο μέσα στο ποτάμι. Δεν τα καταφέραμε και γυρίσαμε πίσω στο χωριό. Μαζί με τη γυναίκα μου σκεφτήκαμε και πήραμε όσα πράγματα είχαμε στα συρτάρια από φαγώσιμα και ανεβήκαμε πάνω στη σοφίτα.

zevgari larisa170933

Σφραγίσαμε την πόρτα, κάναμε τον σταυρό μας και είπαμε “είτε θα ζήσουμε είτε θα πνιγούμε μαζί”. Τις πρώτες ημέρες, τα πράγματα που είχαμε προμηθευτεί μπόρεσαν και μας κάλυψαν – κάνα δυο μπουκάλια νερό, κάτι τρόφιμα. Ομως, από την τέταρτη μέρα, τα περιθώρια στένεψαν. Το νερό είχε σκεπάσει τα πάντα. Απέξω έβλεπες απλά μια λίμνη. Οσοι συγχωριανοί μας είχαν φύγει από το χωριό μάς είχαν έγνοια. Μας έφερναν κάθε μέρα κάποια πράγματα για να αντέξουμε όλες αυτές τις ημέρες» λέει συγκινημένος, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του και ευχαριστώντας τους συμπατριώτες του που είναι ζωντανοί αυτός και η σύζυγός του.

«Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που είμαστε ζωντανοί. Ζητάω από το κράτος να σκύψει πάνω από το πρόβλημά μας για να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα μέρη μας. Δεν μπορούμε στα 65 χρόνια μας να πάμε μετανάστες. Αν ήμασταν νεότεροι θα φεύγαμε» λέει με πολλή πίκρα, πριν τον αποχαιρετήσουμε, με τον ίδιο να χάνεται από τον ορίζοντά μας σαν σκιά. Αυτή η «σκιά» πρέπει να επιβιώσει, να βρει το κουράγιο να συνεχίσει να αναπνέει

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...