Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης

Λαγάνα με Αλίκη, Τζένη και Τσαρούχη

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής Καλών Τεχνών, ονόματι Σπύρος Βασιλείου, συγκεντρώνει πρώτη φορά όλους τους συμφοιτητές στο σπίτι του, για μια διαφορετική σαρακοστιανή γιορτή.

koulouma150346
Ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου με look ταβερνιάρη, σε κάποια από τα Κούλουμά του που άφησαν εποχή

Στόχος του είναι να μεταφέρει στην καρδιά της Αθήνας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και το ξεχωριστό άρωμα που είχε ο παραδοσιακός εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στη γενέτειρά του, το Γαλαξίδι. Μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που έμελλε να ορίσει την αφετηρία ενός θεσμού, καθώς από το τέλος του πολέμου και για 60 ολόκληρα χρόνια στεγαζόταν στο θρυλικό σπίτι ατελιέ της οδού Γουέμπστερ 5, στη σκιά της Ακρόπολης.

koulouma15034
Η οικοδέσποινα Κική Βασιλείου

Μασκαρεμένοι πολιτικοί, άψογα μεταμφιεσμένοι εφοπλιστές, με τις ευφάνταστα κομψές συζύγους τους, ζωγράφοι, ποιητές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, πρεσβευτές, φιλότεχνοι, καρδιακοί φίλοι και αγαπημένοι γείτονες, αλλά και απλοί περαστικοί, μετά το λαϊκό γλέντι με την πατροπαράδοτη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα στου Φιλοπάππου, έδιναν κάθε χρόνο το «παρών» στα περίφημα Κούλουμα του καταξιωμένου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, της συζύγου του Κικής και των θυγατέρων του, Δήμητρας και Δροσούλας, μετατρέποντας το ετήσιο οικογενειακό κάλεσμα σε ένα μοναδικό γεγονός, που πήρε διαστάσεις θρύλου στην Αθήνα του ’60 και του ’70.

koulouma150348
Αλέκος Αλεξανδράκης, Κική Βασιλείου, Τζένη Καρέζη, Νόνικα Γαληνέα, Κώστας Καζάκος, Δήμητρα Βασιλείου

Φεστιβάλ τέχνης

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν γλέντι ή γιορτή, αλλά ένα παραδοσιακό φεστιβάλ τέχνης και πνεύματος. Από το σαλόνι του ιστορικού νεοκλασικού παρέλασαν κάποια στιγμή όλοι. Από τον Ελύτη και τον Μόραλη έως την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Από τον σπουδαίο ιατρό Αγγελο Κατακουζηνό και τη σύζυγό του Λητώ έως τον Αλέκο Αλεξανδράκη με τη Νόνικα Γαληνέα. Από τον Φρέντυ Γερμανό, τον Μποστ και τον Μίκη Θεοδωράκη έως τον βουλευτή Παύλο Βαρδινογιάννη με τη σύζυγό του Λήδα Κατακουζηνού, και φυσικά ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος απολάμβανε τις χειροποίητες νοστιμιές της οικοδέσποινας Κικής Βασιλείου μετά την καθιερωμένη επίσκεψή του στου Φιλοπάππου.

koulouma150347
1962. Η Ελσα Βεργή με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Αριστερά, με το πονηρό του χαμόγελο, διακρίνεται ο Μίμης Φωτόπουλος

Παλιός Αθηναίος, o μετρ-θρύλος της ανδρικής κομψότητας Σάντης Παπαδάτος, αναφέρει στην «Εspresso» για τα ιστορικά Κούλουμα του Βασιλείου: «Ο Γιάννης Τσαρούχης ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Κουβαλούσε μαζί του ολόκληρο βεστιάριο, υπέγραφε χαρταετούς, χόρευε ασταμάτητα, τρελαινόταν για τα καλαμαράκια και την ταραμοσαλάτα και φεύγοντας έπαιρνε μαζί του ό,τι απέμενε από τον σαρακοστιανό μπουφέ». Ολοι όμως οι προσκεκλημένοι είχαν να λένε για τη μαγειρική της οικοδέσποινας, ενώ ο αξιαγάπητος μπαρμπα-Σπύρος, όπως αποκαλούσαν τον ζωγράφο οι αγαπημένοι του φίλοι, στις προσκλήσεις του έγραφε πάντα τις περίφημες «διαταγές Βασιλείου», τύπου «οι κύριοι να φέρουν μουστάκι, οι κυρίες καπελίνα και ομπρελίνα, τα παιδιά χαρταετούς».

koulouma150345
Το πατροπαράδοτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας άρχιζε στου Φιλοπάππου και συνεχιζόταν έως τα μεσάνυχτα στο σπίτι του μπαρμπα-Σπύρου, κάτω από την Ακρόπολη

Πολλές φορές οι χοροί και τα τραγούδια κρατούσαν δύο και τρεις ημέρες, παρουσία του ίδιου του Ζαμπέτα. Και όταν τον Μάρτιο του 1985 ο σπουδαίος ζωγράφος με τα 6.000 ζωγραφικά έργα έφυγε από τη ζωή, πρόλαβε να γιορτάσει τα Κούλουμα εκείνης της χρονιάς πλαισιωμένος από παιδιά, εγγόνια και αγαπημένους φίλους, όπως εκείνος επιθυμούσε. Τιμώντας τη μνήμη του και την αγάπη του για τη γιορτή, τα θρυλικά Κούλουμα στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ συνέχισε έως τον θάνατό της η αγαπημένη του σύζυγος Κική, την οποία ο Βασιλείου παντρεύτηκε την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, γι’ αυτό και ο γάμος τους τελέστηκε στο τυχερό σπίτι όπου ήταν πάντα γεμάτο κόσμο, χαρά, τέχνη, χρώμα και έρωτα.

koulouma150344
Κική Βασιλείου και Νίκος Κούνδουρος

koulouma150343
Το ζεύγος Βασιλείου με τον αγαπημένο τους φίλο και γείτονα Μίκη Θεοδωράκη

koulouma150342
Στο σαλόνι της οδού Γουέμπστερ 5, με άψογο dress code η Μαρία Ιωαννίδου, ο Φρέντυ Γερμανός και η οικοδέσποινα Κική Βασιλείου

koulouma150341
Από το μεγάλο γεγονός της καλλιτεχνικής Αθήνας δεν θα μπορούσε να λείπει η εθνική σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στο ενσταντανέ ποζάρει με το ζεύγος Βασιλείου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...