Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Δανάη Μπάρκα: «Πέρναγε μεγάλη κρίση η ψυχολογική μου κατάσταση»

Η τηλεοπτική σεζόν για την Δανάη Μπάρκα τελείωσε και...

H Ντορέττα Παπαδημητρίου αποκαλύπτει: «Πεινούσα, κάθε μέρα ζυγιζόμασταν»

H Ντορέττα Παπαδημητρίου, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα...

Το «Akis’ Food Tour» πάει… Netflix!

H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι...

Τα κορίτσια της Ελληνοαγγλικής Αγωγής στην πρώτη θέση και στη Βουλγαρία

Από το show «Ελλάδα, έχεις ταλέντο!» στο ψηλότερο βάθρο...

ΛΟΑΤΚΙ police: Ο οδηγός σαβουάρ βιβρ προς τους gay εν όψει του Europride στη Θεσσαλονίκη

Ανάστατα «όργανα της τάξης» με το που διάβασαν το «εγχειρίδιο»

Σε… ταχύρρυθμα ΛΟΑΤΚΙ μαθήματα μπαίνουν αστυνομικοί, όχι για να δώσουν… εξετάσεις στον gay σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά για να μάθουν το… σαβουάρ βιβρ απέναντι στους χιλιάδες gay από όλη την Ευρώπη (αναμένονται πάνω από 40.000) που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου στο πλαίσιο του Europride 2024, ενός θεσμού που είχε διακαή πόθο επί δημαρχίας του να προσγειώσει το 2020 στον Λευκό Πύργο ο Γιάννης Μπουτάρης, αλλά η πανδημία του κορονοϊού τού χάλασε τα σχέδια!

  • Από τη Νάντια Αλεξίου

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», ο «οδηγός προσέγγισης και αντιμετώπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», εν όψει του Europride στη Θεσσαλονίκη, στάλθηκε πιο… επικαιροποιημένος και πάλι στις υπηρεσίες προς ενημέρωση του ένστολου προσωπικού και την αποφυγή μη… ορθής ορολογίας που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους!

Ο συγκεκριμένος οδηγός είχε συνταχθεί υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής (με τη δράση αστυνομικών για τα δικαιώματα του ανθρώπου να εκφράζει την ικανοποίησή της), και είχε σταλεί προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ως προτεινόμενη προσέγγιση και εφαρμογή από το ένστολο προσωπικό για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τόσο μετά την άγρια δολοφονία τον περασμένο Ιούλιο 46χρονης Κουβανής τρανς, στο διαμέρισμά της, στον Αγιο Παντελεήμονα, από τον 35χρονο Μπανγκλαντεσιανό εφήμερο εράστής της και τις καταγγελίες που ακολούθησαν για άγνοια αστυνομικών περί των ορολογιών στην gay κοινότητα, όσο και μετά την επίθεση τον περασμένο Μάρτιο στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σε δύο άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονταν ως queer και non binary!

loatki030645
H 46χρονη Κουβανή

Η σχετική οδηγία, λοιπόν, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι οι αστυνομικοί πρέπει να σέβονται τις προτιμήσεις και τα προσωπικά αισθήματα των ατόμων, καθώς και να χρησιμοποιούν ορθή γλώσσα, αποφεύγοντας την κατάχρηση των φύλων ή την αναφορά σε άτομα με λανθασμένο τρόπο. Ετσι, λοιπόν, με αφορμή το Europride 2024, που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επαναδιαβιβάστηκε επικαιροποιημένος ο οδηγός του άτυπου σαβουάρ βιβρ, προκαλώντας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Espresso», αναστάτωση σε αρκετά αστυνομικά τμήματα της συμπρωτεύουσας, που για όσες ημέρες διαρκέσει το EuroPride θα αποτελέσουν την άτυπη ΛΟΑΤΚΙ Police της Βόρειας Ελλάδας!

Τι λένε στην «Espresso»

Οπως επισημαίνει ένστολος στην «Espresso», «ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και να κάνει ελεύθερος επιλογές. Οταν όμως ορίζεται μέσα μια ευνομούμενη πολιτεία με Σύνταγμα και νόμους, όλοι είμαστε ίσοι. Οταν ο αστυνομικός σε έλεγχο βλέπει ανδρικά στοιχεία και έχει μπροστά του γυναικεία μορφή και δεν έχει ανοίξει το… Τριώδιο, προφανώς θα κάνει προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα. Εσείς τι θα κάνατε, αν σε αυτοκίνητο με δύο άτομα που κρίνονται ύποπτα και την ώρα του ελέγχου διαπιστώνετε ότι στα στοιχεία της ταυτότητάς τους έχουν αντρικά ονοματεπώνυμα, αλλά είναι ντυμένοι γυναικεία και δηλώνουν απροσδιορίστου φύλου; Ποιος θα κάνει τον έλεγχο, άνδρας ή γυναίκα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα» καταλήγει χαρακτηριστικά!

loatki030641
Το έγγραφο της 19ης Ιουλίου του 2022 που επικαιροποιήθηκε και εστάλη εκ νέου στα Α.Τ.

Στον οδηγό, υπό τύπον διαταγής, περιγράφονται αναλυτικά πώς πρέπει να προσφωνούν και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ως αυτονόητο ότι ατομικές περιπτώσεις παραβίασης της ορθής γλώσσας ή της αναγνώρισης της ταυτότητας ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Το ένστολο προσωπικό των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να ενημερωθεί για το νομικό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

loatki030644
Το έγγραφο της 19ης Ιουλίου του 2022 που επικαιροποιήθηκε και εστάλη εκ νέου στα Α.Τ.

Oι αναφορές

Ο οδηγός αναλύει τους όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας αστυνομικός, ενώ γίνεται αναφορά στα εγκλήματα μίσους σε βάρος ατόμων που συνδέονται με ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όλα αυτά την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί τη διοργάνωση και να διαφημιστεί ως ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας.

loatki030643
Το έγγραφο της 19ης Ιουλίου του 2022 που επικαιροποιήθηκε και εστάλη εκ νέου στα Α.Τ.

«H Θεσσαλονίκη μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί σε μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, τη μεγάλη γιορτή της αγάπης, της πολυσυλλεκτικότητας, της συμπερίληψης, του σεβασμού, της αποδοχής, της διαφορετικότητας. Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου καθιστά την πόλη μας σημείο αναφοράς και μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να διαφημίσουμε την πόλη μας ως έναν ασφαλή, φιλόξενο και ανοιχτό προορισμό για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θέλουμε το κεντρικό σύνθημα του φετινού Europride “Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία” να φτάσει παντού, λειτουργώντας ως ένα δυναμικό εργαλείο εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη».

Η πρόθεση 40.000 ΛΟΑΤΚΙ να παρτάρουν ξέφρενα στο άγαλμα του Μεγαλέξανδρου

Οπως σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, η Αστυνομία επεξεργάζεται και για το Europride ειδικό σχέδιο και μέτρα τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη , σε διασφάλιση της ακεραιότητας των συμμετεχόντων. Από τη ΓΑΔ Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιήσει επαφές με μέλη της διοργάνωσης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου το Europride να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς παρατράγουδα.

Στην πλατεία Αριστοτέλους αναμένεται να αναπτυχθεί η μέγιστη αστυνομική παρουσία, με δεδομένο ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν μετακινηθεί από την περιφέρεια δεκάδες αστυνομικοί, σε υποστήριξη της ΟΠΚΕ και του Flyover, ενώ αστυνομική ενίσχυση θα ζητηθεί και από τους όμορους νομούς, κυρίως κατά την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, με την παρέλαση η οποία θα καταλήξει στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε δεκάδες φορείς και οργανώσεις της πόλης, που αντιδρούν με τη διοργάνωση, και σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για προσβολή του μνημείου από τη διοργάνωση.

loatki030642

Οπως σημειώνει ανώτατος αξιωματικός στην «Espresso», «καθώς χιλιάδες επισκέπτες θα κυκλοφορούν σε διάφορα σημεία της πόλης -κεντρικά και μη- τα μέτρα που θα ληφθούν αναμένεται να είναι αυτά που λαμβάνονται σε μεγάλες εκδηλώσεις. Οι αστυνομικοί δεν θα μπορούν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ωστόσο θα υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε να μη σημειωθούν συμβάντα στην Αριστοτέλους, όπου δεκάδες προπηλάκισαν δύο άτομα πριν από λίγο καιρό στον ίδιο χώρο, το κεντρικότερο σημείο της πόλης».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σαλόνι «παρέα» με φίδι

Δύσκολα θα ξεχάσουν τη λαχτάρα που πήραν οι ένοικοι...

«Ησαΐας» για την Ελενα Μπάση του «The Bachelor»

Νυφούλα ντύθηκε και η πρώην παίκτρια του «The Bachelor»...

Φαίη Ζαφειράκου: Συνελήφθη η γνωστή ηθοποιός για ξυλοδαρμό του πρώην συζύγου της

Σαν βόμβα έχει σκάσει τις τελευταίες ώρες η είδηση...

Ευγενία Νιάρχου: «Λευκά» γενέθλια με δάφνινα στεφάνια και παγιέτες στη Σαντορίνη

Την Ελλάδα επέλεξε και φέτος για να γιορτάσει τα...

Διαζύγιο της Παθέκα από τον Παπασταύρου έπειτα από 21 χρόνια

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Σοφίας Παθέκα και του...

Σε καλοκαιρινό mood πολλά ζευγάρια της showbiz

Ερωτευμένα ζευγάρια της showbiz σε summer mood. Το καλοκαίρι...

Απόστολος Λύτρας: Σπίτι του με «βραχιολάκι»

Αρον άρον μεταφέρθηκε ο Απόστολος Λύτρας σε θάλαμο της...

Μαριάννα Κιμούλη: Η «Ψυχοκόρη» που έγινε… γιατρίνα

Γιατρίνα στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη η κόρη του...