Εμφύλιος δίχως τέλος στην οικογένεια των Grecotel

❱❱ Ο δικαστικός πόλεμος του «πατριάρχη» της επιχειρηματικής φαμίλιας Νίκου Δασκαλαντωνάκη με την πρώην σύζυγο και δύο από τα παιδιά τους Ακόμη ένα επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ των μελών μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες επιχειρηματιών της χώρας φαίνεται πως διαδραματίζονται αυτές τις μέρες, μετά την έκδοση απόφασης από τον Αρειο Πάγο που αναμένεται να ρυθμίσει οριστικά τις διαφορές τους. Ο λόγος για την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, που βρίσκεται από το 2009 σε «εμφύλιο», ο οποίος έχει ταρακουνήσει το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας. 

Στη μια πλευρά βρίσκονται ο πατέρας και ιδρυτής της Grecotel Nίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Mαρί, σύζυγο του Nίκου Σηφουνάκη, και στην αντίπερα όχθη η πρώην σύζυγός του Πόπη με τα άλλα δύο παιδιά τους, Γιάννη και Tίνα. Τον Ιούλιο η πολυαναμενόμενη -και από τα δύο στρατόπεδα- απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διοίκηση του ομίλου εκδόθηκε, με την κάθε πλευρά να την αντιλαμβάνεται… εντελώς διαφορετικά!

Η πλευρά των δύο παιδιών και της πρώην συζύγου του Νίκου Δασκαλαντωνάκη υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόφαση 1340/2017 του Ανώτατου Δικαστηρίου τούς δικαιώνει και αναγνωρίζει πως είναι πραγματικοί μέτοχοι εταιριών του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και όχι εικονικοί ή εντολοδόχοι, με όποιες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει αυτή η αναγνώριση. Ωστόσο, η πλευρά του «πατριάρχη» της οικογένειας έσπευσε να διευκρινίσει, μετά τις διαρροές περί αλλαγής στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, ότι «ο όμιλος εταιριών Nικόλαου Δασκαλαντωνάκη παραμένει ενιαίος και αρραγής υπό την ίδια σταθερή διοίκηση, η οποία εξασφάλισε την επιτυχημένη του πορεία και την εδραίωσή του στην κορυφή του τουριστικού κλάδου της χώρας». Μάλιστα, παρέμβαση έκανε με ανακοίνωσή του και ο όμιλος Grecotel, στον οποίο τα μετοχικά ποσοστά έχουν αλλάξει από το 2009 με τη συμμετοχή της TUI. Σε αυτήν ο όμιλος ανέφερε ότι «η Grecotel ουδόλως εμπλέκεται σε αντιδικία ούτε και αμφισβητήθηκε ποτέ η μετοχική σύνθεσή της και η διοίκησή της».

«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ»

Η απόφαση που ανέμενε σύσσωμη η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τελικά αυτή του Εφετείου της Κρήτης, το οποίο είχε κρίνει ότι η πλευρά των δύο παιδιών και της μητέρας είναι πραγματικοί μέτοχοι των εταιριών. Μάλιστα, στο διατακτικό της απόφασης υπογραμμιζόταν ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών του Oμίλου Δασκαλαντωνάκη έπρεπε να κάνουν μόνο τις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις έως τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης, χωρίς να αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση ή να προβούν σε οποιαδήποτε πώληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η υπ’ αριθμόν 1340/2017 απόφαση του Α.Π. που επικύρωσε την υπ’ αριθμόν 107/2014 απόφαση του Εφετείου Χανίων ως προς το θέμα της μετοχικής ιδιότητας των παιδιών και της συζύγου του Νίκου Δασκαλαντωνάκη έκρινε πλέον αμετάκλητα ότι ο Γιάννης, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Πόπη ήταν πάντα (και εξακολουθούν έως σήμερα) να είναι πραγματικοί μέτοχοι στις εταιρίες του ομίλου της οικογένειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δέχτηκε εν μέρει την αναίρεση του Νίκου Δασκαλαντωνάκη ως προς μία εκ των εταιριών, τη ΧΑΡΙΣΜΑ Α.Ε., όχι όμως για τη μετοχική σύνθεσή της, αλλά ως προς τη νομιμότητα της από 24 Αυγούστου 2010 γενικής συνέλευσης της εταιρίας για την εκλογή του Δ.Σ. της. Ειδικότερα, το Εφετείο Κρήτης είχε κρίνει ως ανυπόστατα τη γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη από αυτήν.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου Κρήτης ως προς αυτό το σκέλος ήταν εσφαλμένη και την επέστρεψε στο Εφετείο για νέα κρίση, αναφορικά με την ακυρότητα ή την ακυρωσία πλέον της γενικής συνέλευσης αυτής.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΣΥΡΡΑΞΗΣ» 

Το 1960 ήταν η χρονιά που ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητά του, ενώ το καλοκαίρι του 1965 γνώρισε την πρώην σύζυγό του Πόπη Φραγκούλη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Μαρί, τον Γιάννη και την Τίνα. H αρχή του οικογενειακού «εμφυλίου» τοποθετείται στο 2009, όταν δημιουργήθηκε η εταιρία συμμετοχών Sunstores A.E., στην οποία «μπήκαν» οι περισσότερες επιχειρήσεις της οικογένειας και στην οποία συμμετείχαν ισότιμα και τα πέντε μέλη της.

Ομως τα αδέλφια άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται, πότε για τα αρνητικά αποτελέσματα εταιριών που διαχειριζόταν κάποιο από αυτά και πότε για αδιαφάνεια στα οικονομικά άλλων εταιριών. Με αφορμή ένα διοικητικό συμβούλιο και όσα διημείφθησαν σε συνεδρίασή του, ξέσπασε η διαμάχη που -τον Δεκέμβριο του 2009- εκδηλώθηκε και με τη μορφή διάστασης μεταξύ των συζύγων. Από τότε ακολούθησαν αρκετές δικαστικές διαμάχες σε δικαστήρια της Kρήτης και της Aθήνας, με τις νίκες και τις ήττες να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 16 Οκτωβρίου 2010 ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι προσωρινοί τίτλοι μετοχών όσων εταιριών τους έχουν εκδώσει και να απαγορευτεί στη σύζυγο και στα παιδιά του να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των εταιριών του ομίλου. Η αίτησή του έγινε δεκτή. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης σε βάρος των δύο παιδιών του και 21 εταιριών του ομίλου, με την οποία ισχυριζόταν ότι η συμμετοχή τους στις εταιρίες ήταν εικονική και ότι κύριος του 100% των μετοχών των εταιριών ήταν ο ίδιος.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου ήταν θετική για τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, καθώς είχε δεχτεί ότι κατάρτισε άτυπη σύμβαση εντολής με τα παιδιά και τη σύζυγό του, με την οποία αυτοί λειτουργούσαν στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια ως εντολοδόχοι του και όχι αυτογνωμόνως. Η ανατροπή ήρθε από το Εφετείο Χανίων, όπου εκδικάστηκε η έφεση και με την απόφαση 107/2014 απέρριψε την αγωγή του Ν. Δασκαλαντωνάκη. Τη συγκεκριμένη απόφαση επικύρωσε ο Αρειος Πάγος, βάζοντας μια άνω τελεία στη διαμάχη της οικογένειας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο 40χρονος Βασίλης «ξεγύμνωσε» τον θεατράνθρωπο που τον βίαζε

Του ζήτησε να κάνουν τρίο με ανήλικη μαθήτριά του«Τον παιδεραστή δεν...

Ο Βασίλης εξομολογείται πως τον βίασε το «τέρας του θεάτρου» στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών (video)

«Τον θαύμαζα» δηλώνει ένα από τα φερόμενα θύματα του πασίγνωστου σκηνοθέτη...

Ψυχώ με τον εφιάλτη της Γιούσεφ! Όλα όσα υποστήριξε στο απολογητικό υπόμνημα του ο δράστης

Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η κυνική ομολογία του 32χρονου Ανδρέα Ρουπακιά,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Μακρόπουλος: «Ο Αλέξης Παππάς θέλει να έχει τον έλεγχο της ομάδας…» (video)

Ο Δημήτρης Μακρόπουλος μετά την αποχώρηση του από το «Survivor» μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Love it». Ο πρώην παίκτης του ριάλιτι επιβίωσης,...

Ευαγγελία Δερμετζόγλου: «Όταν βγήκα από το «Survivor» είχα πολλά προβλήματα υγείας» (video)

Η Ευαγγελία Δερμετζόγλου μίλησε στη κάμερα της εκπομπής «Pop Up». Η ίδια μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εποχή που βγήκε νικητήρια στο «Survivor» αλλά και το...

Κωνσταντίνος Βασάλος: Έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης

Το τελευταίο διάστημα πολλά πρόσωπα της showbiz έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των απατεώνων βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Βασάλος. Ο...

Λευτέρης Ζαμπέτογλου για σκηνοθέτη: «Η πρώτη μου σκηνή ήταν ερωτική και μόλις τελείωσε… μου τράβηξε το μποξεράκι» (video)

Μετά τη θύελλα καταγγελιών που έχει ξεσπάσει στο χώρο του θεάματος το τελευταίο διάστημα, ακόμα μια καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ο ηθοποιός...

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Είμαι φίλος με δύο από τους καταγγελλόμενους… οι πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνονται εν κρυπτώ» (video)

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και ψυχολογική βία που έχουν ξεσπάσει...

Νικόλας Αγγελής: «Ένας παιδοβιαστής και βασανιστής βρίσκεται ελεύθερος»

Ο ηθοποιός Νικόλας Αγγελής, θέλησε να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν με τις καταγγελίες για σεξουαλική, λεκτική και ψυχολογική βία στο χώρο του...