Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

«Εφυγε» η τελευταία των stars!

► «Χάθηκε» από ανακοπή καρδιάς όπως και η μητέρα της
► Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και στους θαυμαστές της

t54tgy 2 «Χάθηκε» από ανακοπή καρδιάς όπως και η μητέρα της
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και στους θαυμαστές της

Από τη
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Τίτλοι τέλους για το «crazy girl» του ελληνικού κινηματογράφου! Η Ζωή Λάσκαρη, η τελευταία λαμπερή σταρ της χρυσής εποχής, έφυγε χθες από τη ζωή, εντελώς αναπάντεχα, σε ηλικία 73 χρόνων, στο σπίτι της, στο Πόρτο Ράφτη.

Η είδηση του θανάτου της «πάγωσε» το πανελλήνιο και προκάλεσε σοκ στους οικείους της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωινό της Παρασκευής ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, φεύγοντας από το συγκρότημα κατοικιών «Απολλώνιο» με προορισμό το δικηγορικό γραφείο του, άφησε τη σύζυγό του να κοιμάται.

Αργότερα, όταν η κόρη της Μάρθα Κουτουμάνου προσπάθησε να την ξυπνήσει και η μητέρα της δεν αντιδρούσε, ειδοποίησε τον οικογενειακό γιατρό, που διαπίστωσε τον θάνατό της. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν ήρεμο θάνατο, κατά τη διάρκεια του ύπνου της, από ανακοπή καρδιάς. Ηταν σύνηθες για την ηθοποιό, όταν δεν είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις, να ξυπνάει αργά το μεσημέρι, αφού απολάμβανε την ηρεμία της νύχτας στο μπαλκόνι του σπιτιού της έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η οικογένεια είναι συγκλονισμένη. Ο σύζυγος, οι κόρες, αλλά και η 20χρονη εγγονή της Ζένια πενθούν για την πιο καλή σύντροφο, μαμά και γιαγιά, την ακούραστη Ζωή, που μοιράστηκε μαζί τους μια ζωή με χαρές, λύπες, δυσκολίες, αλλά γεμάτη λάμψη.

Αποχαιρετισμός

Η είδηση του θανάτου της έκανε μέσα σε λίγη ώρα τον γύρο του διαδικτύου, με συναδέλφους, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, αλλά και απλούς θαυμαστές της απαρηγόρητους να την αποχαιρετούν.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, η σπουδαία ηθοποιός υποκλινόταν στο κοινό από τη σκηνή του θεάτρου «Ζωή Λάσκαρη», ρίχνοντας αυλαία (ύστερα από δύο χρόνια επιτυχίας) στο έργο «Νύφη κουράγιο». Ως επαγγελματίας δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί το καινούργιο, όχι μόνο σε παραστάσεις, αλλά και σε ηθοποιούς, δίνοντάς τους «μέγεθος» στο πλευρό της. Η τελευταία της κοσμική έξοδος έγινε στις αρχές Ιουλίου στο παραλιακό κλαμπ Ακρωτήρι, όπου εμφανίστηκε πιο όμορφη από ποτέ, δίνοντας το «παρών» στον εορτασμό των τεσσάρων χρόνων εβδομαδιαίου περιοδικού. Η κηδεία της Ζωής Λάσκαρη θα γίνει την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, στον Αγιο Διονύσιο, στο Κολωνάκι.

t54tgy 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

offer

Από τα καλλιστεία του 1959 στον λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου

Το πραγματικό της επίθετο ήταν Κουρούκλη, όμως ο Φιλοποίμην Φίνος είχε την ιδέα να το αλλάξει, προς αποφυγήν της σύγχυσης με την εξαδέλφη της, γνωστή τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη. Ετσι, τη «βάφτισε» Λάσκαρη, εμπνευσμένος από το όνομα ενός Ιταλού. Η Ζωίτσα, όπως την αποκαλούσαν φίλοι και θαυμαστές, tqe4tγεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 1944 και σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη. Ο ανθυπολοχαγός πατέρας της δολοφονήθηκε σε ηλικία 24 χρόνων από τους κομμουνιστές και η μητέρα της πέθανε λίγα χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 27 χρόνων. Τα παιδικά όνειρα της Ζωής έσβησαν. Μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά της, ωστόσο έκανε συχνά ταξίδια στην Αθήνα για να βλέπει τους συγγενείς του πατέρα της.

Με ψεύτικα στοιχεία

Το 1959, σε ηλικία 15 χρόνων, έλαβε μέρος στα καλλιστεία, δηλώνοντας ψεύτικα στοιχεία, δήθεν ότι ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερη, και έτσι βρέθηκε στα λαμπερά φώτα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κοσμικό κέντρο «Αστέρια». Εκείνο το βράδυ η ζωή της έμελλε να αλλάξει για πάντα, αφού εκτός από τον τίτλο της Σταρ Ελλάς που κέρδισε με άνεση, κατέκτησε και ένα εισιτήριο στον χώρο του θεάματος. Εναν μήνα αργότερα «πέταξε» στη Νέα Υόρκη για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος στο Λονγκ Μπιτς, όπου δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά έμεινε εκεί δύο χρόνια, κυνηγώντας το όνειρό της. Οι προτάσεις έπεφταν βροχή για κινηματογραφικές ταινίες και για διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ για την αμερικανική τηλεόραση, και συμβόλαιο με την MCA και το CBS. Ομως, η Ελληνίδα «Μέριλιν» αποζητά την πατρίδα.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ο Γιάννης Δαλιανίδης τής χάρισε τον πρώτο της ρόλο στην κινηματογραφική ταινία «Ο κατήφορος», με την οποία η Ζωή Λάσκαρη έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Κατόπιν υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τον Φίνο (Finos Film) και εκείνος τη μεταμόρφωσε στο πιο λαμπρό αστέρι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Ζωή Λάσκαρη, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρούνταν από τις μεγαλύτερες ντίβες και τις πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η δήλωσή της στην εκπομπή «Gala» και στη Μαρία Σταματέρη «Εγώ γεννήθηκα σταρ, αγάπη μου» συνόδευσε τη Ζωή Λάσκαρη έως το τέλος.

Ο γάμος με τον Κουτουμάνο, το ειδύλλιο με τον Τόλη και ο «άνθρωπος της ζωής της»

Υπήρξε το μοιραίο θηλυκό του ελληνικού σινεμά, αυτή που για χάρη της ο Φαίδων Γεωργίτσης ξύρισε το μουστάκι του… Ομως και στην πραγματικότητα η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια γυναίκα που ενέπνευσε μεγάλους έρωτες και πάθη, έγινε μούσα και ήταν πολλοί αυτοί που ξενύχτησαν στα σκαλοπάτια της.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του σεξαπίλ της! «Εγώ είχα το ελάττωμα να ερωτεύομαι. Ετσι, στα νιάτα μου δεν έβλεπα ποτέ τι συνέβαινε γύρω μου, αν κάποιοι ήταν d4ge4hερωτευμένοι μαζί μου, αλλά μόνον ό,τι συνέβαινε στο σπίτι μου. Και στο σπίτι μου δεν έπεφτε ξερός ο άντρας που είχα δίπλα μου, αλλά έπεφτα εγώ ξερή» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Ηταν μόλις 23 χρονών, το καλλιτεχνικό αστέρι της είχε ήδη λάμψει, αλλά εκείνη δεν είχε μάτια παρά μόνο για τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο. Η σχέση τους άρχισε το 1966, όταν βρέθηκαν σε κοινή παρέα. Παντρεύτηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1967 (φωτό πάνω) και εννέα μήνες μετά ήρθε στον κόσμο η κόρη τους Μάρθα. Για τα μάτια του κόσμου ο γάμος φαινόταν φυσιολογικός, έως τις 5 Φεβρουαρίου του 1971, τότε που η ηθοποιός μάζεψε τα πράγματά της με φορτηγό και έφυγε από το σπίτι όπου διέμεναν, πίσω από τα ανάκτορα.

Αμέσως μετά στη ζωή της μπήκε ο Τόλης Βοσκόπουλος (φωτό μέση), με τον οποίο γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Μαριχουάνα στοπ!». Οπως έγραψε στο ημερολόγιό της, που δημοσιοποίησε πριν από λίγα χρόνια η αδελφή του λαϊκού μας βάρδου Παναγιώτα Βοσκοπούλου, ο Τόλης ερωτεύτηκε σφόδρα τη Λάσκαρη και αυτός ο έρωτας σήμανε το τέλος του γάμου του με τη Στέλλα Στρατηγού. Το τραγούδι «Ξανθή, αγαπημένη Παναγιά», με τη χαρακτηριστική κίνηση-υπόκλιση του Βοσκόπουλου προς τη Λάσκαρη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972, θα είναι το επιστέγασμα και ίσως και η αρχή του τέλους -χώρισαν το 1973- ενός πολυσυζητημένου ειδυλλίου.

Ως πελάτισσα

Τρία χρόνια μετά, το 1976, η Λάσκαρη πήγε ως πελάτισσα στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου (φωτό κάτω) και από τότε, μέχρι χθες που έφυγε από τη ζωή, ήταν μαζί για 41 χρόνια! Σε συνέντευξή της που συζητήθηκε η Ζωίτσα είχε πει για τον ποινικολόγο: «Τον έχω πιάσει 100 φορές να μ’ απατά. Του έλεγα “γεια σου, φεύγω”, ήθελε να με κυνηγήσει, αλλά δεν μπορούσε, γιατί ήταν σε άσχημη κατάσταση. Ποιος έρωτας; Είναι κάτι παραπάνω από τον έρωτα. Είναι όμορφος, γοητευτικός, τον αγαπάω, είναι ο άνθρωπός μου».

Ομως ο πιο μεγάλος έρωτας στη ζωή της μεγάλης σταρ ήταν οι δύο κόρες της, η Μάρθα, την οποία απέκτησε με τον Πέτρο Κουτουμάνο, και η Μαρία-Ελένη, καρπός του έρωτά της με τον ποινικολόγο, αλλά και η 20χρονη εγγονή της Ζένια, κόρη της μεγάλης της κόρης με τον Βλάσση Μπονάτσο, τον οποίο η Λάσκαρη αγαπούσε πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ζωή Λάσκαρη: «Κατήφορος» και άνοδος
Οι ταινίες που σημάδεψαν την καριέρα του σέξι κοριτσιού με το αθώο βλέμμα • Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο και η «δική της» Αθηναΐδα • Η γυμνή φωτογράφιση στη Δήλο

Δείτε παρακατώ τις φωτογραφίες: 

fwergf 3

fwergf 2

fwergf 1


{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...