Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Ήβη Αδάμου αποκαλύπτει: «Ο Μιχάλης Κουινέλης ήταν η πρώτη μου σχέση»

Η Ήβη Αδάμου παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Βιβλιοπωλείο η μικρή οθόνη: Στη νέα τηλεοπτική σεζόν κυριαρχούν οι μεταφορές «διαμαντιών» της ελληνικής λογοτεχνίας

Από τους «Πανθέους» του Αθανασιάδη και τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση, έως την «Ηλέκτρα» της Καπλάνη, το μυθιστόρημα της Κουρτζή και το «Ναυάγιο» του «mr. Σασμού»

Σε… βιβλιοπωλείο μετατρέπεται τη νέα σεζόν η μικρή οθόνη, με κανάλια να στηρίζουν το πρόγραμμά τους και σε παραγωγές σίριαλ που βασίζονται στη λογοτεχνία!

vivlia tv25081 jpg

Αλλωστε, από τα πρώτα χρόνια της ασπρόμαυρης κρατικής τηλεόρασης (από το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται») μέχρι τη γέννηση της ιδιωτικής (ποιος ξεχνά τον «Κίτρινο φάκελο», τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», τους «Φρουρούς της Αχαΐας» και «Το Νησί»;), το παιχνίδι της τηλεθέασης περνούσε και από τη συγγραφική πένα!

vivlia tv25082 jpg

Μετά τις επιτυχίες λοιπόν των «Σασμού», «Καρτ ποστάλ», «Το βραχιόλι της φωτιάς» και «Αυτή η νύχτα μένει», είναι χαρακτηριστικό ότι και τη νέα τηλεοπτική σεζόν αναμένονται τουλάχιστον πέντε σειρές βασισμένες σε βιβλία!

vivlia tv25083 jpg

Ως γνωστόν, «Οι Πανθέοι», το μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, που είχε μεταφερθεί στη μικρή οθόνη το 1977-1979, μεταφέρεται και φέτος τηλεοπτικά στον Σκάι. Η ιστορία της οικογένειας των Πανθέων αρχίζει την ώρα που η Ευρώπη ζει υπό την απειλή του μεγάλου πολέμου.

xeilakis2508 jpg
Αιμίλιος Χειλάκης

Τραγικά γεγονότα, παράνομοι έρωτες, απάτες, εκβιασμοί και καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και μεταφέρονται στην τηλεοπτική οθόνη, σε μια μεγάλη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών.

konstantinou2508 jpg
Γιώργος Κωνσταντίνου

Οι ήρωες του μυθιστορήματος παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από το σενάριο των Γιάννας Κανελλοπούλου και Αγγελου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου.

dandoulaki2508 jpg
Κάτια Δανδουλάκη

Στην σειρά πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως οι Κάτια Δανδουλάκη, Αιμίλιος Χειλάκης, Μελία Κράιλινγκ, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καλλιμάνη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Κόρα Καρβούνη, Σπύρος Σταμούλης, και άλλοι, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο του Βλάση Πανθέου.

koukourakis2508 jpg
Γιάννης Κουκουράκης

Από την άλλη, ακόμη ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην τηλεόραση το 2024, με την ΕΡΤ σε ρόλο συμπαραγωγού και το κόστος να ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ.

toumasi2508 jpg
Σίσσυ Τουμάση

Και, μια και αναφερθήκαμε στην κρατική τηλεόραση, να θυμίσουμε ότι και η νέα σειρά της ΕΡΤ1 «Ηλέκτρα» της ΕΡΤ1 είναι βασισμένη στο υπό έκδοση βιβλίο της Ελένης Καπλάνη.

meletis2508 jpg
Μελέτης Ηλίας

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται, όπως γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο, σε εξωτερικούς χώρους, σε τοποθεσίες όπως τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη και το Λαύριο, και θα συνεχιστούν με πυρετώδεις ρυθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες η Καρδαμύλη, με το καστ να δίνει τον καλύτερό του εαυτό!

totsikas2508 jpg
Αποστόλης Τότσικας

Eπίσης, η «Παραλία», στο ίδιο κανάλι, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Κουρτζή «Το Κορίτσι με το Σαλιγκάρι». Με ένα εξαιρετικό καστ, «Η παραλία» μάς μεταφέρει στα Μάταλα της Κρήτης.

mixelaki2508 jpg
Δανάη Μιχαλάκη

Εκεί, κάτω από τη σκιά των μοναδικών βράχων, μυστήριο, έρωτας και συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό, με τα όνειρα και τους εφιάλτες των πρωταγωνιστών (Δανάη Μιχαλάκη, Γιάννης Κουκουράκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Κώστας Νικούλι κ.ά.) να βγαίνουν στην επιφάνεια.

stankioglou2508 jpg
Γιάννης Στάνκογλου

Και το «Το προξενιό της Ιουλίας», όμως, στον Alpha είναι βασισμένο στο βιβλίο του Γιώργου Πολίτη. Η σειρά μάς πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’50, όταν η κοινωνία ήταν ακόμη αρκετά πιεστική.

koliandri2508 jpg
Εμιλυ Κολιανδρή

Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας, όμως, έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της.

pantousi2508 jpg
Αναστασία Παντούση

Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Μελέτης Ηλίας, Ευγενία Ξυγκόρου, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Σέρφας, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Σίσσυ Τουμάση.

nikouli2508 jpg
Κώστας Νικούλι

Τέλος, έρχεται στο Mega η μεταφορά του βιβλίου «Το ναυάγιο», του Σπύρου Πετρουλάκη, συγγραφέα του «Σασμού».

alexandris2508 jpg
Δημήτρης Αλεξανδρής

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα, και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

moutafi2508 jpg
Ελισάβετ Μουτάφη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης παρουσιάζει την ιστορία της Ειρήνης και της εγγονής της, ξεδιπλώνοντας πτυχές του ναυαγίου! Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Λεωνίδας Κακούρης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Αναστασία Παντούση, Γιώργος Χρυσοστόμου.

vivlia tv2508 jpg

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...