Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025

Ananda Lewis: Έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο...

Θλίψη σκορπίστηκε στον καλλιτεχνικό κόσμο μετά το άκουσμα του...

Ο Γιώργος Σουξές αποκαλύπτει: «Μετά τις “Άγριες Μέλισσες” απογειώθηκα»

Ο Γιώργος Σουξές παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπον....

Συγκλονίζει η Ελένη Καρακάση: «Έκανα ολική υστερεκτομή»

Η Ελένη Καρακάση κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «The...

Διαμαρτυρία από τον Νικήτα Κακλαμάνη για τη Μονή Σινά

«Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο η Αίγυπτος» ζητά ο...

Βιβλιοπωλείο η μικρή οθόνη: Στη νέα τηλεοπτική σεζόν κυριαρχούν οι μεταφορές «διαμαντιών» της ελληνικής λογοτεχνίας

Από τους «Πανθέους» του Αθανασιάδη και τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση, έως την «Ηλέκτρα» της Καπλάνη, το μυθιστόρημα της Κουρτζή και το «Ναυάγιο» του «mr. Σασμού»

Σε… βιβλιοπωλείο μετατρέπεται τη νέα σεζόν η μικρή οθόνη, με κανάλια να στηρίζουν το πρόγραμμά τους και σε παραγωγές σίριαλ που βασίζονται στη λογοτεχνία!

Αλλωστε, από τα πρώτα χρόνια της ασπρόμαυρης κρατικής τηλεόρασης (από το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται») μέχρι τη γέννηση της ιδιωτικής (ποιος ξεχνά τον «Κίτρινο φάκελο», τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», τους «Φρουρούς της Αχαΐας» και «Το Νησί»;), το παιχνίδι της τηλεθέασης περνούσε και από τη συγγραφική πένα!

Μετά τις επιτυχίες λοιπόν των «Σασμού», «Καρτ ποστάλ», «Το βραχιόλι της φωτιάς» και «Αυτή η νύχτα μένει», είναι χαρακτηριστικό ότι και τη νέα τηλεοπτική σεζόν αναμένονται τουλάχιστον πέντε σειρές βασισμένες σε βιβλία!

Ως γνωστόν, «Οι Πανθέοι», το μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, που είχε μεταφερθεί στη μικρή οθόνη το 1977-1979, μεταφέρεται και φέτος τηλεοπτικά στον Σκάι. Η ιστορία της οικογένειας των Πανθέων αρχίζει την ώρα που η Ευρώπη ζει υπό την απειλή του μεγάλου πολέμου.

Αιμίλιος Χειλάκης

Τραγικά γεγονότα, παράνομοι έρωτες, απάτες, εκβιασμοί και καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και μεταφέρονται στην τηλεοπτική οθόνη, σε μια μεγάλη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών.

Γιώργος Κωνσταντίνου

Οι ήρωες του μυθιστορήματος παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από το σενάριο των Γιάννας Κανελλοπούλου και Αγγελου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου.

Κάτια Δανδουλάκη

Στην σειρά πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως οι Κάτια Δανδουλάκη, Αιμίλιος Χειλάκης, Μελία Κράιλινγκ, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καλλιμάνη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Κόρα Καρβούνη, Σπύρος Σταμούλης, και άλλοι, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο του Βλάση Πανθέου.

Γιάννης Κουκουράκης

Από την άλλη, ακόμη ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην τηλεόραση το 2024, με την ΕΡΤ σε ρόλο συμπαραγωγού και το κόστος να ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ.

Σίσσυ Τουμάση

Και, μια και αναφερθήκαμε στην κρατική τηλεόραση, να θυμίσουμε ότι και η νέα σειρά της ΕΡΤ1 «Ηλέκτρα» της ΕΡΤ1 είναι βασισμένη στο υπό έκδοση βιβλίο της Ελένης Καπλάνη.

Μελέτης Ηλίας

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται, όπως γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο, σε εξωτερικούς χώρους, σε τοποθεσίες όπως τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη και το Λαύριο, και θα συνεχιστούν με πυρετώδεις ρυθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες η Καρδαμύλη, με το καστ να δίνει τον καλύτερό του εαυτό!

Αποστόλης Τότσικας

Eπίσης, η «Παραλία», στο ίδιο κανάλι, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Κουρτζή «Το Κορίτσι με το Σαλιγκάρι». Με ένα εξαιρετικό καστ, «Η παραλία» μάς μεταφέρει στα Μάταλα της Κρήτης.

Δανάη Μιχαλάκη

Εκεί, κάτω από τη σκιά των μοναδικών βράχων, μυστήριο, έρωτας και συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό, με τα όνειρα και τους εφιάλτες των πρωταγωνιστών (Δανάη Μιχαλάκη, Γιάννης Κουκουράκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Κώστας Νικούλι κ.ά.) να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γιάννης Στάνκογλου

Και το «Το προξενιό της Ιουλίας», όμως, στον Alpha είναι βασισμένο στο βιβλίο του Γιώργου Πολίτη. Η σειρά μάς πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’50, όταν η κοινωνία ήταν ακόμη αρκετά πιεστική.

Εμιλυ Κολιανδρή

Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας, όμως, έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της.

Αναστασία Παντούση

Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Μελέτης Ηλίας, Ευγενία Ξυγκόρου, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Σέρφας, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Σίσσυ Τουμάση.

Κώστας Νικούλι

Τέλος, έρχεται στο Mega η μεταφορά του βιβλίου «Το ναυάγιο», του Σπύρου Πετρουλάκη, συγγραφέα του «Σασμού».

Δημήτρης Αλεξανδρής

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα, και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Ελισάβετ Μουτάφη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης παρουσιάζει την ιστορία της Ειρήνης και της εγγονής της, ξεδιπλώνοντας πτυχές του ναυαγίου! Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Λεωνίδας Κακούρης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Αναστασία Παντούση, Γιώργος Χρυσοστόμου.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε πώς είναι σήμερα ο μικρός Μιλτιάδης από τη σειρά «Είσαι το ταίρι μου»

Ο μικρός Μιλτιάδης της σειράς «Είσαι το ταίρι μου»...

Το ζεϊμπέκικο του Άγγελου Διονυσίου στον γάμο του αδελφού του και ο χορός με την κόρη του

Ένα βαρύ ζεϊμπέκικο χόρεψε ο Άγγελος Διονυσίου στον γάμο...

Διαζύγιο ετοιμάζεται να πάρει γνωστό ζευγάρι – Θα «σκάσει» σαν βόμβα

Κανείς δε θα περίμενε μέχρι πριν από λίγο καιρό πως αυτό το ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο. Η τραγουδίστρια και ο ηθοποιός έζησαν έναν μεγάλο έρωτα αλλά φήμες το θέλουν να παίρνει διαζύγιο.

Ο Βασάλος ερωτευμένος με γνωστή τραγουδίστρια: «Δεν μπορώ να το κρύψω, τη γουστάρω»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος μέσα από τη διαδικτυακή του εκπομπή αποκάλυψε τον έρωτα που έχει για γνωστή κυρία της σόουμπιζ

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου ποζάρει στα 45 της με μπικίνι και αναστατώνει

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου διατηρεί από τα πιο καλλίγραμμα κορμιά...

Οι εξηγήσεις που έδωσε στους επιχειρηματίες για το «φιάσκο» του Final Four η πρώην δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση της πρώην δημοσιογράφου και...

Έξαλλος ο Ανδρέας Μικρούτσικος on air: «Πάψε! Μη μου κάνεις μάθημα, πρόσεχε»

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος ξέσπασε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Buongiorno». Τι συνέβη; Ενοχλήθηκε με τις ερωτήσεις δημοσιογράφων
spot_img
spot_img