Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Το… χρίσμα στην Ντενίση θα έδινε η Γερονικολού, αν παντρευόταν τον Τσιμιτσέλη

«Η Μιμή είναι πολύ φίλη μας, κάνουμε και παρέα,...

Αγωνία για τα δάνεια

❱❱ Η δικαίωση που περιμένουν 35.000 πολίτες από την ετυμηγορία του Εφετείου για το ελβετικό φράγκο Αλλοι οκτώ με δέκα μήνες αγωνίας περιμένουν τους περίπου 35.000 πολίτες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. 

Τότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία του Εφετείου, από την οποία αναμένουν την επιβεβαίωση και σε δεύτερο βαθμό της δικαίωσής τους για τη συλλογική αγωγή που είχαν υποβάλει κατά της Eurobank, η οποία τους υποχρέωνε να καταβάλουν τις οφειλές τους με την τρέχουσα ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ.

Χθες στο Εφετείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκε η έφεση της τράπεζας κατά της πρωτόδικης απόφασης, βρίσκονταν δεκάδες δανειολήπτες από τους χιλιάδες οι οποίοι είχαν δικαιωθεί πλήρως στο Πρωτοδικείο, με τη συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι Ενώσεις Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας.

Η πρωτόδικη απόφαση απέρριπτε την πρακτική των τραπεζών στις χορηγήσεις δανείων, καθώς έκρινε καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων και απαγόρευε στην τράπεζα να τους χρησιμοποιεί.

«Χαστούκι»

Πρόσφατα, όμως, οι τράπεζες δέχτηκαν «χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ουσιαστικά δίνει στον εθνικό δικαστή κάθε χώρας τη δυνατότητα να κρίνει αν οι τράπεζες ενημέρωσαν επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους που έχει η έκδοση δανείου σε ελβετικό φράγκο.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πολλά για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ολόκληρη την Ευρώπη στη διαμάχη τους με τις τράπεζες, σε σχέση με τα δάνεια που είχαν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο.

Πάντως, οι πρωτόδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων αφενός οχύρωναν νομικά τους δανειολήπτες και αφετέρου κατέβαζαν σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν, επαναφέροντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε ισορροπία.

Το πρόβλημα για όσους ακολούθησαν τη «μόδα» ή τις υποδείξεις των τραπεζών και πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο εμφανίστηκε μετά το 2008, όταν άρχισαν να βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται δραματικά, λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου.

Οι δικαστικές αποφάσεις οδηγούν και άλλους δανειολήπτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς, με δικαστική βούλα πλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόζουν συναλλαγματική ισοτιμία διαφορετική από εκείνη που ίσχυε κατά την παροχή των δανείων.

Αντίθετα, είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που χορήγησαν σε ελβετικό φράγκο στους πελάτες τους με βάση την ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων όπως αυτή ίσχυε κατά την ημέρα που υπέγραψαν τη σύμβαση με τους δανειολήπτες και όχι με βάση αυτήν που διαμορφώθηκε μετέπειτα.

Οταν μειώθηκε η ισοτιμία μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ εις βάρος του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν οι δανειολήπτες να καλούνται να καταβάλλουν κατά πολύ αυξημένες μηνιαίες δόσεις και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφού είχε επέλθει για τα καλά η οικονομική κρίση στη χώρα και είχε ήδη πλήξει τα εισοδήματά τους.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Εβδομάδα μόδας» με stylish εγγονή Τσοχατζόπουλου & «χρυσή» Πλατανιώτη

Η «χρυσή» Πλατανιώτη και η εγγονή του Ακη Τσοχατζόπουλου...