Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Η Ντέπυ Γκολεμά απασφάλισε: «Όσο πιο κάτω πάει το Survivor τόσο πιο...

Η Ντέπυ Γκολεμά καλεσμένη της εκπομπής «Open Weekend» κλήθηκε...

Αναστασία Τσιλιμπίου: Από πέντε χρονών στο μόντελινγκ και στα εννιά της στο...

Είναι αυτό που λέμε... ταλέντο από κούνια! Η Αναστασία...

Η Ελευθερίου και ο Χάρος φεύγουν για το «Survivor All Star»

Η Καρολίνα Ζακλίν Καλύβα έφυγε, η Ελευθερία Ελευθερίου έρχεται...

Η Πισπιρίγκου κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης για τους θανάτους Μαλένας – Ιριδας

Λίγο προτού η Ρούλα Πισπιρίγκου καθίσει στο εδώλιο του...

Μοίραζαν ευρώ με τις βαλίτσες!

❱❱ Η δικογραφία-φωτιά για την υπόθεση Novartis που έφτασε στη Βουλή και οι πολιτικοί που εμπλέκονταιΜίζες και βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα πλάι σε τρανταχτά ονόματα κορυφαίων πολιτικών προσώπων περιλαμβάνονται στη δικογραφία-φωτιά των 7.000 σελίδων (!) για την υπόθεση Novartis, που έφτασε στη Βουλή. Οι μαρτυρίες τριών προσώπων για το σκάνδαλο της Novartis άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, συνταράσσοντας το πολιτικό σκηνικό με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις τους. Πρόκειται για τρία πρόσωπα που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους και φέρεται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο, όπως λένε, μίζες ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ έφτασαν στα χέρια δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών. 

Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες από εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίοι διάβασαν τη δικογραφία και μιλούν για αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα πέραν αυτών που είναι ήδη γνωστά. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται η δικογραφία, λένε ότι δεν έδωσαν οι ίδιοι τις μίζες στα πολιτικά πρόσωπα, αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής.

Οι δωροδοκίες

Η δικογραφία φέρεται ότι αρχίζει με τα πεπραγμένα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που διατέλεσε υπουργός Υγείας από το 2006 έως το 2009. Τότε έγιναν και μαζικές προμήθειες εμβολίων. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με… τροχήλατες βαλίτσες.

Οι καταγγέλλοντες φέρεται ότι υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν είτε μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι υποστηρίζουν πως ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιριών αλλά και απευθείας με «τσάντα» μεγάλα χρηματικά ποσά, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επίσης έλαβε χρήματα σε τσάντα, ενώ τα χρήματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια.

Επίσης, σύμφωνα με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρεται ότι συνδέουν την εταιρία της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με υπουργικές υπογραφές για το clawback. Οι πηγές που μελέτησαν τη δικογραφία, αναφέρουν ότι «ο Φρουζής εμφανίζεται να έχει δωροδοκήσει το σύμπαν». Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis. Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται ότι χρηματιζόταν από τη Novartis. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι 2.000.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες θεωρούνται αξιόπιστες, φέρεται ότι εμπλέκουν στην πολύκροτη υπόθεση, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη 20 κρατικούς αξιωματούχους που βρίσκονταν κοντά στα κέντρα εξουσίας. Μεταξύ αυτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημόσιων οργανισμών και σύμβουλοι, οι οποίοι φέρεται ότι μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60.000.000 ευρώ. Ο χορός εκατομμυρίων που δόθηκε κατά τη διάρκεια του πολύχρονου «πάρτι» στον χώρο του φαρμάκου μοιάζει ατελείωτος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή περίπου 40.000.0000 ευρώ, φέρεται ότι πήραν μόνο τρία πολιτικά πρόσωπα, για την υπόθεση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Η συνολική ζημιά του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Novartis εκτιμάται ότι αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ από όλες τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών από το 2000 έως το 2015 υπολογίζεται ότι τα δημόσια ταμεία έχασαν το ιλιγγιώδες ποσό των 23 δισ. ευρώ, «από υπερτιμολογήσεις, διαφθορά, αμέλεια και ανικανότητα». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2010 είχε διπλασιαστεί το ποσοστό φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος των αρμόδιων Αρχών είναι τελικά να απαιτηθούν αποζημιώσεις από την εταιρία, προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα που χάθηκαν στα δημόσια ταμεία.

Διαρκές αδίκημα το ξέπλυμα

Η αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που στο πλαίσιο της έρευνας κατονομάστηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ο φάκελος με τις επίμαχες μαρτυρίες έκλεισε και διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.
Αυτό, ωστόσο, που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα της τυχόν παραγραφής των ενδεχόμενων αδικημάτων, μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι γνωστό, προσφέρει ασπίδα προστασίας στα πολιτικά πρόσωπα για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αυτοτελώς

Ωστόσο, νομικοί αναφέρουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που κριθεί από τη Βουλή ότι τα επίμαχα αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς σχετίζονται άμεσα με την υπουργική ευθύνη, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο και με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που μπορεί να τιμωρηθεί αυτοτελώς. Και αυτό γιατί είναι διαρκές και αποσυνδεδεμένο από τα βασικά αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, όπως έδειξε και η περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οποία η Δικαιοσύνη αποδέχτηκε νομολογιακά πως το συγκεκριμένο αδίκημα κρατά «ζωντανή» την κατηγορία, δηλαδή μη παραγεγραμμένη.

Αλλωστε, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν καταστήσει σαφές ότι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο κομμάτι της έρευνας που αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν μίζες που διακινήθηκαν μέσω των παράνομων πληρωμών της εταιρίας προς τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, όποιο νέο στοιχείο συλλεχθεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα σταλεί συμπληρωματικά στη Βουλή, η οποία και θα ασχοληθεί με τις τυχόν ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τους μάγευε όλους από μικρή – Την αναγνωρίσατε;

Η μικρούλα της φωτογραφίας πόζαρε χαμογελαστή στον φωτογραφικό φακό...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος

Εύη Βατίδου: «Τη σύντροφο του Αλέξη δεν τη συμπαθώ καθόλου ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μας»

Η Εύη Βατίδου σε βραδινή έξοδο έκανε δηλώσεις στους...

«Όταν θα συνεργαζόμουν με τον Φιλιππίδη μου είχαν πει: “Θα τα δεις όλα, είναι κέρατο βερνικωμένο”»

Η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή...

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Απασφάλισε η Καινούργιου: «Την έβαλα μέσα στο σπίτι μου και τώρα βγαίνει και μιλάει χυδαία για εμένα»

Η Κατερίνα Καινούργιου απασφάλισε μιλώντας για πρώην συνεργάτιδά της...