Εκθεση-φωτιά για τα αντιγριπικά εμβόλια του Αβραμόπουλου

❱❱ Νέα στοιχεία που αφορούν το πολυετές «πάρτι» στον χώρο της υγείας έχουν μπει στο στόχαστρο της Βουλής, που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Οι δύο δικογραφίες, που διαβιβάστηκαν αμελλητί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή, αφορούν την προμήθεια χιλιάδων αντιικών εμβολίων αλλά και την υπόθεση της αγοράς- μαμούθ των αντιγριπικών επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ανασύρθηκε από το αρχείο.

Μια καταγγελία του ΕΟΦ τον Ιανουάριο του 2017, ότι μεγάλες ποσότητες αντιικών φαρμάκων παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες του ΙΦΕΤ, στάθηκε αφορμή να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας το Σώμα Ελεγκτών Υγείας (ΣΕΥΠ) συνέταξε έκθεση-φωτιά. Σε αυτήν καταγράφεται ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας στη χώρα μας και, συνεπώς, την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων.

Η επίμαχη έκθεση, η οποία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα χέρια της αρμόδιας εισαγγελέως, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας. Αρα, δεν ήταν απαραίτητο να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της, με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Η έκθεση αμφισβητεί τις υπουργικές αποφάσεις που ενέκριναν τις παραγγελίες, ενώ η ζημία που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011 φέρεται ότι ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ