Ο «σουλτάνος» βρόμισε την Αγια-Σοφιά!

❱❱ Προκλητική εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και παραλήρημα μέσα από το μνημείο της ΟρθοδοξίαςΜόλυνε την Αγια-Σοφιά για ακόμη μία φορά παραμονές του Πάσχα ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Εστησε εξέδρα μέσα στο μνημείο της Ορθοδοξίας, ανέβηκε σε ένα πόντιουμ με την τουρκική σημαία, εκφώνησε αλυτρωτική ομιλία γεμάτη ύβρεις, αφού προηγουμένως είχε διαβαστεί το Κοράνι, και ανέφερε ότι τη θεωρεί τζαμί. Αφού τελείωσε το παραλήρημά του, χαιρέτισε με «ραμπία», τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων, στέλνοντας μηνύματα και εκτός Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινιάζοντας την έκθεση Μπιενάλε στην Κωνσταντινούπολη βρήκε την ευκαιρία να μπει στην Αγια-Σοφιά, να επιτεθεί στον Κεμάλ Ατατούρκ και να δηλώσει: «Ενα μέρος των τζαμιών -ακριβώς όπως και εδώ- μετατράπηκε σε μουσεία και δυστυχώς ένα μέρος σε στάβλους. Μόνο εντός των τειχών δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας εξολοθρεύτηκαν κάπου 300 τζαμιά». Αφιέρωσε μάλιστα την προσευχή του «στις ψυχές όσων μας άφησαν αυτό το έργο ως κληρονομιά, ειδικά στον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης».

Τα έβαλε πάλι με την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας», κατηγόρησε αυτούς που έχουν νοοτροπία πιο βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, ότι «δυστυχώς δεν γνωρίζουν την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».

«Κουρσάροι» του Αιγαίου

Ο Τ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι «στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5.000.000 τετραγωνικών μέτρων». «Μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά μέτρα. Κανείς δεν ζητάει λογαριασμό γι’ αυτό. Πώς ήρθαμε μέχρι εδώ δεν ρωτάνε. Από εδώ και μπρος για μας είναι πολύ ευαίσθητα» ανέφερε.

Τη σκυτάλη στο προκλητικό ρεσιτάλ της Τουρκίας παρέλαβε από τον Ερντογάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που με δήλωσή του απείλησε με νέο 1922 τους «κουρσάρους» του Αιγαίου. Θέλησε συγκεκριμένα να προειδοποιήσει χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και την αποφράδα εκείνη μέρα της σφαγής χιλιάδων Ελλήνων, που συνοδεύτηκε από την πυρκαγιά της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου του μαρτυρικού 1922.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ