Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Η πρεμιέρα του έργου «The Big Game» με Στεριανού και Θωμά

Πρεμιέρα στο θέατρο Αλκμήνη για το «The Big Game»...

Γεωργιανός εξωσχολικός μπούκαρε σε γυμνάσιο της Κυψέλης, χτύπησε μαθητή με σφυρί και...

Σκηνές τρόμου που βλέπουμε συχνά στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν στο...

Ταξιδάκι στη Ρώμη για τα… πιτσουνάκια Βανδή και Μπισμπίκη

Κάτω από την πανσέληνο της Ρώμης χάρηκαν τον έρωτά...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς...

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Χαράτσι στα αυθαίρετα

❱❱ Για την τακτοποίησή τους οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με 1.500-2.000 ευρώΑπαραίτητη για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης όλων των αυθαιρέτων, με εξαίρεση μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως το κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων, η αλλαγή χρήσης υπογείων και τα πατάρια, είναι η διενέργεια μελέτης στατικής επάρκειας, για την οποία θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με ένα σημαντικό κόστος, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500-2.000 ευρώ.

Ωστόσο, η εκπόνησή της επιφέρει μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις 30%-60% για όσα ακίνητα κριθούν στατικά ανεπαρκή και πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ρυθμίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με τον στατικό έλεγχο των αυθαιρέτων. Οσα κτίσματα δεν πληρούν τα κριτήρια δεν θα μπορούν να μισθώνονται ή να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση των εργασιών μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο πολίτης, σε συνεργασία με τον μηχανικό του, πρέπει να συγκεντρώσει έκθεση συλλογής στοιχείων και πληροφοριών, έκθεση αποτύπωσης – τεκμηρίωσης, γενικά σχέδια αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού και παρουσίασης ενδεχόμενων βλαβών, έκθεση αποτίμησης φέρουσας ικανότητας και τεύχη υπολογισμών, αναλύσεων και ελέγχων.

Πριν από το 1983

Μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο. Για την περίπτωση κτιρίων τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983, αλλά η αυθαίρετη προσθήκη έχει πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, η μελέτη στατικής επάρκειας θα πρέπει να εκπονείται με προσομοίωση του συνόλου της κατασκευής.

Από την υποχρεωτική μελέτη στατικής επάρκειας εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικίας που υφίστανται πριν από το έτος 1975, αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 και αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, όπως η μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό, οι αυθαίρετες κατασκευές παταριών ισογείου επιφάνειας μέχρι ποσοστό 50% του δαπέδου του ισογείου, η κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας, υπόγειοι χώροι με περιμετρικούς τοίχους που καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου, η μετατροπή πυλωτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων, υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν, στατικά ανεξάρτητοι μικροί βοηθητικοί χώροι, η αυθαίρετη προσθήκη στέγης με μεταλλικά ή ξύλινα ζευκτά.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...