Ερευνα και στα γυναικόπαιδα!

❱❱ Εντολή ελέγχου στα περιουσιακά στοιχεία στενών συγγενών των δέκα πολιτικών που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της NovartisΤα μυστικά που συνδέονται με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis επιχειρούν να αποκαλύψουν οι εισαγγελικές Αρχές με τη «χαρτογράφηση» της περιουσιακής κατάστασης των 10 πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

Με έγγραφό της προς όλες τις τράπεζες αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να διερευνηθούν τα στοιχεία που συνδέονται με τις καταθέσεις, τις θυρίδες καθώς και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, μετοχές κ.λπ. των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην υπουργών (την περίοδο 2006-2015), τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, να εμπλέκονται στην υπόθεση δωροδοκιών της Novartis. Επιπλέον, με την παραγγελία της η εισαγγελική λειτουργός βάζει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών των πολιτικών προσώπων για τα οποία διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική παραγγελία αφορά συνολικά 38 πρόσωπα, με πρώτα στη λίστα να φιγουράρουν τα ονόματα των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στο έγγραφό τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να τους σταλούν τα συγκεκριμένα αρχεία «σε ηλεκτρονική μορφή και για κάθε συναλλαγή που καταγράφεται να προκύπτουν τα στοιχεία ημερομηνίας, ώρας, ποσού υπολοίπου, περιγραφής αιτιολογίας και καταστήματος συναλλαγής».

«Βρόμικο» χρήμα

Η εισαγγελέας προχώρησε σε αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος που ενδεχομένως διαπράχθηκε και από πολιτικά πρόσωπα, παράλληλα με τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Στόχος είναι, μέσα από το άνοιγμα λογαριασμών και τον έλεγχο άλλων περιουσιακών στοιχείων, να εντοπιστούν ενδεχόμενα ίχνη «βρόμικου» χρήματος που διακινήθηκε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και οι τελικοί αποδέκτες τους. Αλλωστε οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρό τους εκατοντάδες λογαριασμούς μη πολιτικών προσώπων, που φέρεται ότι εμπλέκονται με τη Novartis. Ανάμεσά τους είναι γιατροί, που ερευνάται αν δωροδοκήθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρία, αλλά και πρόσωπα που βρέθηκαν στον στενό κύκλο των συνεργατών των πολιτικών προσώπων, ο ρόλος των οποίων ελέγχεται.

Η εισαγγελική έρευνα θα κληθεί να εντοπίσει κοινά στοιχεία, πρόσωπα και εταιρίες που εκτιμάται ότι χρησίμευσαν είτε ως «οχήματα» είτε ως «μεταβατικοί σταθμοί» στη διακίνηση των χρημάτων, τα οποία φέρεται ότι είχαν δοθεί ως μίζες από τη Novartis προκειμένου να κυριαρχεί στη φαρμακευτική αγορά της χώρας μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ