Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

5 δισ. φτωχότεροι!

❱❱ Μέτρα-φωτιά και αιματηρές θυσίες για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το πολυνομοσχέδιο 2019-2022Σοκ και δέος σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022. 

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο Μνημόνιο, με μέτρα που είχαν προψηφιστεί και τα οποία θα ισχύσουν από φέτος έως το 2022, ακυρώνοντας έτσι το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Ο… λογαριασμός για τους πολίτες προβλέπει αιματηρές θυσίες περίπου 5 δισ. ευρώ καθένα από αυτά τα χρόνια, καθώς και μια αόριστη υπόσχεση για ελαφρύνσεις και αντίμετρα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σωρευτικά, την εν λόγω τετραετία θα κοπούν από τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία συνολικά 18,48 δισ. ευρώ (3 δισ. το 2019, 5,02 δισ. το 2020, 5,31 δισ. το 2012 και 5,11 το 2022). Από τις μειώσεις αυτές, 11,88 δισ. ευρώ θα προέλθουν την επόμενη τετραετία από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές έως 18% επί της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει σε σχέση με τα παλαιά ποσά (πριν από τον επανυπολογισμό με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου»).

Λόγω των συγκεκριμένων αιτιών (επανυπολογισμός και επιπλέον μείωση έως 18%), μόνο το 2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά 2,88 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το 2020 ο βαρύς πέλεκυς της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπεται να αποφέρει πάνω από 1,92 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Από την άλλη πλευρά, το ΜΠΔΣ προβλέπει ότι τα (επίσης ψηφισμένα) αντίμετρα θα ανέλθουν συνολικά στα 4,059 δισ. ευρώ έως το 2022, συνεπώς θα υπολείπονται του συνολικού πακέτου πρόσθετων μέτρων κατά 1,041 δισ. ευρώ.

Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα

Η ενεργοποίησή τους προϋποθέτει ότι θα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικότερα, στα μέτρα του ΜΠΔΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

1) Η μείωση των κύριων συντάξεων από την 1η/1/2019.
2) Η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα φτάσει έως το 18% του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης από την 1η/1/2019.
3) Η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων την περίοδο 2019-2021.
4) Η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, με συμπερίληψη των ετήσιων καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογητέο εισόδημα.
5) Η μείωση κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ, που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό, το οποίο ισοδυναμεί με μείωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, θα ισχύσει από την 1η/1/2020.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...