120 δόσεις και για χρέη άνω των 50.000 €

❱❱ Ανάσα σε όσους οφείλουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμείαΕυνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων φέρνουν οι σχετικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου δίνοντας μια ανάσα σε όσους οφείλουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ετσι, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν πλέον να εντάσσονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (του νόμου 4469/2017) ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 50.000 και έως 120.000 ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, ενώ υπό προϋποθέσεις θα δίνονται λύσεις και για ποσά άνω των 125.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση πλέον μπορούν να ενταχθούν -και- οφειλές οι οποίες διαμορφώθηκαν ή βεβαιώθηκαν το 2017 (αντί του 2016 που ίσχυε έως σήμερα).

Βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης, αναλαμβάνοντας το κόστος, να προσκομίζει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ο εμπειρογνώμονας μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον πέντε χρόνια και να διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α’ ή να είναι νομικό πρόσωπο (εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα).

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρείται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς επίσης να μην προκαλεί δυσμενέστερη οικονομική θέση για το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ, θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ δεν θα προτείνουν ρυθμίσεις όταν:
1) Η προς ρύθμιση συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής και
2) η προς ρύθμιση συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ