Με δυο κινήσεις

❱❱ Η διαδικασία που θα ακολουθείται, στην αδήλωτη απασχόληση, για να διαγράφονται οφειλές σε ασφαλιστικά ταμείαΜε μια αίτηση και με την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας θα μπορούν να διαγράφονται οφειλές «εύλογης αμφιβολίας» εξαιτίας παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου για την αδήλωτη απασχόληση.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, η ρύθμιση είναι γενική και δεν θεσπίζεται ένας κανόνας λόγω της πολύ μεγάλης περιπτωσιολογίας.
«Μπορεί να υπάρχει δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο, αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε πως πρέπει να πληρώσει και σε δεύτερο ταμείο, ή μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου.

Αίτηση

Κάθε ασφαλισμένος που έχει χρέη «εύλογης αμφιβολίας» προς Ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα δύναται να υποβάλλει αίτηση στην οποία θα επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν έχει καμία οφειλή λόγω διπλής ασφάλισης. Επί του περιεχομένου της θα γνωμοδοτούν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος θα εκδίδει υπουργική απόφαση στην οποία θα ομαδοποιεί τις περιπτώσεις που θα επέρχεται διαγραφή οφειλών «εύλογης αμφιβολίας».

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, με την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να εξαιρεθεί η εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων από την ασφάλιση και κατ’ επέκταση να απαλλαγεί από οφειλές, τόκους, προσαυξήσεις, τέλη ή άλλες επιβαρύνσεις.

Με βάση τις επεξηγήσεις της, η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως δημοσιογράφους παλιούς ασφαλισμένους (για πρώτη φορά έως το 1992) στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι είχαν μπλοκάκι για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες και ο ΟΑΕΕ ζήτησε αναδρομικά ποσά, νέους ασφαλισμένους (για πρώτη φορά από το 1993 και μετά) στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, λόγω δραστηριότητάς τους σε μικρούς δήμους με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ