Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Κάνναβη σε τρόφιμα και καλλυντικά!

❱❱ Τα προϊόντα θα είναι τοποθετημένα στα ράφια των super markets! Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη ΒουλήΤο συριζαίικο αναπτυξιακό όραμα της «φούντας» γίνεται, δυστυχώς, πράξη μέρα με τη μέρα, καθώς μετά τον νόμο για τη φαρμακευτική κάνναβη η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και πλέον οι ποσότητες της ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC) θα περιέχονται «και με τη βούλα» του νόμου στα τρόφιμα αλλά και στα καλλυντικά που θα κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη ουσία, σε ποσότητα μέχρι 0,2%, αποχαρακτηρίστηκε και έτσι δεν περιλαμβάνεται πια στις ναρκωτικές ουσίες. H ΤΗC περιέχεται στη φούντα και αποτελεί μάλιστα την ουσία εκείνη που ευθύνεται περισσότερο για τις οργανικές και ψυχικές συνέπειες της κάνναβης.
Είναι προφανές πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μπάζει από παντού και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων καθώς μετατρέπει τη χώρα σε βασίλειο της… μαστούρας και των παραισθήσεων.

Θολά σημεία

Το Γενικό Χημείο του Κράτους, μέχρι και το 2017, απαγόρευε την κυκλοφορία βρώσιμων προϊόντων από κάνναβη, λόγω της ύπαρξης της ψυχοτρόπου ουσίας THC. Τι άλλαξε από τότε; Πώς γίνεται η κυβέρνηση να νομιμοποιεί το THC, την ίδια ώρα που το Γενικό Χημείο απαιτεί τα προϊόντα που προορίζονται για βρώση να μην έχουν την παραμικρή περιεκτικότητα σε αυτή την ουσία; Ακόμη, η τροπολογία βρίθει κενών και θολών σημείων.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως σε περίπτωση ελέγχου της συγκομιδής της φούντας, αν διαπιστωθεί ότι η περιεκτικότητα σε THC υπερβαίνει το 0,2%, αλλά δεν εκτείνεται πέρα από το 0,3%, τότε ασκείται ποινική δίωξη, κατόπιν αίτησης του προϊσταμένου της Αρχής που διεξήγαγε τον έλεγχο. Πώς θα διεξάγεται ο έλεγχος; Τι θα γίνεται από το 0,3% και πάνω; Και ποιος, εν πάση περιπτώσει, θα ελέγχει τους παραγωγούς; Επιπλέον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο για τα ασφαλή όρια THC στα τρόφιμα και τα επεξεργασμένα προϊόντα βρώσιμης (βιομηχανικής) κάνναβης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον η κατανάλωση τροφίμων με κάνναβη δεν αποτελεί κίνδυνο, και μάλιστα πρώτου μεγέθους για τη δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί, κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα ή αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...