Αρση απορρήτου στον νόμο Κατσέλη

❱❱ Από τις 15 Σεπτεμβρίου, 160.000 δανειολήπτες χάνουν την προστασία, αν αρνηθούν τον τραπεζικό έλεγχοΜεγάλες ανατροπές κρύβει το επερχόμενο φθινόπωρο για τον νόμο Κατσέλη, καθώς από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο για όσους έχουν αναζητήσει προστασία στις διατάξεις του νόμου. 

Δικαίωμα άρνησης δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως όποιος δανειολήπτης δεν το επιτρέψει, θα παύει να προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η άρση του απορρήτου στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκτιμώνται γύρω στους 50.000 από το σύνολο των 160.000 οφειλετών που έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη.

Με την άρση του τραπεζικού απορρήτου η μία τράπεζα θα πληροφορεί την άλλη μέσα από τον Τειρεσία και θα αναδειχθούν εκείνοι που, ενώ διαθέτουν περιουσία, δεν πληρώνουν και φροντίζουν με διάφορα κόλπα να αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα κληθούν να αποπληρώσουν το «κόκκινο» στεγαστικό ή καταναλωτικό τους δάνειο στο ακέραιο και χωρίς καμία ρύθμιση, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό. Για όσους πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και χρωστούν σε περισσότερες από μία τράπεζες, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν μία κοινή ρύθμιση, με «κούρεμα» των δανείων και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του υπολοίπου.

Πρώτη φορά

Η διάταξη που επιτρέπει πρώτη φορά στην Ελλάδα την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνεται στον πολυνόμο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από έναν μήνα.

Προβλέπει πως η αίτηση που θα κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου θα πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να διαβιβάζει ως τη συζήτηση της αίτησης στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν από την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της.

Στον νόμο υπάρχει η πρόβλεψη ότι με την πάροδο τριών μηνών από την ψήφιση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους εν λόγω δανειολήπτες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ