«Εσπασαν» τα ισόβια του Γιάννη Σμπώκου

❱❱ Επεσε η αυλαία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος επικοινωνιών του στρατού ξηράς «Ερμής»……με τους δικαστές να «σπάνε» με την απόφασή τους τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον φερόμενο ως βασικό πρωταγωνιστή Γιάννη Σμπώκο (φωτό), πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης εξοπλισμών, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Γιάννη Σμπώκο για άμεση συνέργεια σε απιστία με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ωστόσο μειώθηκε η ποινή του σε κάθειρξη 14 ετών γιατί του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ενοχοι για την εμπλοκή τους στην ίδια υπόθεση κρίθηκαν και οι συγκατηγορούμενοί του Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, και Νίκος Λεονταρίτης, πρώην στέλεχος της γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών και 14 ετών, αντίστοιχα. Πρωτόδικα ο Α. Κάντας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών, ενώ ο Ν. Λεονταρίδης σε 20 έτη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται στη φυλακή, καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Ο Αντώνης Κάντας, που το δικαστήριο του αναγνώρισε, όπως και πρωτόδικα, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, αντιμετωπίζει επίσης τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ στον Ν. Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής.

Τέλος, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορουμένους να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 25.000.000 ευρώ, καθώς και 300.000 ευρώ καθένας, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ