«Στο σκαμνί» υπουργοί για τα αναδρομικά

❱❱ Αχτσιόγλου και Πετρόπουλος εμπαίζουν 90.000 συνταξιούχους για την επιστροφή παράνομων κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥΜηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για τη μη επιστροφή – καταβολή των παράνομων παρακρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ σε περίπου 90.000 χήρους, χήρες και τα ανήλικα τέκνα και δικαιούχους συντάξεων θανάτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, ο καθένας από τους δικαιούχους δικαιούται αναδρομικά από περίπου 50 ως και 700 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά του δικτύου προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2017 θεσπίστηκε με τον νόμο 4501 η επιστροφή στους συνταξιούχους των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016. Τα αναδρομικά καταβλήθηκαν με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου 2017, αλλά, όπως διαπιστώνει το ΕΝΔΙΣΥ, δεν αποδόθηκαν σε όλους!

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, «από τον Νοέμβριο του 2017 δεν έχουν επιστραφεί ακόμα οι παράνομες παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ στους χήρους, χήρες και ανήλικα τέκνα οι οποίοι είναι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντος». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ μοιάζει να στρουθοκαμηλίζουν, επιχειρώντας ενδεχομένως να ξεχαστεί το θέμα και να μη χρειαστεί να μειωθούν τα πλεονάσματα του νέου Υπερταμείου, παρά το γεγονός ότι, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, είναι ξεκάθαρες δύο πρόσφατες εγκύκλιοι του υπουργείου.

Στη μηνυτήρια αναφορά του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει χώρα η επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους συντάξεων θανόντων». Για τον λόγο αυτόν, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά από τη Δικαιοσύνη να διερευνηθεί «η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τα αρμόδια όργανα για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων».

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος εκτίμησε ότι το σύνολο των παράνομων παρακρατήσεων για τους δικαιούχους συντάξεων θανάτου κυμαίνεται από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 90.000 άτομα (για το καθένα τα οφειλόμενα είναι περίπου από 50 έως 700 ευρώ).

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ