Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το πάρκο των Ελλήνων της Ουκρανίας!

❱❱ Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα εγκαινίασε στην Οδησσό το έργο, παρουσία του υπ. Εξωτερικών της χώρας και του δημάρχου της πόληςAπό τη
Βίβιαν Μπενέκου

Η Ελλάδα ζωντάνεψε χθες στην Οδησσό και, μάλιστα, τη μέρα που η πόλη γιόρταζε την ίδρυσή της. Ηταν τα εγκαίνια του ελληνικού πάρκου της Οδησσού από τον δημιουργό του, τον επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα. 

koymoytsakos 0

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα και ιδρυτής της κατασκευαστικής Ηφαιστος, που δραστηριοποιείται στην Οδησσό, έκανε πραγματικότητα το όνειρό του, δηλαδή τη δημιουργία του ελληνικού πάρκου πλάι στις περίφημες Σκάλες Ποτέμκιν.
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του δημάρχου της πόλης Γενάντι Τρουχάνοφ και του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Παβλό Κλίμκιν, ενώ είχε προηγηθεί παρασημοφόρηση του Ελληνα επιχειρηματία για την προσφορά του στην πόλη της Οδησσού.

«Να ευχαριστήσω τον Θεό που πριν από 21 χρόνια με έστειλε εδώ. Αν δεν υπήρχε η Οδησσός, δεν ξέρω πότε θα ελευθερωνόμασταν» δήλωσε συγκινημένος ο Παντελής Μπούμπουρας εγκαινιάζοντας το πάρκο. «Το 2016 δημιούργησα την κοινωφελή οργάνωση «Ιδρυμα Μπούμπουρα» κυρίως για να αναπλάσω ιστορικά σημεία της Οδησσού. Ενα από αυτά, λοιπόν, το ελληνικό πάρκο δίπλα στην περίφημη Σκάλα του Ποτέμκιν, είναι γεγονός κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Είμαι περήφανος γιατί ο γιος μου, ο Βασίλης, ήταν αυτός που τελικά υλοποίησε αυτό το έργο. Στα τέλη Μαρτίου, μάλιστα, θα είναι έτοιμο και το υπόλοιπο κομμάτι του και τότε θα ρωτήσω τον δήμαρχο για το πού θα φτιάξουμε το επόμενο» είπε στην «Espresso» .

Συγκίνηση

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο Αλέξανδρος Μπουντούρης με Ελληνες της παροικίας της Οδησσού παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων με πολλή συγκίνηση, καθώς η Οδησσός και το ελληνικό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

vasilis mpoumpouras img 8498

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Οδησσό χωρίς τους Ελληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Τώρα, που γεννήθηκε εδώ ο εγγονός σας, έχετε πια πιο γερές ρίζες στην Οδησσό» είπε απευθυνόμενος στον Παντελή Μπούμπουρα ο δήμαρχος της ιστορικής και πανέμορφης πόλης παραδίδοντάς του το βραβείο του μεγάλου Ελληνα Μαρασλή, δημάρχου επί 16 χρόνια στην Οδησσό. Ο ελληνικός ύμνος ακούστηκε στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, από όπου η Φιλική Εταιρεία άρχισε τον αγώνα για την Επανάσταση του 1821.

«Σήμερα, σε μια ιστορική και για την Ουκρανία και για την Ελλάδα πόλη, γιορτάζουμε την επέτειο ίδρυσής της αλλά και τη δημιουργία του πάρκου των Ελλήνων, κι όλα αυτά χάρη σε έναν Ελληνα που ήρθε, εργάστηκε και μεγαλούργησε εδώ, και μπορεί σήμερα να παραδίδει στην Ιστορία αυτό το μοναδικό πάρκο» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η «Espresso» περπάτησε στο πάρκο των Ελλήνων, όπως πολύ εύστοχα «βάφτισε» ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. αυτή την όαση ελληνικότητας και πρασίνου πλάι στις Σκάλες Ποτέμκιν.

Στο κέντρο του υπάρχει ένα πελώριο συντριβάνι που απεικονίζει τον Αδάμ και τη Εύα, ως δυο μορφές που μαζί στηρίζουν το δέντρο της ζωής, ενώ γύρω στέκονται τρία υπέροχα αντίγραφα της αρχαίας ελληνικής Κόρης, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Εσυρε πρώτη τον χορό

proti me mple i teligioridou img 6131

«Μηλίτσα μου, μηλίτσα μου, για μίλα μου κουκλίτσα μου / Τι σου ‘κανα εγώ, τι μου ‘κανες και εσύ και αγαπιόμαστε πολύ». Πρώτη έσυρε τον χορό η υφυπουργός Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου στη γιορτή που διοργάνωσε χθες ο γυναικείος σύλλογος του χωριού στη Μηλίτσα της Καστοριάς. Η υφυπουργός, που έδειξε τις δεινές χορευτικές της ικανότητες στη Μηλίτσα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε γύρισε κι άλλα χωριά του νομού της, που αυτή την περίοδο γιορτάζουν -τι άλλο;- τα μήλα που παράγουν.

Συναυλία μνήμης στον Χορτιάτη

anastasiadis theodoridou garganourakis img 6132

Σόνια Θεοδωρίδου και Χαράλαμπος Γαργανουράκης ξεσήκωσαν τον Χορτιάτη σε μια συναυλία μοναδική, την οποία φυσικά παρακολούθησε ο φίλος τους, βουλευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.
Φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944 και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τα 149 θύματα του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, που έκλεισαν με συναυλία. Ηταν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με τη συμμετοχή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη και της Σόνιας Θεοδωρίδου.

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...