Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Εσκασε «βόμβα» για τα «θαλασσοδάνεια»

❱❱ Καλούνται ως ύποπτοι στελέχη τραπεζών και υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτωνΗ «βόμβα» έσκασε και η εισαγγελική έρευνα για τα «θαλασσοδάνεια» των πολιτικών κομμάτων φέρνει στελέχη δύο τραπεζών αλλά και τους υπευθύνους οικονομικών των κομμάτων, που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, ένα βήμα πριν βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις εξελίξεις με την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ήταν η πρώτη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και κατάφερε να κερδίσει αγωγή κατά τη Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, να διασφαλίσει τα οφειλόμενα.

Η… πολύπαθη έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τα εκατομμύρια που έλαβαν οι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως το ΚΚΕ από την Εθνική Τράπεζα και την πρώην Αγροτική, με μοναδικές εγγυήσεις τη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνει τον πρώτο κύκλο της, καλώντας με την ιδιότητα του υπόπτου 50 τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το κακούργημα της απιστίας. Τη σκυτάλη θα πάρουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δέκα εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά και εμφανίζονται να έπαιξαν ρόλο στις δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν μέχρι το 2012.

Οι υπεύθυνοι οικονομικών καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Η ώρα του καταλογισμού των ποινικών ευθυνών για τα περίφημα δάνεια των κομμάτων, όπως όλα δείχνουν, έφτασε με τους βασικούς πρωταγωνιστές να πρέπει να αποσαφηνίσουν πως ο καθένας από την πλευρά του κατάφερε να πετύχει το… ακατόρθωτο ώστε να εκταμιευτούν δάνεια στα κόμματα με μοναδικές εγγυήσεις τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν βάσει των ποσοστών τους σε… μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις!

Πρόκειται για μια τακτική που φέρεται ότι χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές «παγκοσμίως μοναδική», αφού το εχέγγυο «δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο» και «αναμένεται να υπάρξει στον μέλλοντα». Ενδεικτικό του μεγέθους του σκανδάλου είναι το γεγονός πως η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ότι το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 418.000.000 ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να οφείλουν στην τράπεζα 131.000.000 και 108.000.000, αντίστοιχα. Η εισαγγελική έρευνα για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων πέρασε από 40 κύματα, αφού ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια για να καταλήξει σε ποινικές ευθύνες πριν από τέσσερα με ένα πόρισμα το οποίο θάφτηκε, αφού η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μετά την ψήφιση νόμου στον οποίο δόθηκε η ερμηνεία ότι απαλλάσσεται κάθε εμπλεκόμενος. Ωστόσο, πέρυσι μετά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, τα δάνεια των κομμάτων μπήκαν και πάλι στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...