Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Θανάσης Δαβάκης: Σημαιοφόροι πρέπει να γίνονται πάντα οι άριστοι μαθητές

❱❱ Ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης μιλά για τον ήρωα απόγονό του στο Επος του 1940
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Είναι απόγονος ήρωα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, του θρυλικού διοικητή του αποσπάσματος που πολέμησε στην Πίνδο, συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη.

Κατάγεται, όπως κι ο συνταγματάρχης Πεζικού, από τα Κεχριάνικα, ένα μικρό χωριό κοντά στον Γερολιμένα της Μάνης. Μιλάμε για τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Θανάση Δαβάκη. Ο Θανάσης, που είναι υπέρμαχος των παρελάσεων στις εθνικές επετείους, πιστεύει ότι όχι οι τυχαίοι, αλλά οι άριστοι πρέπει να κρατούν την ελληνική σημαία. Τέτοιες μέρες οι ιστορικές – οικογενειακές μνήμες ξυπνούν, καθώς η 11χρονη κόρη του Μαρία παρευλάνει με το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.

Ο βουλευτής Λακωνίας, αν και είναι υπέρμαχος του «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», όταν νιώθει ότι αδικείται στη Βουλή ή ότι διαστρεβλώνεται ο λόγος του, αντιλέγει μιλώντας άπταιστα «γαλλικά»! Ανεξαρτήτως αυτών όμως, ο Θανάσης Δαβάκης είναι Μανιάτης με τα όλα του.

Ωρες ώρες, απορεί κι ο ίδιος πώς με τόσες υποχρεώσεις πρόλαβε και παντρεύτηκε… Κι ενώ όντως παντρεύτηκε την Αννα του σχετικά μεγάλος, δηλώνει με παρρησία ότι το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι ότι τη ρωτάει πάντα, αλλά τελικά κάνει του κεφαλιού του.

Είναι 28η Οκτωβρίου και το επίθετό σας είναι Δαβάκης. Ποια ιστορία κλείνει μέσα του;

Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης αποτελεί μία εμβληματική ιστορική προσωπικότητα, η διαδρομή του οποίου με εμπνέει και είναι τιμή μου να είμαι και εγώ ένας απόγονός του. Η δράση του Αποσπάσματος Πίνδου σηματοδότησε την αρχή της νίκης μας κατά των Ιταλών και είναι η απαρχή του Επους του 1940-41. Ο Δαβάκης, ωστόσο, είχε σημαντική πορεία στο Στράτευμα και πριν από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την οποία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει διαβάζοντας τα «προφητικά» βιβλία του.

Μικρός πηγαίνατε σε παρελάσεις; Βοηθούν στην τόνωση του εθνικού φρονήματος στα παιδιά;

Πήγαινα και πηγαίνω στις παρελάσεις και θεωρώ πως είναι ουσιαστικό συστατικό των δύο μεγάλων εθνικών μας επετείων.

Τη σημαία πρέπει να τη σηκώνουν οι αλλοδαποί μαθητές; Να την κρατούν οι καλύτεροι μαθητές ή όλοι με κλήρωση, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σημαιοφόροι πρέπει να γίνονται πάντα οι άριστοι μαθητές.

Ως υφυπουργός και μετέπειτα τομεάρχης Αμυνας, τι λέτε για τα τελευταία συμβάντα με Κοτζιά, Καμμένο, Σκοπιανό; 

Υπήρξα τομεάρχης Αμυνας αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και ως πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έχω να πω ότι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου αποτελεί υπόδειγμα στρατηγικής «μυωπίας». Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση κινήθηκε πρώτη, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ετσι βρεθήκαμε στο σημείο να έχουμε υπογράψει μία συμφωνία που αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας, μία άνευ προηγουμένου υποχώρηση, και να αγωνιούμε ταυτόχρονα για το δημοψήφισμα και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης της γειτονικής χώρας, ωσάν να είμαστε εμείς που έχουμε να κερδίσουμε από την είσοδό της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για όλα αυτά φέρει ο κ. Καμμένος, γιατί είναι πλέον σαφές ότι η τελευταία ευκαιρία που είχε να εμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η πρόταση δυσπιστίας που η Ν.Δ. κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης. Και σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή επέλεξε να συνταχθεί με τη Ριζοσπαστική Αριστερά, να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία και να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Και όλο αυτό με αντάλλαγμα την παραμονή του για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία και στη θέση του υπουργού Αμυνας.

Τι έχει η Μάνη και δημιουργεί χαρακτήρες του τύπου «Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»;

Θεωρώ πως εμείς οι Λάκωνες κρατάμε από το παρελθόν αρχές και αξίες που αντέχουν στον χρόνο, ενώ η Ιστορία έχει αποδείξει ότι είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε για να πραγματοποιήσει η πατρίδα τα μεγάλα, τολμηρά και ασφαλή άλματα που χρειάζεται για να διεκδικήσει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η σημαία της Επανάστασης υψώθηκε στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821. Ούτε είναι τυχαίο ότι στον κατάλογο των Μακεδονομάχων τα ονόματα των Λακώνων συμπατριωτών μου καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος.

img 9952

Εάν αύριο αναλαμβάνατε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ποιο θα ήταν το πρώτο μέλημά σας;

Οι προτεραιότητες είναι, θεωρώ, τέσσερις: Καταρχάς, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των στελεχών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία εις βάθος αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Καθώς επίσης πρέπει να καθοριστούν σαφείς προτεραιότητες στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τέλος, πρέπει να φροντίσουμε για την αναδιάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της εξωστρέφειάς της.

Τι καλό ή τι άσχημο έχετε ζήσει στη διάρκεια της πολιτικής διαδρομής σας;

Και τα καλά και τα άσχημα είναι συνυφασμένα με την πολιτική, όπως και τη ζωή. Τα καλά μάς δίνουν δύναμη να προχωράμε και τα άσχημα μάς κάνουν πιο έμπειρους και πιο διορατικούς.

Υπάρχουν ενοχλητικοί ψηφοφόροι ή άνθρωποι που πολύ εύκολα βάζουν ταμπέλες σε πολιτικούς καταπώς βολεύει;

Οχι. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών, των παιδιών τους και γενικότερα των δικών τους ανθρώπων. Οι πολιτικοί οφείλουμε να τους εκπροσωπούμε και να τους καθοδηγούμε, όχι να δημαγωγούμε και να εκμεταλλευόμαστε τη δίκαιη οργή και την απογοήτευσή τους για τα λάθη του παρελθόντος, σπέρνοντας διχόνοια και φρούδες ελπίδες, με σκοπό να καταλάβουμε και να διατηρήσουμε την εξουσία.

Στη Βουλή, όταν υπάρξει ανάγκη, τα λέτε «τα γαλλικά σας». Τι σας βγάζει έξω από τα ρούχα σας εκεί;

Τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη πρωτίστως των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα συγκροτούν την κυβέρνηση, η πολιτική ζωή του τόπου κυριαρχείται από προσωπικές επιθέσεις, δημαγωγία και κυνική εκμετάλλευση των συναισθημάτων δίκαιης οργής και απογοήτευσης που κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα. Σε όλη την πολιτική διαδρομή μου έχω προσπαθήσει να αποφύγω τις εντάσεις και νομίζω ότι αυτό έχει καταγραφεί. Μερικές φορές, όμως, μέσα σε αυτό το κακό κλίμα που σας περιέγραψα, πρέπει και εσύ να απαντήσεις όπως ταιριάζει στις αβάσιμες κατηγορίες, τις διαστρεβλώσεις, τις δημαγωγικές κορόνες ή τις προσωπικές επιθέσεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μου προσάψει ότι έχω προσβάλει κάποιον συνάδελφο ή ότι έχω ξεπεράσει τα όρια.

Από τους συναδέλφους σας βουλευτές ή υπουργούς υπάρχει κάποιος που ίσως ξεχωρίζετε ή θαυμάζετε;

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν. Δ. έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια και υπό πολιτικά εξαιρετικά ζόρικες συνθήκες να λάβουν -και έχουν λάβει- δύσκολες και υπεύθυνες αποφάσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και του μέλλοντος της χώρας, αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Εχω αμέριστο σεβασμό για όλους τους συναδέλφους μου στη Ν.Δ. που μετείχαν σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τα χρόνια της κρίσης. Επίσης, πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το όραμα, τις πρακτικές λύσεις και τη διαχειριστική επάρκεια που ο τόπος χρειάζεται για να εξέλθει από την αναπτυξιακή δυστοκία και να αρχίσει την πορεία προς ένα επίπεδο ευημερίας, κύρους και ασφάλειας που να είναι αντάξιο της χώρας μας και του λαού μας.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΓΑΜΟΣ» ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οταν κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα περί πολιτικής, ο Θανάσης Δαβάκης μιλά με ζεστασιά για τη σύζυγό του και για την κόρη του Μαρία.

Ερωτας και γάμος. Ωραία εμπειρία; Αν δεν κάνω λάθος, παντρευτήκατε σχετικά μεγάλος.

Απορώ και εγώ πώς τα κατάφερα με τόσες υποχρεώσεις.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας, έτσι όπως το περιγράφει η σύζυγός σας η Αννα;

Οτι τη ρωτάω πάντα, αλλά τελικά κάνω του κεφαλιού μου…

img 9951

Τι μπαμπάς είστε; Η μικρή θα παρελάσει;

Σε σύγκριση με τον δικό μου πατέρα έχω πολύ δρόμο ακόμη για την κόρη μου τη Μαρία. Πάντως στην περίπτωσή μου το «χαζομπαμπάς» είναι λίγο. Η κόρη μου συμμετέχει πάντα στην παρέλαση του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης.

Πώς ευχαριστιέστε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι να ασχολούμαι με τη γη και το διάβασμα.

Τι ξεχωριστό έχει η Λακωνία που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσει ο επισκέπτης της;

Διαθέτει εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις φάσεις της ελληνικής Ιστορίας. Παράλληλα συνδυάζει την απέραντη ομορφιά των ορεινών της όγκων και των φυσικών της τοπίων και μνημείων, που προσφέρουν ευκαιρίες για πεζοπορία, περιήγηση και κολύμπι στα καταγάλανα νερά της. Τα δε προϊόντα της αποτελούν μοναδικής διατροφικής αξίας στοιχεία, τα οποία, αν τα δοκιμάσει ο επισκέπτης, θα διατηρήσει μόνιμη σχέση μαζί τους. Η Λακωνία είναι ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός, που μπορεί να καλύψει πλάνα πολυήμερων διακοπών αλλά και αποδράσεων του Σαββατοκύριακου.

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...