ΣΤΗ… ΣΕΝΤΡΑ: Η Μυρσίνη Ζορμπά

❱❱ Μετά το Ελληνικό, το «φάντασμα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έβαλε στο στόχαστρό του τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά, ύψους…… 600.000.000 ευρώ, στην οποία ανάβει «κόκκινο», κηρύσσοντας ως αρχαιολογικό χώρο τη… μισή έκταση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας!

Ο αρχαιολογικός χώρος ορίζεται βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του κονώνειου τείχους (και σε σημεία όπου δεν είναι ορατό) και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το κονώνειο τείχος και νότια από τη θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έως το Μικρολίμανο.

Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα και η Ηετιώνεια Πύλη. Σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη. Δηλαδή, σχεδόν όλος ο Πειραιάς!

Το ΚΑΣ δεν έδωσε συγκατάθεση για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, ενώ άσκησε βέτο για το ύψος και τον όγκο του πεντάστερου ξενοδοχείου που υπολογίζεται να χτιστεί εκεί και επιμένει στο μεγαλόπνοο σχέδιο της μετατροπής του Silo σε μουσείο, ζητώντας από τους επενδυτές να αναλάβουν το κόστος.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά τονίζουν πως η «προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας»!

Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ