Θάνος Βούρδας: Έχουμε έναν πληγωμένο γίγαντα, θύμα του μεγαλοϊδεατισμού του

Κλείστε πόρτες, συνεννοηθείτε και πράξτε συλλογικά και συντονισμένα μακριά από διαρροές και παπαγαλάκια. Η χώρα πραγματικά βρίσκετε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευθύνες και καταγγελίες, ούτε για ζητωκραυγές και επιδοκιμασίες.

Είναι ώρα για σύνεση, συγκροτημένη άσκηση πολιτικής και πράξης και δημιουργίας περιβάλλοντος συντονισμένης λειτουργίας των πάντων….
Δεν έχουμε πόλεμο. Έχουμε έναν πληγωμένο γίγαντα, θύμα του μεγαλοϊδεατισμού του, που χρησιμοποιεί βασανισμένους ανθρώπους σαν όπλο για εκβιασμό. Ορθώς και φυλάμε τα σύνορά μας. Όχι όμως από εχθρό. Από τη μαζική παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων ασύντακτα και χωρίς προοπτική να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς αυτό επιθυμούν. Όμως για πόσο θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Και εάν στα χερσαία τμήματα είναι πιο εύκολο, στα νησιά;

Η οργανωμένη πολιτεία προφανώς και πρέπει να διαφυλάττει τα σύνορα αλλά και το διεθνές δίκαιο που είναι η διαφορά μας από την Τουρκία και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα. Το ατύχημα ποτέ δεν είναι αδύνατο σε τεταμένες καταστάσεις και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Και βέβαια ανάμεσα στην πατριδεμπορία που δημιουργεί παροξυσμούς και στην υποτιθέμενη απόλυτη ελευθερία που δημιουργεί ασυδοσία , πρέπει να επικρατήσει η λογική.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν υπεύθυνα και να συν διαμορφώσουν Εθνική Στρατηγική με ορίζοντα μεγαλύτερο από την επόμενη εβδομάδα καθώς το «παιχνίδι» δεν αφορά τον Έβρο ή τα 3 πολύπαθα Νησιά μας.

Είναι μάλλον η ώρα να κλείσουν τις πόρτες ενός γραφείου, να μπουν μέσα οι πολιτικοί αρχηγοί με ανθρώπους τους που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα επί της ουσίας και να βγουν με συλλογικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα υλοποιήσουν και ίσως κάποιες από αυτές χωρίς να μας τις δημοσιοποιήσουν ή να μας τις διαρρεύσουν καθώς προφανώς υπάρχουν και ευαίσθητα δεδομένα.
Και εάν χρειαστεί ας ανατρέψουν και υφιστάμενες πλειοψηφίες και μειοψηφίες προκειμένου να απομονωθούν κάθε μορφής ακραίοι.

Μπροστά μας είναι ζητήματα που μπορούν να θίξουν ευαίσθητα Εθνικά Θέματα.
Οι λάτρεις του push back πρέπει να γνωρίζουν ότι άμα δεν πάμε για διάσωση κάποιος άλλος θα κατοχυρώσει ρόλο σε δικά μας ύδατα. Οι λάτρεις του σύνορο-πολέμου καλό είναι να γνωρίζουν πως δεν επιθυμούμε ζώνες προσφύγων στα σύνορα . Οι επιδιώξεις για συνεκμετάλλλευση δεν είναι απλά ένα οικονομικό παζάρι αλλά έχουν και σοβαρές παραμέτρους πιθανής απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι υπερασπιστές κλειστών ή ανοιχτών γκέτο πρέπει να γνωρίζουν ότι πουθενά δεν απέδωσαν λογικές εγκλωβισμού και εκρηκτικών κοινοτήτων που μπορεί να «αρπάξουν» φωτιά εύκολα από εθνοτικούς ή θρησκευτικούς παροξυσμούς.
Άρα και την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να πιέσουμε συστηματικά και συντονισμένα για πολιτικές μείωσης μεταναστευτικών ροών και δημιουργίας κέντρων προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων κοντά στις χώρες προέλευσης.
Άρα και πολιτικές ενσωμάτωσης και διασποράς πρέπει να αναπτύξουμε εσωτερικά.
Άρα και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μερίδιο φιλοξενίας.
Άρα και συντονισμένες ενέργειες προάσπισης των Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πρέπει να γίνουν στα θέματα που είναι μπροστά μας.
Άρα και πολιτικές πολύπλευρης πίεσης στη γείτονα χρειάζονται.
Άρα μικροπολιτικοί τακτικισμοί, επικοινωνιακά τεχνάσματα εσωτερικής πρόσκαιρης κατανάλωσης , κραυγές και κοκορομαχίες εσωτερικά , μόνο καλό δεν κάνουν.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, εάν δεν μπορούν τα κόμματά τους συλλογικά, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεννοηθούν. Όσοι θέλουν και όσοι μπορούν.
Για να έχουν βάση οι όποιες κινήσεις πίεσης διεθνώς και να έχουν βάθος χρόνου τα αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι ζούμε μόνο μία απλή παράμετρο ενός συνεχιζόμενου «παιχνιδιού» που όντως αυτή τη φορά πιέζει πάρα πολύ τη χώρα μας. Όμως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μην είναι η επόμενη πίεση ακόμη πιο δυσάρεστη ή και επώδυνη.

Θάνος Βούρδας
πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ