Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Το… χρίσμα στην Ντενίση θα έδινε η Γερονικολού, αν παντρευόταν τον Τσιμιτσέλη

«Η Μιμή είναι πολύ φίλη μας, κάνουμε και παρέα,...

Χρήστος Σπίρτζης: «Nαι» σε Φώφη και Παπανδρέου

«Ναι» στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου λέει ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην υπουργός, που δεν μασάει τα λόγια του, μιλώντας για τις συνεργασίες του κόμματός του με την ευρύτερη Κεντροαριστερά, ξεκαθαρίζει ότι θα συμβάλει όσο μπορεί περισσότερο για να επιτευχθούν αυτές.

Στη συζήτηση, δε, που έχει ξεκινήσει για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλαγεί από τις δεκάδες συνιστώσες του, υποστηρίζει ότι «το κακό» δεν το κάνει η πληθώρα των ομάδων, αλλά ότι οι διαφοροποιήσεις τους διατυπώνονται δημόσια και όχι στα αρμόδια κομματικά όργανα.
«Νομίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να περιοριστούν» λέει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «εθιστεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης με φτηνά επικοινωνιακά περιτυλίγματα».

Στο παλιό του γραφείο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο πρώην υπουργός είχε παρέα ένα «θηριώδες καναρίνι», δώρο ενός φίλου του.

Τώρα, το καναρινάκι του κελαηδάει στο σπίτι, μαζί με τα δύο παιδιά του, τον 16χρονο Παναγιώτη και τη 13χρονη Κάλλια, που ζητούν επίμονα να ανοίξουν τα σχολεία τους! Αγαπημένο σίριαλ του Χρήστου Σπίρτζη στην τηλεόραση είναι οι ειδήσεις, ενώ, όταν σκέφτεται τι του λείπει περισσότερο, πρώτη τού έρχεται στον νου η παλιά επαγγελματική του ιδιότητα, με τα εργοτάξια, τους εργάτες, τους μηχανικούς και τη «ζωή στο γιαπί».

Τι φταίει και, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμη δυνατό βηματισμό;

Φαίνεται ότι δεν έχει βρει βηματισμό, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν μπορούμε να βρεθούμε κοντά στους πολίτες λόγω των μέτρων της υγειονομικής κρίσης.

Δεν αναδεικνύονται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ οι θέσεις, οι προτάσεις και η κριτική μας.
Δουλεύουμε, παρά τις δυσκολίες, για την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεών μας για τη διεύρυνση, τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας φορέα σε έναν πολιτικό φορέα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Που θα συμμετέχει κάθε μέλος μας στη διαμόρφωση των θέσεών μας, χωρίς να αντιμετωπίζεται ως εκλογικός μηχανισμός ή ως παλαιοκομματικού τύπου κόμμα διεκπεραίωσης ρουσφετιών.

Πρέπει και οφείλουμε να βελτιώσουμε ή και να επιταχύνουμε αρκετές δράσεις, όπως τα μέσα που θα ενημερώνεται κάθε πολίτης για τις δράσεις και τις θέσεις μας, αλλά δεν είναι εύκολο με τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν από την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι σκόρπιος σε πολλές περίεργες υποομάδες. Καθένας είναι και μια συνιστώσα («Ρενέ», «Ομπρέλα» κ.λπ.). Το ερώτημα είναι πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα κι αν αυτή η εικόνα με τις δεκάδες ομαδούλες μπορεί να συνεχιστεί ως έχει.

Μπορείτε να μου δείξετε ένα κόμμα που δεν εμπεριέχει διαφορετικές απόψεις και πολιτικές κατευθύνσεις;

Οι πολλές διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις μέσα σε έναν πολιτικό φορέα είναι υγιές φαινόμενο. Εμπλουτίζει κάθε κόμμα, κάθε συλλογικό και μαζικό φορέα με μεγάλο εύρος πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων. Η διάθεση σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και οι δημοκρατικές διαδικασίες οδηγούν σε αποφάσεις και θέσεις πληρέστερες.

Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα είναι ο διάλογος και η συζήτηση αυτών των διαφορετικών απόψεων να γίνονται διά του Τύπου και όχι εντός των θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασιών, ειδικά όταν διατυπώνονται δημόσιες διαφοροποιήσεις σε θέματα που έχουν ληφθεί αποφάσεις. Νομίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να περιοριστούν.

Έχετε πει: «Οφείλουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός φορέα που θα εμπεριέχει την κοινωνία». Αυτό σημαίνει ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά από ό,τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία, όπως ισχυρίζονται πολλοί;

Όχι βέβαια. Σημαίνει ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με τις κύριες πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις μας, πρέπει να ενταχθούν, να εκφραστούν, να συμμετέχουν εντός του πολιτικού μας φορέα. Επιδιώκουμε να έχουμε ένα κόμμα που δεν θα αφουγκράζεται την κοινωνία, ούτε θα την κατανοεί, γιατί θα την εμπεριέχει.

Γιατί είναι στοχοποίηση της νεολαίας η απαγόρευση συλλαλητηρίων σε εποχή κορονοϊού και όταν υπάρχει lockdown; Δεν πρέπει όλοι να υπακούν στους νόμους;

Πρέπει να υπακούν στο Σύνταγμα, όπως όλοι, και να το διαφυλάσσουν όταν κάποιοι δεν το τηρούν. Μπορείτε να δείτε ότι όλοι οι νόμοι και οι κανονιστικές διατάξεις της Ν.Δ. για περιορισμό των συναθροίσεων αναφέρονται σε «συναθροίσεις / δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις», εξαιρώντας ρητά τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» του άρθρου 11 του Συντάγματος. Η ίδια η κυβέρνηση καταπατά τους νόμους της με την απαγόρευση στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην ημέρα μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και εκ νέου τώρα, με τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.
Αν ο κ. Γεραπετρίτης τούς εξέταζε ως καθηγητής, θα τους έκοβε μετ’ επαίνων. Ως υπουργός μάλλον ανέχεται τις αποφάσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας, αφού δεν τολμά να βγάλει η ίδια η κυβέρνηση τέτοια αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εθιστεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης με φτηνά επικοινωνιακά περιτυλίγματα.

Η συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά ή τον Γιώργο Παπανδρέου θα σας έβρισκε σύμφωνο;

Είναι καθήκον κάθε προοδευτικού πολίτη να συμβάλει στη συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν η καταστροφική πολιτική για τη χώρα και η βαρβαρότητα για την ελληνική κοινωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να συμβάλει στη συνεργασία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος δημοκρατίας και της καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και των ανθρώπων της προοδευτικής παράταξης, σε όλο της το εύρος. Επομένως, όχι μόνο με βρίσκει σύμφωνο, αλλά θα συμβάλω όσο μπορώ περισσότερο.

Πιστεύετε ότι θα πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης;

Θα ήθελε, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει. Ψάχνει να βρει «παράθυρο», αλλά τα έχει κλείσει ο ίδιος με τις λαθεμένες επιλογές του στην υγειονομική κρίση, στην οικονομική περιπέτεια που μας ξαναέβαλε και στα μεγάλα λάθη στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

Ποιος είναι ο καλύτερος και ο χειρότερος υπουργός της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη σας;

Ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Και ο χειρότερος όποιος υλοποιεί τις επιλογές του επιτελικού κράτους.

Έχετε φοβηθεί σε προσωπικό επίπεδο τον κορονοϊό; Εμβόλιο θα κάνετε;

Προφανώς θα κάνω εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά μου και όταν έρθουν τα εμβόλια. Έχω φοβηθεί για τους γονείς μου, για φιλικά και στενά μου πρόσωπα με νοσήματα, για τους συμπολίτες μας που «φεύγουν» χωρίς να έχουν την περίθαλψη που θα έπρεπε.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...