Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στο ζεύγος Παπαντωνίου

Δεν άλλαξε η πρωτόδικη ποινή για τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, που δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο για την ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχαν υποβάλει για το έτος 2010. Το δικαστήριο επέβαλε στο ζευγάρι (δεν παρέστη στη δίκη) ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Συνολικά το ζεύγος Παπαντωνίου θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να διατηρήσει την ελευθερία του, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του και συγκεκριμένα της επικαρπίας του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο του. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του καταδικάστηκαν επειδή δεν συμπεριέλαβαν στη δήλωση «πόθεν έσχες» την κατάθεση του 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή κατάστασή τους και υπογράμμισαν ότι πίστευαν πως δεν είχαν νομική υποχρέωση να τα δηλώσουν στο «πόθεν έσχες», αφού επρόκειτο για καταπίστευμα και δεν είχαν πλέον την κυριότητα των χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ Στυλιανός Παπαδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 έως το 2010, που αφορούν την επίμαχη κατάθεση, αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ