Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός για χιλιάδες φορολογουμένους που περίμεναν να πάρουν «δώρο» από την Εφορία

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός για χιλιάδες φορολογουμένους που περίμεναν να πάρουν «δώρο» από την Εφορία

Φρένο στις επιστροφές φόρου βάζει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2017, βρίσκοντας 569.602 φορολογουμένους να περιμένουν την πληρωμή του πιστωτικού σημειώματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123.500.000 ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους. Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όμως έχει βγάλει πιστωτικό σημείωμα για 955.634 φορολογουμένους, με το συνολικό προς επιστροφή ποσό στα 364.336.000 ευρώ.

Εξι στους 10 φορολογουμένους με πιστωτικό σημείωμα δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 240.800.000 ευρώ, την οποία δικαιούνται, και η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών. Η νέα οφειλή, όταν βεβαιωθεί (έως 31 Αυγούστου), θα συμψηφιστεί με τις επιστροφές φόρου. Αυτό σημαίνει ακύρωση της δυνατότητας εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αφού συμψηφισμός γίνεται στο σύνολο του ποσού του ΕΝΦΙΑ.

Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της η ΑΑΔΕ προχώρησε σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Ετσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι επιστροφής φόρου έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, από Σεπτέμβριο μπορούν πάλι να ελπίζουν σε πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού τους με τον φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η Εφορία.

Τελευταία στιγμή

Προτεραιότητα στις επιστροφές φόρου είχαν όσοι έσπευσαν νωρίς να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Οσοι άφησαν τη δήλωση για την τελευταία στιγμή ήταν δεδομένο ότι δεν θα προλάβαιναν να πάρουν την επιστροφή φόρου. Η πρακτική των συμψηφισμών δεν είναι καινούργια.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή φόρου εισοδήματος), η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Αν ο φορολογούμενος θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία, μπορεί να ζητήσει συμψηφισμό με δήλωσή του στη ΔΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Ο συμψηφισμός μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...