Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Ο Καραγκιόζης και ο Μεγάλος Ξεσηκωμός»: Παράσταση ανθρωπιάς στο Ηρώδειο

Ενας πολυμελής θίασος δημιουργεί μια αίσθηση γιορτής, με αφορμή τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας

«Ο Καραγκιόζης και ο Μεγάλος Ξεσηκωμός» του Ζαχαρία Ρόχα έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για καλό σκοπό.

Την οικονομική ενίσχυση του κοινωφελούς φιλανθρωπικού ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» και των ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών).

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, για πρώτη φορά οι τρεις παραπάνω σημαντικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μία ξεχωριστή βραδιά, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου στις 21.00, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Ο Ζαχαρίας Ρόχας γράφει και σκηνοθετεί, ειδικά για την περίσταση, ένα έργο που είναι βασισμένο στις αρχές του Θεάτρου-Ντοκουμέντο. Ο Καραγκιόζης, μία κλασική μορφή που συνοδεύει την παράδοσή μας, προσχωρεί στην Επανάσταση… Οχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά κυρίως από την αγωνία του για το μέλλον των παιδιών του. Η συνάντησή του με τους ήρωες της Εθνεγερσίας, αλλά και την ίδια την Ιστορία στην πιο κρίσιμη σελίδα της, θα είναι καθοριστική…

«Παρέλαση» ηρώων

2 1 1 600x400 1

Επειτα από πολύμηνη έρευνα, παρουσιάζονται επί σκηνής γνωστές και άγνωστες πτυχές, ντοκουμέντα και αναφορές με θέμα την Επανάσταση του 1821. Μπροστά από τα μάτια του θεατή παρελαύνουν όλοι οι ήρωες της Επανάστασης, παράλληλα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, ενώ εντός του κειμένου συνδέονται ο Εθνικός Υμνος, ο Ορκος των Φιλικών και δημοτικά τραγούδια, σκηνοθετημένα με μία νέα οπτική.

Το χιούμορ διαδέχεται η συλλογική μνήμη και η συγκίνηση, καθώς ένας πολυμελής θίασος μαζί με guest καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν αυτή την ιδέα, δημιουργώντας μία αίσθηση γιορτής. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που εμφανίζονται είναι οι Τάκης Βαμβακίδης, Γιώργος Καρκάς, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Ροντήρη και Αυγερινός Σουλόπουλος. Τραγουδούν ζωντανά η Νάντια Καραγιάννη με την ορχήστρα της και ο Δημήτρης Κανέλλος. Special guest η Alexandra Gravas και καραγκιοζοπαίχτης ο Γιάννης Νταγιάκος. Στην παραγωγή της εταιρίας Μαντάμ Σαρδάμ υπάρχει και πληθώρα guest εμφανίσεων, μεταξύ των οποίων και οι Μαρία Αλιφέρη, Γρηγόρης Βαλτινός, Απόστολος Γκλέτσος, Δέσποινα Μοίρου, Σπύρος Μπιμπίλας, Ζανό, Στράτος Τζώρτζογλου, Δέσποινα Τσολάκη και Χρήστος Φωτίδης.

«Στέλνουμε το μήνυμα ενότητας όλων των Ελλήνων ηθοποιών»

mpimpilas

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας να πρέπει να βρίσκεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ελλήνων ηθοποιών σε όλη τη χώρα, λόγω του θεσμικού του ρόλου, ωστόσο δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη θεατρική παράσταση των τελευταίων χρόνων που διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της μεγαλειώδους παράστασης σε συμπαραγωγή των ΣΕΗ, ΤΑΣΕΗ και του «Σπιτιού του Ηθοποιού», ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλά στην «Espresso» για την παράσταση. «Πέρα από όλες τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας ως σωματεία και οργανισμοί, με την παράσταση αυτή στέλνουμε το μήνυμα της ενότητας όλων των Ελλήνων ηθοποιών. Εχει έναν καθαρά ελληνικό τίτλο, “Ο καραγκιόζης και ο μεγάλος ξεσηκωμός”, που έγραψε ο Ζαχαρίας Ρόχας. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο, όπου η ιστορία του Καραγκιόζη περνάει μέσα από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης» λέει με περηφάνια ο πρόεδρος του ΣΕΗ. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αύριο, 1 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, με δεκάδες Ελληνες ηθοποιούς να λαμβάνουν μέρος. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΗ δήλωσε: «Εγώ θα κάνω το ιστορικό νούμερο της Αννας Καλουτά “Ευζωνάκι γοργό” και στην κατακλείδα του έργου μπαίνει εμβόλιμα ένα κείμενο της Ελενας Ακρίτα, που έχει σταχυολογήσει τα “μανιτάρια” που γράφουν τα μικρά παιδιά στις εθνικές επετείους. Και δύο από εμάς τους ηθοποιούς θα υποδυθούμε δύο μικρά παιδιά, όπως έκαναν η Ρένα Ντορ και ο Αλέκος Λειβαδίτης».

Για την υπερπαραγωγή χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 200 κοστούμια, τα οποία προέρχονται από τα βεστιάρια του ΣΕΗ και από το «Σπίτι του Ηθοποιού», ενώ το Λύκειο Ελληνίδων θα κλείσει την παράσταση με παραδοσιακούς χορούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...