Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Tour στην Αθήνα με το… magic bus

❱❱ Η «Εspresso» κάθισε στην ανοιχτή οροφή του κόκκινου λεωφορείου και ξεναγήθηκε μαζί με τουρίστες στα ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας Από τον
Μίλτο Σακελλάρη

Μία περιήγηση στα ιστορικά και εμβληματικά σημεία ολόκληρης της Αθήνας μόλις σε μιάμιση ώρα! Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μουσείο, Στύλοι του Ολυμπίου Διός, Βουλή, Καλλιμάρμαρο, Μοναστηράκι και Θησείο είναι μερικές από τις στάσεις των διώροφων τουριστικών λεωφορείων στα οποία έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν τις ομορφιές της και, όπως είναι λογικό, έχουν αφετηρία την πρωτεύουσα.

Είναι 12.45 το μεσημέρι και η «Espresso» επιβιβάστηκε για να καταγράψει τη διαδρομή και τις αντιδράσεις των επιβατών στο πασίγνωστο, σε όλους τους Αθηναίους, κόκκινο τουριστικό λεωφορείο της Athens Open Tour, που μόνο πέρυσι μετέφερε γύρω στα 150.000 άτομα.

f5

Παρότι ήταν η τελευταία μέρα του Αυγούστου και του καλοκαιριού, είχαν επιβιβαστεί αρκετοί τουρίστες. Πήραμε τα ακουστικά μας για να ακούσουμε την ξενάγηση, η οποία είναι διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, και καθίσαμε στο πίσω μέρος του διώροφου λεωφορείου με την ανοιχτή οροφή για να θαυμάσουμε την Αθήνα από ψηλά!

Από τη στάση δίπλα στην Ερμού βγήκαμε στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και περάσαμε από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, πριν από τη στάση στην Ακρόπολη. «Είναι φανταστικό αυτό που βλέπω» αναφώνησε μία τουρίστρια από τη Βρετανία, τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι επιβάτες τραβούσαν ασταμάτητα φωτογραφίες στη θέα ενός πρώτου δείγματος από το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Φανταστική εμπειρία

Επόμενη στάση επί της Αμαλίας ήταν η περιοχή της Πλάκας. Οι περισσότεροι τουρίστες δεν κατέβηκαν, καθώς ήθελαν να απολαύσουν το ηλιόλουστο μεσημέρι από ψηλά. «Είναι φανταστική εμπειρία. Ερχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εχω διαβάσει και έχω δει αρκετά πράγματα στο διαδίκτυο και προτού ξεκινήσω να περπατάω στην Αθήνα μαζί με τον σύζυγό μου θα ήθελα να κάνω αυτήν τη βόλτα για να πάρω μία πρώτη γενική γεύση» είπε στην «Espresso» η Νικόλ από την Αγγλία.

Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και στρίβουμε από τη λεωφόρο Συγγρού στην οδό Χατζηχρήστου. Επειτα από λίγα μέτρα φτάνουμε στην επόμενη στάση, στο Μουσείο Ακρόπολης, απέναντι από τον Ιερό Βράχο. «Είναι εντυπωσιακό το κτίριο» ακούγεται να λέει μία γυναίκα που κάθεται στις πίσω θέσεις. Στο λεωφορείο επιβιβάζεται μία οικογένεια Κινέζων, εξοπλισμένοι με σέλφι στικ και τις φωτογραφικές μηχανές τους που συνηθίζουν να έχουν πάντοτε μαζί τους σε όλα τα ταξίδια τους.

Ανηφορίζουμε τον δρόμο και το γνώριμο κόκκινο λεωφορείο σταματά στην επιβλητική Ακρόπολη. «Οσοι θέλουν να μεταβούν προς τον Πειραιά και τη Γλυφάδα ας επιβιβαστούν τώρα στο μπλε λεωφορείο» ακούγεται να λέει μία ξεναγός. Οι περισσότεροι τουρίστες κατεβαίνουν για να επισκεφθούν την Ακρόπολη, ενώ αρκετοί ανεβαίνουν για να επιστρέψουν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

f2 0

Επιστρέφοντας πίσω στη λεωφόρο Συγγρού περνάμε και πάλι μπροστά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και συνεχίζουμε έως το κτίριο του Κοινοβουλίου. Ενα πλήθος από τουρίστες στέκεται εκείνη την ώρα μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και βγάζει φωτογραφίες καθώς παρακολουθεί με δέος την εντυπωσιακή αλλαγή βάρδιας των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Οι τσολιάδες κινούνται με απόλυτη πειθαρχία από το πεζοδρόμιο για να επιστρέψουν στη βάση τους. Οι τουρίστες που βρίσκονται πάνω στο λεωφορείο κοιτούν αποσβολωμένοι τους υπερήφανους Εύζωνες να περπατούν με απόλυτο συγχρονισμό και όλοι να σταματούν στο διάβα τους.

f6

Μετά τις αμέτρητες φωτογραφίες το λεωφορείο κινείται προς την Ηρώδου Αττικού, με κατεύθυνση το Καλλιμάρμαρο. «Η Αθήνα είναι υπέροχη μέσα από αυτή την καταπληκτική διαδρομή. Είδα τους τσολιάδες και εντυπωσιάστηκα. Είχα δει φωτογραφίες τους από φίλους μου και μου είχαν κάνει θετική εντύπωση. Θα πάω να τους δω και πεζός από κοντά, όταν θα εξερευνούμε μαζί με την οικογένειά μου την Αθήνα» είπε στην «Espresso» ένας Ιάπωνας τουρίστας.

f3 1

Μόλις ξεπροβάλλει στη θέα μας το Παναθηναϊκό Στάδιο ο τουρίστας σταματά να μιλά και θαυμάζει την αρχιτεκτονική του από μακριά, δείχνοντάς το στον μικρό γιο του.

Τελική στάση

Από το Καλλιμάρμαρο περνάμε στον Εθνικό Κήπο και στο εντυπωσιακό Ζάππειο, το οποίο απέσπασε τα θετικά σχόλια των τουριστών που το κοιτούσαν με θαυμασμό. Οι περισσότεροι δεν κατεβαίνουν και συνεχίζουμε την πορεία μας.

Από την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, περνάμε στην Ομόνοια και στη συνέχεια στο Θησείο, με τις φωτογραφικές μηχανές να έχουν πάρει… φωτιά. Τελική στάση είναι η πλατεία Κοτζιά, όπου οι περισσότεροι κατεβαίνουν για να συνεχίσουν την εξερεύνηση της ιστορικής πόλης με τις σύγχρονες ξακουστές γωνιές. «Θα πάω στο Μοναστηράκι τώρα να φάω. Εχω ακούσει ότι έχει κεμπάπ εκεί και θα πάω μαζί με την κοπέλα μου. Η βόλτα ήταν υπέροχη. Είδαμε την Αθήνα σε λίγη ώρα και είδαμε μια γενική της εικόνα. Εχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας και μπορούμε να την περπατήσουμε για να θαυμάσουμε τις λεπτομέρειές της. Είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Ισως και του κόσμου» ανέφερε ένας Γάλλος τουρίστας στην «Espresso».

f4

Καθημερινά δρομολόγια

Είναι ενδιαφέρουσα ακόμη και για τους Ελληνες μια περιήγηση στην Αθήνα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ανέβει στο πασίγνωστο τουριστικό λεωφορείο και να απολαύσει την Αθήνα ένα ηλιόλουστο πρωινό ή απόγευμα μπορεί να επιβιβαστεί στην αφετηρία του στο Σύνταγμα. Εξω από το λεωφορείο υπάρχουν ειδικοί ελεγκτές, οι οποίοι κόβουν τα εισιτήρια. Τα λεωφορεία περνούν από τις στάσεις κάθε 15 λεπτά ή κάθε μισή ώρα, ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Τα καθημερινά δρομολόγια ξεκινούν από τον Απρίλιο και συνεχίζονται έως τον Νοέμβριο, από τις 08.00 έως τις 19.45. Για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο, υπάρχουν δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 17.30.

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...