Ψυχανάλυσέ το: Τετ α τετ με τις κρίσεις πανικού

Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες

❱❱ Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκεςΗ κρίση πανικού αφορά μία έντονη αντίδραση, η οποία αυξάνεται σταδιακά, απέναντι στο άγχος και κλιμακώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζονται συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Συνήθως, οι κρίσεις αυτές επαναλαμβάνονται. 

Επειτα από ένα επεισόδιο κρίσης, το άτομο αναπτύσσει έντονο άγχος και αγωνία ότι θα ξανασυμβεί. Πρόκειται για διαταραχή πανικού, η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές.

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας, που σχετίζεται με ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι έως το 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού, ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν και επιδρούν στον καθένα διαφορετικά. Ατομα που έχουν βιώσει και υποστεί στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να «υπομείνουν» την κρίση χωρίς να παρουσιάσουν εμφανή εξωτερικά συμπτώματα.
Σε αντίθεση, άτομα που βιώνουν την κρίση πρώτη φορά ενδέχεται να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή νευρικό κλονισμό.

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια κατάσταση απρόοπτη, ξαφνική και με πολύ έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο έως τρόμο, ανησυχία και αγωνία.
Μια κρίση πανικού, λοιπόν, έρχεται απροειδοποίητα, συχνότατα χωρίς κάποια φανερή αφορμή ή αιτία, αλλά είναι πολύ σφοδρή. Συνήθως κρατάει 5-10 λεπτά (από τις πρώτες ενδείξεις μέχρι την κορύφωση), αλλά κάποια συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν περισσότερο.

Εμφανίζονται και σωματικά συμπτώματα, όπως:

  • Ταχυπαλμία (μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ανεξέλεγκτα, «φτερουγίσματα»).
  • Πόνος στο στομάχι.
  • Ζαλάδα, ναυτία.
  • Δύσπνοια, αίσθηση πνιγμού.
  • Τρέμουλο ή μούδιασμα στα χέρια.
  • Εξάψεις ή ρίγη και εφίδρωση.
  • Παραισθήσεις ή παραμορφωμένη αντίληψη (έντονος φόβος ότι «φεύγει το μυαλό σας» και φοβάστε ότι παραλογίζεστε).
  • Τρόμος (η αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί, που δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ένα ισχυρό σοκ και φόβος ότι έχετε πάθει το χειρότερο, π.χ. εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο).
  • Φόβος ότι χάνετε τον έλεγχο.
  • Φόβος ότι πεθαίνετε.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των κρίσεων που έχετε και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας, ώστε να παραμένετε λειτουργικοί στην καθημερινότητα.
Οι δύο κύριοι τύποι θεραπείας και αντιμετώπισης για τη διαταραχή πανικού είναι η ψυχολογική θεραπεία (ψυχοθεραπεία) και η φαρμακευτική αγωγή – συχνά εφαρμόζονται και συνδυαστικά. Εάν έχετε συμπτώματα διαταραχής πανικού, μιλήστε σε άτομα εμπιστοσύνης σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Η διάγνωση της διαταραχής πανικού θα γίνει εφόσον αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού, που ακολουθούνται το επόμενο διάστημα (περίπου έναν μήνα) από συνεχές άγχος και ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων ξαφνικών κρίσεων. Αυτό λέγεται «άγχος αναμονής» και είναι από τα πολύ ενοχλητικά, επιβαρυντικά και χαρακτηριστικά συμπτώματα.

8+1 tips για αντιμετώπιση της διαταραχής

1 Αν νιώσετε ότι πλησιάζει η κρίση πανικού και ανασαίνετε γρήγορα, προσπαθήστε να πάρετε αργές αναπνοές με τη βοήθεια μιας σακούλας (η χαρτοσακούλα θα διατηρήσει το οξυγόνο σε φυσιολογικά επίπεδα) ή με ένα αρωματικό μαντίλι. Επίσης, κάντε αέρα στο πρόσωπό σας και ρίξτε άφθονο νερό, πάρτε βαθιές και σταθερές ανάσες. Βγάλτε από την ένδυσή σας οτιδήποτε σας πιέζει.

2
Φτιάξτε τον τρόπο ζωής σας. Η άσκηση είναι ένας σίγουρος τρόπος να «καταναλώνετε θετικά» την επιπλέον αδρεναλίνη που διαθέτετε. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον άστατο ύπνο, προσπαθήστε να τρώτε με πρόγραμμα και υγιεινά.

3
Μην προσπαθήσετε να παλέψετε και να νικήσετε την κρίση πανικού. Κάτι τέτοιο απλά θα αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αντίθετα, αποδεχτείτε ότι το αίσθημα πανικού θα έρθει και θα φύγει, επιτρέποντας στα συμπτώματα να παίξουν τον «μυστήριο» ρόλο τους στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Μπορείτε να κάνετε «πρόβες» υποδυόμενοι ότι όντως παθαίνετε κρίση πανικού για να εξασκηθείτε και να οικειοποιηθείτε το πρόβλημά σας, σε περίπτωση που συμβεί.

4
Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας. Εκμυστηρευτείτε στον σύντροφό σας, σε έναν φίλο σας, στην οικογένειά σας ή ακόμα και έναν ειδικό ό,τι σας απασχολεί και σας βασανίζει, βοηθώντας τον εαυτό σας να απαλλαγεί από τα αρνητικά διογκωμένα συναισθήματα.

5
Οταν συμβεί η κρίση πανικού, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε και να σκεφτείτε κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό σας. Ακούστε λίγη μουσική, μιλήστε στο τηλέφωνο με κάποιον που αγαπάτε ή ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί, καθίστε κάπου ήρεμα έχοντας καθαρό αέρα, περιμένοντας τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

6
Μάθετε μία τεχνική χαλάρωσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, η ύπνωση, ο διαλογισμός, το χαλαρωτικό μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής είναι δυνατόν να αποβούν πολύ βοηθητικές για τους ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

7
Να θυμάστε ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζετε είναι παροδικά, έντονα συναισθήματα, τα οποία δεν είναι πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία σας.

8
Μειώστε την έκθεσή σας σε αγχωτικές καταστάσεις. Να είστε προετοιμασμένοι να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να υποστηρίξετε τις επιλογές σας.

9
Γίνετε μέλος ενός ψυχοθεραπευτικού γκρουπ αυτοβοήθειας. Συμμετέχοντας σε μία ομάδα με άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού και συζητώντας στην ουσία γνωρίζετε και μοιράζεστε το πρόβλημα, έτσι σιγά σιγά απαλλάσσεστε από το άγχος και την απειλή του πανικού.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Big Brother spoiler: Ο παίκτης που θα γίνει αρχηγός της εβδομάδας – Η δοκιμασία που θα φέρει αναταράξεις στο σπίτι (video)

Σε μεγάλες αποκαλύψεις προχώρησε η εκπομπή «Ευτυχείτε» αφού σύμφωνα με τις...

Τούρκοι έπιασαν άγαλμα που μοιάζει με την «Κυρά της Καλύμνου»

Άφωνοι έμειναν Τούρκοι ψαράδες, όταν, σηκώνοντας τα δίχτυα τους, συνειδητοποίησαν ότι...

Ολοκληρώνονται οι απολογίες των εμπλεκομένων στην απαγωγή του Λεμπιδάκη

Η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, η...

Ο μουσικός παραγωγός Δημήτρης Μπέλλος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό σε ηλικία 39 ετών!

Θλίψη στον χώρο της διασκέδασης έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο...

Διέρρηξαν το σπίτι του παραολυμπιονίκη Τσαπατάκη και άρπαξαν συλλεκτικά αντικείμενα σημαντικής αξίας

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Έλληνας παραολυμπιονίκης...

Εισαγγελέας για το κορονοπάρτι του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού

«Σεισμό» προκάλεσε ο «συνωστισμός» του «γίγαντα» προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφη Σαρρή: «Η Δέσποινα Βανδή δεν με χαιρετάει» (video)

Η Έφη Σαρρή μίλησε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε» εκφράζοντας το παράπονο της για την Δέσποινα Βανδή. Οι δύο τραγουδίστριες που βρίσκονται στο φαντασμαγορικό...

Big Brother spoiler: Ο παίκτης που θα γίνει αρχηγός της εβδομάδας – Η δοκιμασία που θα φέρει αναταράξεις στο σπίτι (video)

Σε μεγάλες αποκαλύψεις προχώρησε η εκπομπή «Ευτυχείτε» αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες της, αρχηγός γι' αυτήν την εβδομάδα θα είναι η Σοφία Δανέζη με...

Βόλτα στη Γλυφάδα η Έλενα Παπαρίζου με τον άντρα της

Δεν μας έχουν συνηθίσει σε κοινές δημόσιες εμφανίσεις η Έλενα Παπαρίζου και ο σύζυγός της Ανδρέας Καψάλης. Ωστόσο ο φωτογραφικός φακός τους εντόπισε εν...

Ο Χάρης Χριστόπουλος αποκαλύπτει το λόγο που άργησε να κάνει οικογένεια

Μπορεί να άργησαν να κάνουν οικογένεια ο Χάρης Χριστόπουλος με τη σύζυγό του Ανίτα Μπραντ όμως τώρα διανύουν τη καλύτερη περίοδο της ζωής τους....

Τέλος για Δημήτρη Μπέλλο και Μαρία Μπέη η περιπέτεια τους με τον κορονοϊό (video)

Ευχάριστο τέλος είχε ο Δημήτρης Μπέλλος και η Μαρία Μπέη μετά την περιπέτεια τους από τον κορονοϊό. Το πολυσυζητημένο ζευγάρι επέστρεψε στη τηλεοπτική παρέα...

Επιστέφει στα τηλεοπτικά πλατό η Χριστίνα Λαμπίρη

Την Χριστίνα Λαμπίρη θα δούμε μετά από απουσία δύο ετών ξανά στα τηλεοπτικά πλατό. Η είδηση για την επιστροφή της παρουσιάστριας έγινε γνωστή μέσα...