Σπουδαία ανακάλυψη στη Βοιωτία

❱❱ Ο ένατος σε μέγεθος μυκηναϊκός λαξευτός τάφος βρέθηκε κοντά στον Ορχομενό Ενας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους της ελληνικής επικράτειας βρέθηκε κοντά στον Ορχομενό Βοιωτίας! 

Ενα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε ένας άνδρας -κατά πάσα πιθανότητα πολεμιστής λόγω των αντικειμένων που τον συνόδευαν (δηλαδή εξαρτήματα τόξου, περόνες αλλά και βέλη)-, ήρθε στο φως στο πλαίσιο ανασκαφών στην περιοχή.

Οπως αναφέρουν και οι ερευνητές, ο τάφος εντοπίστηκε στο Προσήλιο του Δήμου Λειβαδέων κοντά στον Ορχομενό και είναι ο ένατος σε μέγεθος θαλαμοειδής τάφος από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 150 χρόνια!

Η μεγαλειώδης κατασκευή του μνημείου και ο ιδιαίτερα επιμελής τρόπος με τον οποίο χτίστηκε δείχνουν ότι το πρόσωπο για το οποίο προοριζόταν ήταν ένα ευυπόληπτο μέλος της τοπικής κοινωνίας, που ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο λεγόμενος «νεκρός» του Προσηλίου βρέθηκε στο δάπεδο του νεκρικού θαλάμου, ενώ γύρω του εντοπίστηκαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα, όπως 10 επικασσιτερωμένα αγγεία, τμήματα από χαλινάρια αλόγων, εξαρτήματα τόξου, κτένια, βέλη, κοσμήματα αλλά και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι.

Συγκεκριμένα, στον νεκρικό θάλαμο οδηγεί λαξευτός δρόμος μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τ.μ., ενώ τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχουν λαξευτά πεζούλια. Υπολογίζεται ότι το αρχικό ύψος της οροφής ήταν στα 3,5 μέτρα, ωστόσο η αρχική στέγη του είχε καταρρεύσει -ίσως ακόμη και από τη μυκηναϊκή εποχή- δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου μια σπηλαιώδη όψη.

Ο τάφος χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ταφικά σύνολα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, εκείνο που καθιστά το μνημείο ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια μεμονωμένη ταφή προσώπου, γεγονός που δεν συναντάται συχνά την εποχή εκείνη, μια και οι θαλαμωτοί τάφοι χρησιμοποιούνταν συνήθως για πολλαπλές ταφές. Οπως αναφέρει η ανασκαφική ομάδα, το ταφικό μνημείο σχετίζεται πιθανότατα με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, ο οποίος απέχει περίπου 3,5 χλμ., και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ.

Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, δρ. Γιάννης Γαλανάκης.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ