Η Eldorado Gold απειλεί με αποχώρηση, αν δεν ανανεωθούν οι άδειές της

Σαν βόμβα έπεσε η ανακοίνωση της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold ότι παγώνει την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που επιφέρει την άμεση απόλυση 2.400 εργαζομένων, εάν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει τις προσωρινές άδειές της. Η ανακοίνωση προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων και έκανε αίσθηση ακόμη και στους κόλπους της Κομισιόν, καθώς δεν πρόκειται για ακόμη έναν γύρο αναμέτρησης της εταιρίας με την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγουν οι προσωρινές άδειες, άρα σταματούν οι εργασίες.

Αυτό σημαίνει ότι, αν έως τότε δεν βρεθεί λύση, το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από τη Χαλκιδική τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Κάτι αντίστοιχο έχει πράξει η καναδική εταιρία στη Βραζιλία και την Τουρκία, λόγω της διακύμανσης των τιμών του χρυσού.

Η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην κίνηση των Καναδών, που ήρθε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί φιλικού κλίματος προς τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς υποστήριξε πως έχει στείλει το τελευταίο πεντάμηνο τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε πως η εταιρία γνώριζε ότι εντός των ημερών θα δινόταν εξάμηνη παράταση στη λειτουργία της Ολυμπιάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία στην οποία θα προσφύγει η κυβέρνηση.

Επισήμως η διαιτησία αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προσφεύγει η κυβέρνηση. Πάντως, η προσφυγή στη διαιτησία ήταν και ο κύριος λόγος που εκνευρίστηκαν οι Καναδοί.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ