ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

❱❱ Επιστήμονες λένε ότι οι τοξίνες στα μελάνια μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεια Μπορεί ένα τατουάζ να προκαλέσει καρκίνο; Μπορεί, λένε Γάλλοι επιστήμονες, που εξηγούν ότι οι τοξίνες στα μελάνια των τατουάζ παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος εφ’ όρου ζωής, συσσωρεύονται στους λεμφαδένες και μπορεί έτσι να προκαλέσουν κακοήθεια. 

Επιστήμονες της European Synchrotron Radiation Facility στη Γαλλία, με επικεφαλής τον Hiram Castillo, βρήκαν πως το διοξείδιο του τιτανίου που προστίθεται στο μελάνι των τατουάζ για τη δημιουργία χρωμάτων χρωματίζει παράλληλα και τους λεμφαδένες. Η αμφιλεγόμενη χημική ουσία, που προκαλεί κνησμό και καθυστερημένη επούλωση των πληγών, μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη χημική σύνθεση των ουσιών και των βαρέων μετάλλων που περιέχουν τα χρώματα.

Σωματίδια

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να αναγνωρίσουν το διοξείδιο του τιτανίου και τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν σε δείγματα τατουάζ πάνω στο δέρμα, αλλά και σε δείγματα ιστών λεμφαδένων. Αν και στο δέρμα βρέθηκαν σωματίδια διαφόρων μεγεθών, στους λεμφαδένες βρέθηκαν μόνο πολύ μικροσκοπικά θραύσματα διοξειδίου του τιτανίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σωματίδια από τις χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα μπορεί να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να απορροφηθούν από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια τα αποθηκεύουν. Αυτή η αποθήκευση και συσσώρευση μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στους λεμφαδένες, μειώνοντας σοβαρά την ικανότητά τους να καταπολεμούν λοιμώξεις, αλλά και να φιλτράρουν τους παθογόνους παράγοντες.

Οπως εξήγησε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Bernhard Hesse: «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές από τα τατουάζ ταξιδεύουν στους λεμφαδένες εξ όψεως, καθώς οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το κάνουν με τη μορφή νανοσωματιδίων και μας προβληματίζει το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα νανοσωματίδια». Στη δημοσίευση των ευρημάτων τους, ο Castillo συνιστά σε όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ να ελέγχουν προηγουμένως τη χημική σύνθεση των χρωμάτων των μελανιών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...

Ρινγκ στα… λεωφορεία! Οι αρνητές της μάσκας και εκείνοι που τηρούν τα μέτρα!

Ο «πόλεμος της μάσκας» επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν...

Μετανάστες στη Μόρια βανδάλισαν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου! Έκαναν το ιερό τέμπλο… κρεμάστρα

Με οργή και αγανάκτηση αντίκρισαν οι κάτοικοι της Λέσβου τις απίστευτες...