Κρούσματα ιλαράς σε νοσοκομείο

❱❱ Νοσούν 5 εργαζόμενοι στο Θριάσιο, εκ των οποίων ο ένας γιατρός Από τη
Ρίτα Μελά

Πέντε εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου νόσησαν από ιλαρά, πάρα τις καθησυχαστικές πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο.

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δύο νοσηλευτές, έναν γιατρό και δύο υπαλλήλους του νοσοκομείου. Η ομοσπονδία, μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο για «εγκληματική καθυστέρηση», ενώ εκτιμά ότι «από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες Υγείας φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Τα κρούσματα στο Θριάσιο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρθηκαν πριν από έναν μήνα, αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγία στα νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες υγείας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι το υπουργείο δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος αντισωμάτων ιλαράς.

Να σημειωθεί ότι η ιλαρά, που είναι σε έξαρση σε Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει προκαλέσει 41 θανάτους, ενώ πάνω από 14.000 παιδιά και ενήλικες έχουν νοσήσει.

Στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 150, χωρίς να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος, ενώ υπάρχει επάρκεια εμβολίων, όπως είπαν την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός. Μάλιστα, από τα 150 κρούσματα το 75% αφορά πληθυσμούς Ρομά που είναι ανεμβολίαστοι.

Αμεσος εμβολιασμός

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στις υγειονομικές Αρχές τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ενηλίκων που δεν έχουν ακόμη κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μεικτού εμβολίου MMR).

Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ