Ελληνες επιστήμονες «φρενάρουν» τον χρόνο

❱❱ Πέτυχαν τη σταδιακή μείωση ή ακόμα και την αντιστροφή του ρυθμού γήρανσης των κυττάρωνΜπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα το ελιξίριο της νεότητας που θα μας κρατάει για πάντα νέους, όμως Ελληνες ερευνητές της Ομάδας Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που «φρενάρουν» τον χρόνο καθιστώντας νεότερα τα κύτταρά μας, οπότε δίνουν παράταση στα νιάτα μας!

Ανδρες και γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα κέντρα αντιγήρανσης που συνεργάζονται f2 278με την επιστημονική ομάδα και να καταφέρουν, μέσω εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη σταδιακή μείωση του ρυθμού γήρανσης ή ακόμα και την αντιστροφή του! Οι εξειδικευμένες εξετάσεις δείχνουν ουσιαστικά ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει το άτομο στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στα συμπληρώματά της, στην άσκηση, ακόμα και στα καλλυντικά που περιέχουν φυσικές ουσίες προκειμένου να επιβραδυνθεί η γήρανση.

«Δεν γερνούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό, διότι έχουν διαφορετική προδιάθεση και ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, υπό διαφορετικές συνθήκες, έχοντας διαφορετικές συνήθειες. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής ηλικίας τους υπάρχουν πάνω από 50 βιοδείκτες. Μεταξύ αυτών είναι τα τελομερή, που αποτελούν τον βασικό μηχανισμό ρύθμισης της σταδιακής γήρανσης των κυττάρων.

Τα τελομερή σχηματίζονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και ο ρόλος τους είναι να τα προστατεύουν. Από τη στιγμή της σύλληψης, κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται χάνεται ένα κομμάτι των τελομερών, οπότε αυτά κονταίνουν. Το μήκος των τελομερών και η ενεργότητα της τελομεράσης (του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του μήκους τους) προσδιορίζουν τη βιολογική ηλικία των κυττάρων. Με απλά λόγια, όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή τόσο νεότερη είναι η κυτταρική ηλικία, οπότε και η βιολογική» εξηγεί ο δρ Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του ΕΙΕ.

Βιολογικός δείκτης

Αλλος ένας βιολογικός δείκτης είναι το πρωτεόσωμα, ένα ένζυμο που βοηθά στη διαδικασία αποδόμησης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρά μας. Η συσσώρευση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Οσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται αδυναμία απομάκρυνσής τους, εξαιτίας μη επαρκούς λειτουργίας του πρωτεοσώματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν ερευνηθεί οι λόγοι της υπολειτουργίας του, βρέθηκαν τα ένοχα γονίδια, αλλά και φυσικές ουσίες που ενεργοποιούν το πρωτεόσωμα και καθυστερούν τη γήρανση.

«Είμαστε πλέον σε θέση, αφού αναλύσουμε το μέσο μήκος των τελομερών και προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του πρωτεοσώματος, μέσω απομονωμένων λεμφοκυττάρων από μια μικρή ποσότητα αίματος, να προτείνουμε την εφαρμογή εξατομικευμένων πρωτοκόλλων για την επιβράδυνση της γήρανσης με καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα» επισημαίνει ο δρ Γκόνος.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ