Ερευνα-σοκ: Οι εξωγήινοι μοιάζουν με τους ανθρώπους

❱❱ Ανατρεπτική έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τους… επισκέπτες από το Διάστημα ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΣΙΝΑ 

Με τι μοιάζουν οι εξωγήινοι; Είναι σαν μικρά πράσινα ανθρωπάκια ή σαν Avatar; Απάντηση στο φλέγον για πολλούς μελετητές της ζωής «εκεί έξω» ερώτημα δίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι πιστεύουν πως οι εξωγήινοι είναι όπως οι γήινοι.

Το βασικό επιχείρημα των επιστημόνων είναι ότι και οι ξένες μορφές ζωής υπάκουσαν στη θεωρία της εξέλιξης, για να είναι ισχυρότερες με την πάροδο του χρόνου. Οπότε το πιο πιθανό είναι να μας μοιάζουν. Πιθανό είναι επίσης να κυμαίνονται από όντα με βασική κυτταρική δομή μέχρι και μορφές με περίπλοκη σωματική δόμηση και σκέλη.

Οπως διευκρινίζει ο Σαμ Λέβιν, επικεφαλής της μελέτης, «έχουμε μόνο ένα παράδειγμα ζωής: τη ζωή στη Γη. […] Οι προσεγγίσεις της αστροβιολογίας στο παρελθόν, της επιστήμης που μελετά τη ζωή στον κόσμο, βασίστηκαν σε ό,τι βλέπουμε στη Γη και σε όσα γνωρίζουμε για τη χημεία, τη γεωλογία και τη φυσική για να κάνουμε προβλέψεις για τους εξωγήινους». Προσθέτει δε ότι στη δική τους μελέτη «προσφέρουν μια εναλλακτική προσέγγιση», που είναι η χρήση της θεωρίας της εξέλιξης ως εργαλείο προβλέψεων που είναι ανεξάρτητες από τις λεπτομέρειες που επηρέασαν τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης των ειδών στον πλανήτη μας.

Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν μια ομάδα οργανισμών εξελίσσεται σε οργανισμούς ανώτερου επιπέδου, όπου τα κύτταρα γίνονται πολυκυτταρικοί οργανισμοί, κυρίως λόγω χρόνου ή εμφάνισης ακραίων συνθηκών που απαιτούν πολύπλοκες βελτιώσεις. Το ίδιο μπορεί να έχει συμβεί και για τα εξωγήινα όντα στους πλανήτες που αναπτύσσονται. Αρα, όπως υποστηρίζει, ο κ. Λέβιν, «μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο προβλεψιμότητας στην εξέλιξη, που θα τους έκανε να μοιάζουν με εμάς». Οπως και με τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι αποτελούνται από μια ιεραρχία οντοτήτων, που όλοι συνεργάζονται για να παραγάγουν έναν νέο οργανισμό, θα υπάρχουν μηχανισμοί για την εξάλειψη των συγκρούσεων μεταξύ των οργανισμών, τη συνεργασία και τη διατήρησή τους στους δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες κατοικήσιμους πλανήτες του γαλαξία μας». Ωστόσο, όσον αφορά την εμφάνιση, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά «αν περπατούν όρθιοι, σε δύο πόδια ή έχουν μεγάλα πράσινα μάτια».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ