Αγωνία για πέντε ρήγματα στο Αιγαίο, που μπορεί να δώσουν σεισμό μέχρι 7,3R

❱❱ Ανησυχίες και αγωνία προκαλεί η αποκάλυψη της έρευνας ξένων και Ελλήνων γεωεπιστημόνων ότι πέντε μεγάλα ρήγματα, με μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα καθένα, τα οποία βρίσκονται στον βυθό του Αιγαίου, ανάμεσα στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού, μπορεί να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ρήγματα μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα ταρακουνήσει τη χώρα μας σε λίγα ή σε περισσότερα χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί το ρήγμα της Αμοργού, το οποίο «ξύπνησε» πριν από 60 χρόνια και χρειάζεται αιώνες για να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια. Από αυτά, μόνο το Κολούμπος, κοντά στη Σαντορίνη, είναι ενεργό, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να μην είναι απειλητικά.

Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι, στην περίπτωση που «χτυπήσει» σεισμός, ο οποίος θα φτάσει σε μέγεθος τα 7 Ρίχτερ. Επίσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών υπάρχουν πολλά απότομα ασταθή πρανή (κατηφόρες), με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, που μπορεί να δώσουν τσουνάμι εφόσον ενεργοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι το 1956 είχε γίνει σεισμός στη Σαντορίνη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρα στην Αμοργό, 20 μέτρα στην Αστυπάλαια και 10 μέτρα στη Φολέγανδρο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τσουνάμι θα μείνει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο που έπληξε τη Μεσόγειο τον 20ό αιώνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στη σεισμογενή περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και η καταβύθιση της περιοχής άρχισαν πριν από τρία ως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και από τότε συνεχίζονται. Μέχρι σήμερα, ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε το 2015 από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ