Μαύρισμα με… DNA!

❱❱ Τα γονίδια ευθύνονται για το χρώμα που παίρνει το δέρμα στον ήλιο, σύμφωνα με νέα έρευναΟ Ηλιος σε άλλους χαρίζει κολακευτικό μαύρισμα και σε άλλους οδυνηρό και κάθε άλλο παρά κολακευτικό κοκκίνισμα. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η ακτινοβολία, η οποία στο κάτω κάτω είναι ίδια για όλους, αλλά το DNA. 

Στη μεγαλύτερη γονιδιακή έρευνα που έχει γίνει ποτέ επί του θέματος, στην οποία αξιολογήθηκαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 ανθρώπους, εκτός από αυτό το συμπέρασμα προέκυψαν και οι βάσεις για τη δημιουργία γονιδιακών τεστ που θα προβλέπουν την αντίδραση κάθε ανθρώπινου οργανισμού στο ηλιακό φως.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Mario Falchi, από το King’s College του Λονδίνου, «ένα καλό ποσοστό» των γονιδίων του ηλιακού εγκαύματος διαπιστώθηκε επίσης ότι παίζει ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.

Κατά γενική ομολογία, οι άνθρωποι με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι από τη φύση τους πιο ανθεκτικοί στη βλαβερή επίδραση του Ηλιου, ωστόσο αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και γονιδιακοί παράγοντες, εκτός από το χρώμα της επιδερμίδας, που λειτουργούν προστατευτικά. «Κάποια από αυτά τα γονίδια που ευθύνονται και για τον καρκίνο του δέρματος κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν να κάνουν με το χρώμα του δέρματος» επισημαίνει ο δρ Falchi και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, για παράδειγμα, ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα σου στο πάρκο γίνεται κατακόκκινος κι εσύ μαυρίζεις, ενώ έχετε ακριβώς το ίδιο χρώμα δέρματος».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ