Η σεληνιακή σκόνη σκοτώνει τα ανθρώπινα κύτταρα!

Σε θανάσιμο κίνδυνο θα εκτεθούν οι αστροναύτες που θα πατήσουν ξανά το πόδι τους στη Σελήνη, καθώς και οι κάτοικοι μιας μελλοντικής αποικίας στο φεγγάρι, προειδοποιούν ερευνητές από τις ΗΠΑ.Διαπίστωσαν ότι η σκόνη του σεληνιακού εδάφους κυριολεκτικά σκοτώνει, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή προκαλεί τον θάνατο του 90% των κυττάρων.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «GeoHealth» επιστήμονες, με επικεφαλής τη γενετίστρια Ρέιτσελ Κάστον του πανεπιστημίου Μπροκ, εξηγούν ότι η σεληνιακή σκόνη είναι φορτισμένη ηλεκτρικά εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας και της έλλειψης ατμόσφαιρας. Κατά συνέπεια, προσκολλάται στις διαστημικές στολές και μεταφέρεται στους χώρους όπου διαμένουν οι αστροναύτες.

Δύσπνοια και καταρροή

Πειράματα που έκαναν σε ανθρώπινα κύτταρα από τους πνεύμονες και σε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών έδειξαν ότι ουσίες σαν κι αυτές που περιέχονται στη σκόνη του φεγγαριού προκαλούσαν τον θάνατο του 90% των κυττάρων αυτών. Οι αστροναύτες των αποστολών Απόλλων, που περπάτησαν για σύντομο χρονικό διάστημα στη Σελήνη στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τη δεκαετία του ’70, ανέφεραν συμπτώματα που έμοιαζαν με αλλεργική ρινίτιδα, καθώς εμφάνιζαν δύσπνοια και καταρροή. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα στη σεληνιακή σκόνη, όπως αυτή που θα υποστούν οι μελλοντικοί άποικοι, αλλά και οι αστροναύτες που σχεδιάζεται να μεταβούν στο φεγγάρι, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, καθώς μπορεί να προκαλέσει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι αλλοίωση του DNA και καρκίνο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ