Πλήρωσε ακριβά τη φατσούλα

❱❱ Βολιώτης έφαγε έξι μήνες φυλακή γιατί ανέβασε emoticon σε ιντερνετική διαφήμιση συντοπίτισσάς τουΑπό την
Εύα Παπαδάτου

Ενα emoticon έγινε αιτία να σημάνει… καμπάνα για έναν Βολιώτη που κάθισε στο εδώλιο επειδή, αντί για σχόλιο σε ανάρτηση μιας συντοπίτισσάς του, απάντησε με ένα προσωπάκι που χαμογελούσε! Στον κατηγορούμενο πρωταγωνιστή επιβλήθηκε φυλάκιση έξι μηνών, αφού η φατσούλα που γελούσε αποτέλεσε αιτία ενοχής για συκοφαντική δυσφήμηση.

Το περίεργο περιστατικό έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια αλλά και έντονες αντιδράσεις, καθώς η ετυμηγορία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου δημιουργεί δεδικασμένο. Με τη δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σε μια επαγγελματία που είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του.

Η γυναίκα είχε ανεβάσει πριν από τρεισήμισι μήνες στην προσωπική σελίδα της στο facebook μια διαφήμιση της επιχείρησής της. Ο κατηγορούμενος απάντησε κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε, αλλά μόνο γέλιο δεν προκάλεσε στην επιχειρηματία, η οποία εξοργίστηκε τόσο πολύ που, αντί να τον διαγράψει από φίλο ή να τον μπλοκάρει, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Συγκεκριμένα, τον κατήγγειλε για συκοφαντική δυσφήμηση με αποτέλεσμα να τον καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τον «Ταχυδρόμο», ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο που του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμό της προσωπικότητας του άλλου και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αυτού του είδους αποτέλεσε αξιόποινη πράξη!

Πρωτοφανής απόφαση

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση έχει προκαλέσει έκπληξη και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών. Αν και στη χώρα μας δεν υπάρχει άλλο νομικό προηγούμενο καταδίκης για emoticon, στον υπόλοιπο κόσμο παρόμοιες υποθέσεις απασχολούν τα δικαστήρια εδώ και τουλάχιστον μία τριετία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα δικαστήριο έκρινε ότι για την καλύτερη αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού δεν φτάνει μόνο η ανάγνωση του περιεχομένου των εγγράφων στη δικαστική αίθουσα αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τυχόν άλλα σημεία επικοινωνίας, όπως τα emoticons που συχνά υπάρχουν στα e-mails. Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2016, η Apple αναγκάστηκε να αντικαταστήσει ένα αμφιλεγόμενο εικονίδιο όπλου με ένα… νεροπίστολο, καθώς το πιστόλι και άλλα τέτοιου είδους εικονίδια είχαν προκαλέσει στους πολίτες προβλήματα με τον νόμο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ